gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Przy probie otwarcia plytki cdaudio a konkretniej zamontowania jej pojawil sie taki o to komunikat: /dev/hdc: Błąd wejścia/wyjścia mount: /dev/hdc: can't read superblock Please check that the disc is entered correctly Płyt audio sie nie montuje W KDE w sidebarze jest coś takiego jak przeglądarka audio CD. Wystarczy, że z odpowiedniego tam katalogu przeciągniesz na pulpit odpowiedni plik. Zawsze też możesz użyc programu przeznaczonego do ekstrakcji utworów (np. Grip). Odnośnie tego pliku asound.conf -- odpal alsamixer i spróbuj powyłączać suwak(i) z nazwą IEC958. Niektórym to pomagało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 To opisze po kolei 1. Sciagnalem jakims programikiem ktory jest w zakladce Multimedia kilka piosenek i uruchomilem je Noatunem. Wszystko ladnie zaczelo grac az sie zdziwilem (piosenki z plyty eksportowalem do formatu Ogg Vorbis) 2. Ekstradycja utworow - co to znaczy? 3. Odpalilem alsamixer, wszystko mialem na maksa na czerwonym polu to troche dalem do dolu zeby sie w zielonym miescilo Jednak mp3 jak nie dzialalo, tak nie dziala... (w mplayerze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 1. Sciagnalem jakims programikiem ktory jest w zakladce Multimedia kilka piosenek i uruchomilem je Noatunem. Wszystko ladnie zaczelo grac az sie zdziwilem (piosenki z plyty eksportowalem do formatu Ogg Vorbis) Czyli nie jest aż tak źle jakby się wydawało :-) 2. Ekstradycja utworow - co to znaczy? Chyba naoglądałeś się za dużo Halskiego ;-) Nie ekstradycja, a ekstrakcja → http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=6994 Jednak mp3 jak nie dzialalo, tak nie dziala... (w mplayerze) No to powiedz co Ci wypluł skrypt ./configure pod koniec (włączone i wyłączone wtyczki WY/WE oraz kodeki). Jakiej używasz wtyczki wyjściowej w MPlayerze (sprawdź w Preferencjach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 2. Ekstradycja utworow - co to znaczy? Jeśli to tłumaczenie słowa extract to gratuluję tłumaczowi Jesteś pewny,że dokładnie tak pisze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Tzn mp3 nie dziala mi pod zadnym playerem mplayera instalowalem ze zrodel i nie mam graficznej wersji bo nie moglem sobie poradzic z instalacja gtk (poniewaz przy ./configure z wlaczona graficzna wersja wyplul ze nie ma, chociaz mam gimpa ktory tego chyba uzywa?). A czy jest taka mozliwosc, ze nie mam kodekow odpowiednich? Poniewaz sciagnalem tylko spakowanego mplayera a nie sciagalem zadnych kodekow, czy to moze byc jakas przyczyna, czy raczej nie? Prosilbym o dokladniejsze wyjasnienie co masz na mysli mowiac "włączone i wyłączone wtyczki WY/WE oraz kodeki" ? co mam dopisac do ./configure? jakis parametr? A (_wogole_ → w ogóle) ORT to dziekuje ze poswiecasz mi czas, ja mam nadzieje uwolnic sie od windowsa, tylko musze sie jakos uporac (dzieki Twojej pomocy) z dostosowaniem linuksa do wypelniania moich polecen i spelniania zadan :-) Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Tzn mp3 nie dziala mi pod zadnym playerem Próbowałeś zainstlować wtyczkę MP3 do XMMSa, a potem wyłączyć wtyczkę mp3-placeholder (czy jaoś tak)? http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedora...rafaq/#xmms-mp3 przy ./configure z wlaczona graficzna wersja wyplul ze nie ma, chociaz mam gimpa ktory tego chyba uzywa?). No nie to samo gmplayer używa gtk+, a nowy Gimp gtk2 :-) Pamiętaj, iż przy kompilacji programów potrzebne są nagłówki danej biblioteki (dostępne w paczkach *-devel). Sama biblioteka nie wystarczy. yum install gtk+-devel Skompiluj jeszcze raz MPlayera, ale teraz z GUI, a będziesz wiedział gdzie ustwaia się wyjścia dźwięku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 dobra, sa duze postepy udalo mi sie pod fedora odpalic mp3, a konkretniej pod xmms (potem jeszcze dalem wtyczke do mp3). Tylko strasznie trzeszczy i nie da sie sluchac, co jest?(chyba juz ktos mial taki problem wiec zaraz poszukam w archiwum). Ale dziala tylko jak w xmms ustawione jest na aRts output a jak na inne to juz nie gra (pierowtnie bylo na cos innego chyba i jak przestawilem to zagrało). Co teraz moge zrobic zeby dzialalo pod mplayerem i nie bylo tego trzeszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Przycisz kanał PCM albo master do 80%. Przestrerowałeś kartę dźwiękową. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 dzieki teraz jest niby ok, ale to jeszcze nie to co pod windowsowym winampem, mozna cos jeszcze zrobic dla polepszenia (jakosci dzwieku)? 2. Dlaczego mplayer mi nic nie odtwarza? tzn odtwarza, filmy itp bez problemu ale wszystko to bez dzwieku...? co mozna zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Ale dziala tylko jak w xmms ustawione jest na aRts output a jak na inne to juz nie gra (pierowtnie bylo na cos innego chyba i jak przestawilem to zagrało). Bo Ci artsd blokuje kartę dziękową. mozna cos jeszcze zrobic dla polepszenia (jakosci dzwieku)? Możesz spróbować nieużywać artsd, tylko wszystko puszczać od razu na sterowniki ALSA. 2. Dlaczego mplayer mi nic nie odtwarza? tzn odtwarza, filmy itp bez problemu ale wszystko to bez dzwieku...? Bo nie ustwawiłeś odpowiedniej wtyczki wyjściowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 a gdzie ja dokladnie ustawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 Odpalasz gmplayera, PPM na odtwarzaczu → Preferencje → Audio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Teraz gdy probuje wlaczyc cos w mplayerze pokazuje sie komunikat: Could not open/initialize audio device -> no sound. Juz nie wiem co mam robic... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Could not open/initialize audio device -> no sound. Prawdopodobnie cos korzysta z serwera dzwięku. Masz może włączonego np. xmms'a? Albo to wina złej wtyczki wyjsciowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczakos Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 nie, wszystko jest wylaczone, serwer dzwieku w KDE tez (ale gdy byl wlaczony tez nie dzialalo). Wtyczke mam ustawiona na aRts ale probowalem kazda i na zadnej nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi