drawdew Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Witam Ostatnio dużo siedze w (_linuxie_ → Linuksie) ORT (Fedora 3) i poznaje ten system. Niestety jak dla mnie ma on jedno zasadniczne ograniczenie w postaci "niemożności" odpalenia pakietu biurowego Ofiice XP. Wiem że jest Wine i Crossover Office. Ten pierwszy darmowy, niestety nigdzie nie mogę znaleść jakiejś dobrej instrukcji jak w nim uruchomic Offica XP. Crossover znowu jest płatny i odpada, nie bardzo widzę sens wydawać 60$ za wersję standard skoro system Windows XP Home można kupić za 350-400 zł. Dla tych, którzy polecą używanie Open Offica to od razu odpowiem, że jak dla mnie jest zbyt niekompatybilny z Officem na którym pracuję codziennie (przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach Excela). Aczkolwiek trzeba przyznać iż do prostych i środnio zaawansowanych prac się nadaje. Niestety jakość pracy, jak dla mnie, jest nieporównywalnie większa w stronę Offica XP. Podsumowując, mam nadzieję że ktoś ma jakiś pomysł na uruchomienie Offica XP w Fedorce Pozdrawiam i tnx za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Witam!! W sumie to możesz jeszcze spróbować Cedegi, choć jest też płatna ale mniej, albo vmware i przez nigo odpalić winde i office xp A instrukcje do wine powinny być gdzieś na googlach, choć nie wiem jak tam z office se radzi. Z mojej strony to chyba tyle. POZDRAWIAM!! GRYHILD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Mnie sie udalo postawic takie progsy i odpalic IE na VMware, ale ciezko znalesc "oryginalna" wersje pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT tego VMware'a To musisz sie swietnie znac na officie, ze brakuje Ci funkcji w OpenOffice jak dla mnie bomba A moze sprobuj StarOffice ?? Bo jesli masz licencje na XP to Star na bank bedzie tanszy i pod opensource'a smiga :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 A moze sprobuj StarOffice ?? Bo jesli masz licencje na XP to Star na bank bedzie tanszy i pod opensource'a smiga :-) StarOffice ma praktycznie tę samą funkcjonalność co OOo. Zresztą OOo jest tym samym dla SO, czym Fedora Core dla Red Hat Enterprise Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 To musisz sie swietnie znac na officie, ze brakuje Ci funkcji w OpenOffice jak dla mnie bomba A ja tam na przykład nie za dobrze się poruszam po office'ie xp, ale jednak wole go dużo bardziej niż OO czy SO Cos te dwa pozostałe nie trafiają w moje gusta Ja sobie go uruchamiam na cross over'ze. Chodzi za***iscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 Cóż nie lubię Microsoft ale prawdy ściemnać nie będę. OO się rozwija. Microsoft dodaje drobne poprawki, zmienia wygląd. OO pewnie nie długo dogoni M$ Office. Ale jak narazie M$ office jest lepsze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Polecam przetestowanie wersji bete nowego OO. Możesz je ściągnąć np. z ux.pl Sprawdź czy rozszerzenie funkcjonalności Calc'a jakie w tej wersji popełnili nie będzie dla Ciebie wystarczające. O ile mi wiadomo to np. podnieśli maksymalną dopuszczalną ilość wierszy w karkuszu do takiej jak ma Excel. Poza tym zmienili wygląd na bardziej przypominający MSi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 W dobie P2P naprawdę nie trzeba wydawać 60$ na Cross Over. Choć rozumiem, że może nie każdego interesuje "piractwo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 W marcowym albo kwietniowym CHIPie był opis jak odpalić M$ Offica przu użyciu któregoś z wersji WINEa. Niepamiętam czy był to kwietniowy czy marcowy numer... Jesli marcowy to opis ten bedzie się znajdował na stronie CHIPa a jeśli kwietniowy to będzie trzeba miesiąc poczekać ... Życzę powodzenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 jak już macie używać 'orignalnej" vmware to lepiej uzywajcie orginalnej: http://www.vmware.com/products/desktop/ws5_beta.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 masz tu tekst z CHIPa http://www.chip.pl/arts/n/article_130197.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi