Skocz do zawartości

Fedora I Office Xp

drawdew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio dużo siedze w (_linuxie_ → Linuksie) ORT (Fedora 3) i poznaje ten system. Niestety jak dla mnie ma on jedno zasadniczne ograniczenie w postaci "niemożności" odpalenia pakietu biurowego Ofiice XP.

Wiem że jest Wine i Crossover Office. Ten pierwszy darmowy, niestety nigdzie nie mogę znaleść jakiejś dobrej instrukcji jak w nim uruchomic Offica XP. Crossover znowu jest płatny i odpada, nie bardzo widzę sens wydawać 60$ za wersję standard skoro system Windows XP Home można kupić za 350-400 zł. Dla tych, którzy polecą używanie Open Offica to od razu odpowiem, że jak dla mnie jest zbyt niekompatybilny z Officem na którym pracuję codziennie (przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach Excela). Aczkolwiek trzeba przyznać iż do prostych i środnio zaawansowanych prac się nadaje. Niestety jakość pracy, jak dla mnie, jest nieporównywalnie większa w stronę Offica XP. Podsumowując, mam nadzieję że ktoś ma jakiś pomysł na uruchomienie Offica XP w Fedorce ;)

Pozdrawiam i tnx za odpowiedzi.

Witam!!

W sumie to możesz jeszcze spróbować Cedegi, choć jest też płatna ale mniej, albo vmware i przez nigo odpalić winde i office xp :)

A instrukcje do wine powinny być gdzieś na googlach, choć nie wiem jak tam z office se radzi.

Z mojej strony to chyba tyle.

POZDRAWIAM!!

GRYHILD

Mnie sie udalo postawic takie progsy i odpalic IE na VMware, ale ciezko znalesc "oryginalna" ;) wersje pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT tego VMware'a

To musisz sie swietnie znac na officie, ze brakuje Ci funkcji w OpenOffice

jak dla mnie bomba

A moze sprobuj StarOffice ??

Bo jesli masz licencje na XP to Star na bank bedzie tanszy i pod opensource'a smiga :-)

To musisz sie swietnie znac na officie, ze brakuje Ci funkcji w OpenOffice

jak dla mnie bomba

A ja tam na przykład nie za dobrze się poruszam po office'ie xp, ale jednak wole go dużo bardziej niż OO czy SO ;)

Cos te dwa pozostałe nie trafiają w moje gusta :P

Ja sobie go uruchamiam na cross over'ze. Chodzi za***iscie :P

Polecam przetestowanie wersji bete nowego OO. Możesz je ściągnąć np. z ux.pl

Sprawdź czy rozszerzenie funkcjonalności Calc'a jakie w tej wersji popełnili nie będzie dla Ciebie wystarczające. O ile mi wiadomo to np. podnieśli maksymalną dopuszczalną ilość wierszy w karkuszu do takiej jak ma Excel. Poza tym zmienili wygląd na bardziej przypominający MSi

W marcowym albo kwietniowym CHIPie był opis jak odpalić M$ Offica przu użyciu któregoś z wersji WINEa. Niepamiętam czy był to kwietniowy czy marcowy numer... Jesli marcowy to opis ten bedzie się znajdował na stronie CHIPa a jeśli kwietniowy to będzie trzeba miesiąc poczekać ...

Życzę powodzenia ...

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...