Skocz do zawartości

Windows - co mnie w nim irytuje.

Gość _PaT

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się znowu nio zgodzę - grunt to bunt :)

XP wcale nie jest systemem przyjaźniejszym i łatwiejszym(szczególnie dla kogoś kto szuka spacji 3min na klawiaturze :) ) Już mówię czemu :] Instaluje się Auroxa albo Mandrive i masz system do domciu. Sprzęt wykryty, filmy ogląda się po włożeniu płyty, pdf'y, tekścik mozna skrobnąć, zrobić prezentację, śmignąć obrazek i co kto zapragnie :]

No a w Win, czego filmy nie działają ? Bo nie ma kodeków. A co to kodeki ? - no i co w takim wypadku ?

Mamusiu, czemu mi się kołe panie pokazują ? A skąd ja mam wiedzieć ? - no i co dalej ?

Co to jest tryb ratunkowy i czmu on się włącza ? - hmmm...

Dla czego komputer sie wyłącza po 30 min pracy ? Pewnie jest już stary i trzeba kupić nowy, ale ja nie mam pieniędzy. hyhy

A częste odpowiadanie na TAK też się kończy wiadomo jak.

No i teraz przyjazny win coś bladawo wygląda w porównaniu z linuksem. hmmm...

Czyżby czyżyk ?

Więc jak widać wcale nie jest tak różowo z tym całym windowsem a (_linuks_ → Linux) ORT chodzi miesiącami i nic nie trzeba instalować - dobrym przykładem jest mój kumpel. Ma auroxa 9.x i nic w nim nie dłubie a wszystko ma. Zresztą (_rpm'a_ → RPM-a) ORT się instaluje jednym kliknięciem myszki i nie trze odpowiadać na głupie pytania.

W ogólnym rozrachunku winda wypada naprawdę blado. A ludzie się zrażają do linuksa, bo często ludzie źle wybierają, kolego powiedział i człek instaluje nocami jakiegoś Slacka albo cuś.

Jak ktoś chce mieć kompa w stylu kupuję rozbakowuję i śmigam, to wyjście jest jedno, kupić kompa od razu z Auroxem lub Mandrivą i nie ma problemów, wszystko działa jak trza.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 234
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak ktos ma zdanie ze Win jest najleprzym systemem to nikt go nie przekona ze jest inaczej i tak samo na (_odwrut_ → odwrót) ORT. Sam uzywam (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko dla tego ze chce nauczyc sie czegos wiecej i zrozumiec w koncu ludzi co tak zaciekle bronia tego systemu. Powiem ze przesiadce na (_linuxa_ → Linuksa) ORT bylem w szoku z ktorego wychodze do tej pory malymi kroczkami (dzieki tym temu forum i ludzia co go uzywaja). Kazdy taki kroczek daje sie z trudem i daje wiele satysfakcji. Trwa to juz troche czasu. Nie moge pozostawic Winde(a chce) jest wiele problemow z tym zwiazanych:

• Gram w Counter-Strike ponad 6 lat i (_niemam_ → nie mam) ORT zamiaru przestawac
  • Co zrobisz jak przyjdzie do ciebie kolega i bedzie chcial z toba wymienic sie filmami a dysk ma sformatowany pod NTFS? << Nie zaczynajcie mowic o KOMPATEDEBIELNOSCI bo kazdy uzywa systemu jaki mu odpowiada i jednak to jest klopt>>
  • Wszystkiego musisz sie uczyc od poczatku ( W systemie nie ograniczasz sie tylko do instalowania RPM jest wiele inny klopotow ktore wymagaja troche rozumu i praktycznej wiedzy)
  • Wiekszosc sprzetu,sotu robi sie z mysla przede wszystkim z mysla o USERach Windy i to ty bedziesz musial sie do tego dostosowac a nie oni do ciebie.
Wiele sie nauczylem za te kilka miesiecy uzytkowania (_linuxa_ → Linuksa) ORT na pół z winda. Powiem ze jest mi dosc ciezko z tym idzie bo nikt z moich kolegow nie uzywa tego systemu i nikt ci nie przyjdzie do domu i nie przyniesie rozwiazania na tacy musisz sam szperac, szukac, grzebac, probowac.

Teraz umnie stoi na celu zadania:

• Zrobic cos z ta karta dzwiekowa glosnosc ktorej moge regulowac tylko za pomoca alsamixera.
  • Jakos rozwiac ten problem z NTFS bo zeby uzywac plikow znajdujacych sie na zamontowanej partycji trzeba uzywac programow z prawami (_root'a_ → roota) ORT
  • Chcialo by sie pobowic z srodowiskami graficznymi zeby to jakos ladniej wygladalo
Co mi się już spodobało w tym systemie:
  • Nie ma wirusow w tym wbudowane firewall'i
  • Duzo softu dostarczono razem z sytemem
  • Jest darmowy to mi w sumie to wisi :P (ale komus na tym moze zalezyc)
  • Stabilnosc systemu
  • Nie musisz go reinstalowac co 4 miechy
  • Kontrola nad nim 'ale to trzeba umiec ;) pracuje nad tym'
  • Wieksze mozliwosci
  • I pare innych
Mam nadzieje ze odkryje jeszcze pare.

hmmm..........................

CS ma porta na linuksa(o ile mi wiadomo) i śmiga :)

NTFS jest małym pikusiem i też daje rady ;) W standardzie odczyt a jak chcesz więcej też się da :] - sam go używałem jakiś czas i było oko , hyhyh(akurat teraz tylko pingwin)

Środowisko graficzne wygląda wyśmienicie, nawet jest przezroczystość. Ikonek multum, tapet, styli, tematów i w ogóle całego tego wszystkiego(załeży od środowisaka, ale każde może być pikne :) )

Co do standartowych sterów, to do producentów ! Choć i tak linuksowcy dużo pokminili :](To się jeszcze i tak zminia i co ponektóre firmy się przekonują :))

Jeszcze jakiś problem ? :> hmmm... Damy radę :)

A co do nauki, to jak kto lubi, lina można używać będąc jego nieświadomym, jak w windowsie(mam kolege :]), kwestia dobrania dystrybucji :)

Pozdrawiam

Co zrobisz jak przyjdzie do ciebie kolega i bedzie chcial z toba wymienic sie filmami a dysk ma sformatowany pod NTFS? << Nie zaczynajcie mowic o KOMPATEDEBIELNOSCI bo kazdy uzywa systemu jaki mu odpowiada i jednak to jest klopt>>

Gdzieś na http://sf.net są ekperymentalne sterowniki do zapisu na NTFS. Używałem ich ponad rok temu (zapewne już wyewoluowały) i nie miałem z nimi najmniejszych problemów, wszystko działało wyśmienicie (przynajmniej od strony tępego usera, mnie, tak to wyglądało). Oczywiście notowano przypadki, kiedy komuś rozleciał się system plików - i to niestety nieodwracalnie.

Ogólnie problem dość poroniony... Każdy, kto trzyma filmy na dysku na duży dysk, a każdy kto ma duży dysk formatuje sobie jedną partycję (systemową) na NTFS i przynajmniej jedną na FAT16/32 i właśnie na tej odkłada duże pliki. Korzyści sięgają 50% mniejszego czasu dostępu do pliku i 10% większego transferu przy odczycie/zapisie (przynajmniej w niektórych fazach).

Więc Ty ściągasz pliki z jego partycji NTFS a swoje odkładasz komuś na FAT-a.

Już kilka razy miałem że coś działało w FF, w operze a w IE nie  <_<
Gdzieś czytałem, że poprawny skrót fo FFX, ale głowy nie daję. IE nie wie co to CSS 2.x, nawet w siódmej wersji (co za tępaki go piszą :/ ). Microsoft powinien założyć własne konsorcjum w stylu w3c :)

Tak, Linux zapisuje i odczytuje bez problemu z FAT 32 i wcześniejszych.

A minusy są takie, że FAT nie obsługuje szyfrowania, haseł, jest ogólnie mniej bezpiecznym systemem plików od NTFS. (_linuks_ → Linux) ORT może pisać na dysk sformatowany w NTFS, ale muszisz do jądra specjalne moduły dodać(Czy jakoś tak), było na forum. Standartowo linuk czyta z NTFS. Zapis na NTFS spod linuksa działa róźnie(podobno jeszcze nie najlepiej).

Czyli jak sformatuje tak z 70gb pod FAT32 to nie bede mial najmniejszego problemu z zapisem na ta partycje na Linux i Łindołs? hmm jezeli tak to jakie sa minusy tego formatu?

Oto wady:

- jest to produkt MS

- wrażliwość na błędy,

- wrażliwość na gwałtowne restartowanie komputera,

- jak Gryhid napisał brak szyfrownia,

- brak uprawnień na takim poziomie jak jak w partycjach unixowych

Gryhild sorki za powtórzenia ale chciałem taką listę zrobić :P

Czyli jak sformatuje tak z 70gb pod FAT32 to nie bede mial najmniejszego problemu z zapisem na ta partycje na Linux i Łindołs? hmm jezeli tak to jakie sa minusy tego formatu?

Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze jest jakies ograniczenie na wielkosc partycji sformatowanej pod FAT32. Musialbys sprawdzic. Mi sie kiedys nie udalo zalozyc partycji FAT32 o wielkosci 120Gb i musialem zrobic dwie po 60Gb.

IE nie wie co to CSS 2.x, nawet w siódmej wersji (co za tępaki go piszą :/ )
gdzies czytalem ze MS chce wprowadzic w IE 7 konkurencyjny model CSS, a w dodatku swoje RSS

Microsoft powinien założyć własne konsorcjum w stylu w3c
...czyli wlasnie zaczyna tworzyc wlasne standardy, ktore wymusi na uzytkownikach i projektantach stron www :/

Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze jest jakies ograniczenie na wielkosc partycji sformatowanej pod FAT32. Musialbys sprawdzic. Mi sie kiedys nie udalo zalozyc partycji FAT32 o wielkosci 120Gb i musialem zrobic dwie po 60Gb.
partycja FAT32 ma ograniczenie do 2 TB, wiec raczej bez problemu mozna utworzyc partycje 120 GB, problem moze byc w sprzecie a dokladniej w interfejsie INT13 w BIOS-ie ktory moze nie obslugiwac w calosci takiego dysku,

Materialy o FAT32:

http://support.microsoft.com/default.aspx?...id=kb;pl;310525

MS chce wprowadzic w IE 7 konkurencyjny model CSS, a w dodatku swoje RSS

"Konkurencyjny model CSS" to oni zawsze mieli, czego można się dowiedzieć projektując własną stronkę www (niestety). MS stracił trochę rynku przeglądarek i zaczyna dbać o użytkowników wprowadzając nowe-stare udoskonalenia, szkoda, że tworzą nowy standard (life cośtam to się będzie nazywało) zamiast zaimplementować istniejący. Oczywiście rozumiem, że to element ich strategi ekonomicznej... Cóż, wg mnie jest nieuczciwa, dlatego że powoduje zastoje w postępie...

Wymusi, i co chce nadawać ton dla informatyki :blink: Ble przesadza, akurat przeglądarki może se odpóścić bo tylko miesza w świecie www ten ich explorer. Kiedy wszyscy chcą ujednolicić wyświetlanie stron to pier**** M$ pokazuje że będzie i tak robić wszystko po swojemu ... Ale oczywiście w Polsce M$ górą bo od innej firmy by nie dostali takich zniżek za oprogramowanie. Bo kto da zniszke na Firefoxa :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...