Skocz do zawartości

Dobre Mp3, A Co Z Midi ?

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakis program z pluginem żeby mp3 bylo w dobrej jakosci ?? bo xmms to ma jakies nie najlepsze to mp3 szumią i w ogóle. W ogóle jak ściągnąć plugin do mp3 dla np Rhythmboxa?? jest on lepszy? A może w ogóle inny program ??

Aha i wiecie może czemu nie moge odtwarzać midi ?? Co trzeba doinstalować ??

Szczerze mowiac to sie z toba zgodze.

Ja uzywam BMP ( beep media player ) i sadze ze jest troche lepszy.

Jednak do doskonalosci brakuje takze i jemu.

Moze ktos poleci jakis dobry programik do mp3 ktory nie tylko ladnie gra ale udostepnia jakies pluginy np wow czy podobne.

A może w ogóle inny program ??

Proponuje amarok→ http://amarok.kde.org Według mnie jest to bardzo dobry a co ważniejsze zaje... funkcjonalny odtwarzacz.

Znacie jakis program z pluginem żeby mp3 bylo w dobrej jakosci ??
Z dobrych jakościowo pluginów dla amaroKa polecam XINE oraz gstreamer, na aRTS wszystko brzmi jak UFO :)

Aha i wiecie może czemu nie moge odtwarzać midi ?? Co trzeba doinstalować ??

Zainstaluj kMid.

Zapewne szumy są przyczyną zbyt wysokiego poziomu głośności. W Alsa optymalną wartością jest 80% a później dźwięk zostaje sztucznie podgłośniony. Musicie się pobawić w jakimś mikserze(najlepiej alsamixer, kmix, gnome-mixer) i odpowiednio poustawiać wartości. Ja obecnie mam dźwięk o niebo lepszy niż w windowsie.

adios

Nie chodzi o ustawienia mixera. Poprostu niektóre wtyczki wyjścia zmieniają zabarwienie dźwięku, jego głębię, echo i inne. Wynika to mi. z wykorzystania różnych bibliotek które mają w sobie zawartą różną interpretację dźwięków. Trzeba mieć odrobinkę wprawione ucho a nawet na komputerowych głośnikach słyszalna jest różnica ... nie mówiąc już o sprzętach klasy mid-end czy hi-end.

Muszę się przychylic do opini Adios'a. Przy wysokim poziomie pojawiaja się nieciekawe przebarwienia dzięku, by wkońcu osiągnąć przester. Ja mam standardową wtyczke xmms i jest w miare wporzo, a nie uważam się za niedosłyszącego, zważywszy, że zajmuje się również pracą na scenie. Co do arts to jest badziewny bo blokuje karte:/ i nie mozna normalnie jack'a przez to uruchomic.

Zainstaluj kMid.

No nie koniecznie. Ja mialem kmix, wszystko w mixerze podglosnione i lipa. Midik niby odtwarzany ale nic nie slychac. :/ przerabialem nie jeden howto i tutorialik i kupa. Jedyne co to sekwencer midi uruchomilem.

A poza tym wytrawne ucho to wysłyszy czy to jest 128kbps(cieniutkie) a 192 i jak to jest zkodowane bo niektóre kodery do kitu kodują.

Muszę się przychylic do opini Adios'a. Przy wysokim poziomie pojawiaja się nieciekawe przebarwienia dzięku

To jest normalne w każdym wzmacniaczu czy przedwzmacniaczu że im wyższy poziom głośności tym THD (poziom zniakształceń) wzrasta... podobnie jest w karcie muzycznej w kompie ale nie zmienia to faktu o którym napisałem powyżej że co poniektóre wtyczki poprostu same z siebie dają zmine barwy itp... Nie ma się nad czym tutaj dochodzić bo to jest poprostu fakt.

[...]zajmuje się również pracą na scenie
Witam kolekę po fachu :) nagłasniałem estradę przez 2 lata ale poziom pomiedzy poszczegulnymi akustykami jest tak zróżnicowany że to akurat nic nikomu nie mówi. Możesz być technicznym albo siedzieć za gałkami, co i tak nie określa twojego poziomu - sorki jeżeli tu w jakiś posób Cię uraziłem.

A poza tym wytrawne ucho to wysłyszy czy to jest 128kbps(cieniutkie) a 192 i jak to jest zkodowane bo niektóre kodery do kitu kodują.
wynika z tego że powyżej 192 kbps nie słychać :) :?: Otóż słychać, słychać nawet pomiędzy 224 a 320, CBR i VBR też słychać. Potrzebny jest do tego tylko jaiś sprzęt typu ... nawet najniższy model Denona i powiedzmy coś z dolnej półki kolumn B&W. I gotowe najlepsze mptrójki graja podobnie do orginału tyle że scena dźwiękowa jest 50% płytsza i węższa niż na oryginale. Generalnie nie da się zrobić mptrójki grającej identycznie jak orginał.

A co do sprzętów estradowych to nie oddają one jakości nagrania (_poniewasz_ → ponieważ) ORT nie są one tworzone do takich celów. Mają dobrze nieść dzwięk i w zależmości od klasy sprzętu dawać jak najmniejsze zniejkształcenia a nie oddawać głębokość i szerokość sceny oraz zrównoważenie tonalene które ustawia się na mixerze w zalezności od konfiguracji sprzętu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...