Skocz do zawartości

Nie Chce Wrócić Do Gnome

Twoja stara

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przestawiam na KDE niby wszystko dobrze tylko jak restartuję Xy to znowu ładuje się KDE. :angry:

Eh... nie wiem o co CI chodzi...Ale się domyślam.

Wyedytuj plik /etc/sysconfig/desktop aby wyglądał tak:

KOD

DESKTOP="GNOME"

O ile się orientuję, to z tego pliku korzysta /etc/X11/prefdm i wybiera dektop managera (np. dla GNOME gdm, dla KDE kdm, albo XDM dla xdm) a nie środowisko.

Osobiście używam gdm, ale kdm też używałem i jestem pewien, że jest tam taka opcja typu "zapamiętaj dla innych sesji", czyli żeby zawsze po zmianie środowiska wybierał już to, które wskazałeś.

Zawsze można jeszcze wklepać w konsoli switchdesk gnome (musisz być userem, dla którego chcesz zmienić).

CYTAT (SebOOl @ 30.04.2005 - 00:19)

Wyedytuj plik /etc/sysconfig/desktop aby wyglądał tak:

KOD

DESKTOP="GNOME"

O ile się orientuję, to z tego pliku korzysta /etc/X11/prefdm i wybiera dektop managera (np. dla GNOME gdm, dla KDE kdm, albo XDM dla xdm) a nie środowisko.

Proponuje abyś spraqwdził ten wpis jak działa (bo dziła jak napisałem - mój komp chyba nie jest ułomny :)).

Do zmiany displaymangera służy linijka DISPLAYMANAGER="KDE"

Ale w KDE nie mam ikony komputera. Czy to normalne?

i to mi sie wlasnie podoba w KDE :D

A mi nie - to jest dla mnie dużym ułatwieniem w Gnome :) Dzięki temu się zakochałem w Fedorce (działałem na starszych wersjach gnome).

--

Apropo zmiany środowiska to jeżli zmieniłeś tylko środowisko, a nie panel logowania (gdm), to właśnie z jego poziomu powinno się dać ustawić odpowiednie środowisko do sesji - to tak jakbyś się nie chciał bawić w plikach, ale i tak już sobie poradziłes ;)

"Stare Durony to pancerne procesory" ;)

Zgadza się :) Nie ma jak Duron 800MHz :)

[ mój komp chyba nie jest ułomny :)).

Ale mój jest ułomny - procek ma ukruszony rdzeń po awarii chłodzenia na poprzedniej płycie.

W konkursie na najbardziej ułomny komputer nikt nie miałby ze mną szans. Mój komp deklasyfikuje wszystko.

A powiedz mi proszę czy przywiązujesz procek sznurkiem do płyty bo gniazdo nie trzyma, czy twój procek ma skruszony rdzeń a od spodu wygląda jakby ktoś na nim kiepa zgasił i czy działa "na dotyk"?Jeżeli nie to nie podskakuj do mnie i mojego Qmpla.:D:D:D (_acha_ → aha) ORT i jak wyłączasz kompa przyciskiem czy wyciągasz wtyczkę od kontaktu?