macmus Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 prosta piłka jaki jest najelpszy edytor html dla linucha :| chodzi mi rzecz jasna o opensource wielkie thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 IMVHO gedit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 Quanta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 BlueFish i NVU (jak komuś się nie chce za dużo w klawisze klepać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Nvu - jest podobny do dreamwavera (można twożyć strony w trybie graficznym ale jeśli chodzio o pisanie kodu to tragedyja...) Bluefish - jest to gnomowy, tekstowy edytor (całkiem niezły) Quanta Plus - jest to edytor z KDE i jest IMHO najbardziej użyteczny i funkcjonalny (uważam tak pewnie bo sam go używam ) gedit - nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 gedit - nie znam hehe, znasz, znasz! to notatnik gnomowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Ja polecam Nvu. A ta w ogóle vi rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 hehe, znasz, znasz! to notatnik gnomowy wink.gifCoś mi znajomo brzmiało ale gnome nie używam. A w KDE to używam vim-X11 w konsoli też vim... Prawdopodbnie gdzieś giedyś widziałem gedit ale nie wiem... Ja polecam Nvu. A ta w ogóle vi rulez smile.gif Śmiem twierdzić że to czysty masochizm (albo idiotyzm) pisać stronę w vi czy innym takim skoro są narzędzia typu Quanta czy Bluefish! No ale jak tam chcecie ,,, Ciekawy jestem czy pomysłodawcy do pisania strony RZECZYWIŚCIE WYKORZYSTALI BY TE NARZDZIA ... (_szczeże_ → szczerze) ORT wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Hehe. Widze , że odpowiedzi iście przewrotne. Kolega pyta o najlepszy edytor html a tu batalia edytorów tekstu Co do tematy to ja pozostaje przy bluefish'u. Łatwy prosty i przyjemny. Ja polecam Nvu. A ta w ogóle vi rulez smile.gif Śmiem twierdzić że to czysty masochizm (albo idiotyzm) pisać stronę w vi czy innym takim skoro są narzędzia typu Quanta czy Bluefish! No ale jak tam chcecie ,,, Całkowicie sie zgadzam. Wśród początkujących piszących html (lub mało piszących) utarło się przeświadczenie, że profesjonalista używa prostego edytora tekstu, a to bzdura !! Profesjonalizm to umiejętbność zrobienia czegoś naprawdę dobrze w jak najkrótszym czasie i jak najmniejszym kosztem. Wiąże się z tym umiejętne dobieranie u stosowanie narzędzi skracających czas potrzebny na realizaje projektu. Moje, i nie tylko, zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 WITAM Zainstalowalem kiedys Nvu aha wydawal mi sie fajny.... Bylo to tak: 1) wlaczylem 2) edytowalem index my homepage 3) cos w meta zmienilem.. i nie przygladajac sie reszcie: save 4) probuje wejsc na strone i zonk 5) edytuje ponownie i patrze co jest nie tak... i to byl punkt kulminacyjny jakies dziadostwo sie podopisywalo a że strony pisze w php z przeplotem html`a jak podopisywal co chcial, to mi sie strona posypala 6) odreagowywanie (w tym wycieczka do sklepu po piwo ) 6) download bluefish`a 7) rpm -Uvh bluefish* i wielka radosc, ten edytor jest cool 8) 2 godziny usuwania szkod wywolanych przez nvu :/ (_napewno_ → na pewno) ORT gdzies sie wylacza te jego samo-skrypto-destrukcyjne funkcje ale jakos nie mialem ochoty juz wiecej go widziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Jest jeszcze Screem, ale i tak niebieska ryba rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Bluefisha własnie opisują w linux magazine pisza same pozytywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Bluefisha własnie opisują w linux magazine pisza same pozytywy Też go muszę pochwalić. Odkąd wywalili z końcowego produktu wiele niestailnych funkcji, program prawie się nie wiesza. Ostatnio robiłem mikro-portalik i muszę przyznać, że pracowało mi się niezwykle wygodnie. 1 zawieszenie przez 2 tygodnie, przy czym nie odzyskałem danych (na szczęście z ostatniej minuty ) i jeszcze należy wspomnieć, że składnia języka php koloruje się z dużym opóźnieniem, albo wcale się nie koloruje, ale dla harcerza to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 dla harcerza no własnie przydałby sie jakiś kombajn :> .. ale z tego co widze to pobożne życzenia .. bo tak do php trzeba używać zenda edit: jest gdzieś na repach ?? edit2: a jest w standardzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Do zwykłych HTML to Open office, jest w pakiecie i wiele potrafi. Ale do dynamicznych stron są darmówki, ale ja sobie cenię Eclipse + Nitrox (JSP albo Struts - kto co lubi) , do PHP nie wiem, poprostu ten język jakoś mi nie przypadł do gustu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi