gajownik Napisano Maj 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Hmm... A jaki jest komunikat? Jaki tam był system plików? Może wywal partycję rozszerzoną oraz logiczne i na nowo utwórz tę hdc3, ale teraz jako podstawową. Jeśli chodzi o fsck.vfat, to spróbuj odpalic instalkę Fedory w trybie rescue. Jeśli mnie pamięć nie myli to tam jest. Teraz szyki trochę się zmieniły, więc jeśli nie da się podmontować, to tego na razie nie odpalaj. Zawsze możesz spróbować odzyskać tę partycję przy użyciu parted (komenda rescue). Być może trzeba podać trochę inny punkt startowy... Jeśli nic nie będziesz zapisywał na dysku, to możesz sobie spokojnie bawić się w usuwanie i tworzenie partycji ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siela Napisano Maj 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 A może dać extended dopiero od początku partycji 5 ? Czy to może mieć wpływ na jej działanie? /update/ A co oznacza + przy liczbie bloków danej partycji? Bo tylko przy hdc5 nie ma + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Wydawało mi się, że to nie będzie miało znaczenia. Teraz jakos to inaczej wygląda. Możesz spróbować wszystkie zrobić jako podstawowe, ale nie będziesz miał juz później za abrdzo możliwości dodawania nowych (można mieć max. 4 podstawowe). Chciałem, żeby one były jako logiczne. Jest prawdopodobne, iż parted utworzy Ci je poprawnie. Usuń hdc5 i hdc6, a potem spróbuj je odzyskać komendą rescue. Jak nie wyjdzie, to trudno -- zrobisz je jako podstawowe :/ Najwyżej później będziesz sie bawił w zmianę rozmiarów partycji i przenoszenie danych (parted potrafi to robić na partycjach rozszerzonych oraz na FAT32). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siela Napisano Maj 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Yeyeyeye chyba się udało, bo widzę wszystkie dyski Chyba zrobie za chwile mały teścik jak to wyjdzie w użyciu! Użyłem takiego ustawienia: Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdc1 * 1 1286 10329763+ 7 HPFS/NTFS /dev/hdc2 2551 9964 59552955 5 Extended /dev/hdc5 2551 6374 30716248+ b Win95 FAT32 /dev/hdc6 6375 9964 28836643+ b Win95 FAT32 /update/ Chciałbym serdecznie podziękować Tobie Gajownik za pomoc i czas który poświęciłeś aby mi pomóc. Chce podziękować po 1 (primo) za pomoc w odzyskaniu plików, po 2 (primo) za (choć nieświadome prawdopodobnie z twojej strony) przekazanie mi wiedzy, chociaż pewnie jeszcze niepełnej na temat partycji. Takie jeszcze małe pytanko? Sam nauczyłeś się tylko rzeczy o (_linuxie_ → Linuksie) ORT i komputerach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 A co oznacza + przy liczbie bloków danej partycji? man sfdisk: The trailing - and + signs indicate that rounding has taken place, and that the actual value is slightly less (more). To see the exact values, ask for a listing with sectors as unit. Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdc1 * 1 1286 10329763+ 7 HPFS/NTFS /dev/hdc2 2551 9964 59552955 5 Extended /dev/hdc5 2551 6374 30716248+ b Win95 FAT32 /dev/hdc6 6375 9964 28836643+ b Win95 FAT32 Najlepiej jakbyś przy użyciu parted powiększył sobie hdc2 (resize w parted), żeby zajmowała całe wolne miejsce. Będziesz mógł tam wrzucić kolejne dyski logiczne, np. z Fedorą albo innym GNU/Linuksem ;-) Sam nauczyłeś się tylko rzeczy o (_linuxie_ → Linuksie) ORT i komputerach? No w sumie tak :-) Na żadne kursy nie chodziłem. Jeśli chodzi o zabawę z partycjami, to nauczyłem się tego robiąć wszystko "na czuja" (ale miałem wtedy cykora ). A tak z ciekawości: wszystko już działa? Windows o nic się nie pluł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siela Napisano Maj 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Wszystko było ok! I nadal jest, a najlepszym tego przykładem będzie to, że korzystam aktualnie z nowo zainstalowanej FC3 Jeszcze raz dziękuję! P.S. Wydaje mi się, że wszystkie dyski by nie ruszyły bez podania prawidłowych granic partycji. Całe szczęście odgadłeś je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi