Skocz do zawartości

Sterowniki Ati Problem

krzyskrzys

Rekomendowane odpowiedzi

[root@krzys ati]# ./ati-driver-installer-8.14.13.run

bash: ./ati-driver-installer-8.14.13.run: Brak dostępu

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuksa i przechodze gehenne, aby zainstalowac durne sterowniki do ati. Na poczatku probowalem to zrobic poprzez normalna instalke w init3 i sciagniecie sterow ze strony ati no ale sie nie dalo bo x-y od nowa nie startowaly. Potem z kolei przystapilem do yuma ale wykonujac wszelkie instrukcje z faq fedory otrzymywalem tylko komunikat od yuma, ze nie ma dostepnych mirrorow. Dzisiaj zorientowalem sie, ze ati wypuscilo instalator pod linuksa ale wywala mi komunikat ktory umiescilem na poczatku mojego posta. Instalator odpalalem najpierw na normalnym profilu i przywilejami adminstratora potem z kolei na koncie roota. Wywala to samo. Prosze o pomoc.

/edit. uzywam fc4

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zmień prawa dostępu do pliku

chmod 755 ati-driver-installer-8.14.13.run

i będzie spoko.

BTW nie łatwiej by ci było instalować z RPM :?:

.....

chmodowalem wczesniej na 777 nie dzialalo, zrobilem reboot zaskoczylo.... nevermind

Teraz doszedlem do takiego momentu, ze zainstalowalem stery i skonfigurowalem xorg.conf tylko, ze monitor przy ladowaniu systemu wchodzi na stanby. Czytaj, cos jest pochrzanione z czestotliwoscia odswiezania. Kompletnie to dla mnie nie zrozumiale bo w konfiguracji dalem mu ze mial wejsc na rozdzialke 1024x768@100Hz, a moj monit i karta daja na tej rozdzialce na luzie 120Hz. Co w takiej sytuacji zrobic ? Jak uruchomic ta fedore w safemode? Albo czy jest jakis program na winxp ktory daje dostep do lunuksowych partycji tak zebym mogl to sobie na windowsie wyeedytowac. Prosze o pomoc.

MOże w FC4 coś probili że da się takie rzczy graficznie ustawiać. :?: Ja zatrzymałem się na konfigu tekstowym.

Powinieneś wpisać od pliku /etc/X11/xorg.conf w ponizszej sekcji poprawną (dla twojego monitora) wartość HorizSync i VertRefresh.

Section "Monitor"
       Identifier   "Monitor0"
       VendorName   "Monitor Vendor"
       ModelName    "Unknown monitor"
       HorizSync    30.0 - 95.0
       VertRefresh  50.0 - 160.0
       Option      "dpms"

Ponad to twoja sekcja screen powinna wyglądać tak:

Section "Screen"
       Identifier "Screen0"
       Device     "Videocard0"
       Monitor    "Monitor0"
       DefaultDepth     16
       SubSection "Display"
               Viewport   0 0
               Depth     16
               Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
       EndSubSection
EndSection

Powodzenia ...

Aha żeby uruchomić system w trybie tekstowym to w GRUBIE musiz dopisać do opcji startowych jądra 3. To bedzie gdzieś za rhgb

Mam podobny problem z instalacja tych sterownikow. Poczatek oczywiscie przchodzi bez problemow tzn uruchomienie tego pliku *.run i przejscie przez pare tabelek. Nastepnie wpisuje fglrxconfig i przechodze przez kolejne pytanka. Jednak po resecie, gdy ma sie pojawic grafika (tzn gdy sie laduje jeszcze system i lezie ten pasek) ekran przechodzi tak jakby w tryb uspienia, jest czarny ekran i to koniec. Wtedy jedyny ratunek to ctrl+alt+backspace. Zmienilem w pliku inittab z 5 na 3, zeby sie ladowal w textowym niom i wszystko idzie ladnie, loguje sie, wpisuje startx i brak komplikacji, no moze pozatym ze sie ATI Control nie uruchamia. Podmienilem wiec xorg.conf na stary plik i jestem w pkt z ktorego zaczynalem.

W necie poczytalem ze jest pradopodobnie problem ustawienia: "Do you want to use the external AGP GART module (y/n)?". Probowalem jednak oba i nic to nie daje. Polecenie /sbin/modprobe agpgart wypisuje mi "FATAL: Module agpgart not found." Agpgart mam oczywiscie w /dev. Na innej stronce dotyczacej ArchLinux wyczytalem, ze trzeba dodac pare linijek w etc/rc.conf nom ale sa dwa problemy: 1) nie mam takiego pliku, 2) jest tam cos takiego "MODULES=(!usbserial !ide-scsi agpgart intel-agp fglrx snd-pcm-oss)" wiec co z tym "intel" gdy mam via? Pytanie 2 to oczywiscie inna rzecz bo najpierw (_wogole_ → w ogóle) ORT musze wiedziec gdzie cos takiego pisac :( Prosze o pomoc w razie mozliwosci jak sobie z tym poradzic.

Mam podobny problem z instalacja tych sterownikow. Poczatek oczywiscie przchodzi bez problemow tzn uruchomienie tego pliku *.run i przejscie przez pare tabelek. Nastepnie wpisuje fglrxconfig i przechodze przez kolejne pytanka. Jednak po resecie, gdy ma sie pojawic grafika (tzn gdy sie laduje jeszcze system i lezie ten pasek) ekran przechodzi tak jakby w tryb uspienia, jest czarny ekran i to koniec. Wtedy jedyny ratunek to ctrl+alt+backspace. ...

Witam

Trochę się też z tym boksowałem, w pliku konfiguracyjnym xorg.conf pod koniec jest sekcja "Device". W niej na końcu jest wpisany identyfikator szyny BusID np. u mnie było: "PCI:2:0:1". Otrzymywałem komunikat, że nie ma przygotowanego ekranu dla tego urządzenia. Zmianiłem identyfikator na BusID "PCI:2:0:0" i problem, się rozwiązał.

# === Misc Options ===

Option "UseFastTLS" "0"

Option "BlockSignalsOnLock" "on"

Option "UseInternalAGPGART" "no"

Option "ForceGenericCPU" "no"

BusID "PCI:2:0:0" # vendor=1002, device=4e48 <---------

Screen 0

Najpierw podstawowa zasada zanim zaczniesz coś zmieniać zrób sobie kopie bezpieczeństwa pliku xorg.conf Najlepiej zaloguj się z konta admina, odpal mc i wyedytuj to ustawienie, gdyby Ci się jednak system zawiesił na twardo po przeładowaniu, wtedy będziesz mógł uruchomić kompa poprzez linux rescue i szybko odzyskać ustawienia z kopii którą zrobiłeś. :rolleyes:

Trochę się też z tym boksowałem, w pliku konfiguracyjnym xorg.conf pod koniec jest sekcja "Device". W niej na końcu jest wpisany identyfikator szyny BusID np. u mnie było:  "PCI:2:0:1". Otrzymywałem komunikat, że nie ma przygotowanego ekranu dla tego urządzenia. Zmianiłem identyfikator na BusID "PCI:2:0:0" i problem, się rozwiązał.

mi rowniez zle dzialalo z ta sekcja ale ja wyrzucilem w ogole (wykasowalem ta linijke) :P

ale i tak polecam usuniecie starych sterownikow i zainstalowanie paczek z livny:

yum install ati-fglrx ati-fglrx-devel kernel-module-fglrx-$(uname -r)

PS. moj xorg.conf jest w tym watku:

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5797

Przepraszam ale sie pogubilem w gaszczu odpowidzi nie wiem co do czego, mianowicie:

1. Jak odinstalowac sterowniki ATI 8.14.13 zainstalowane z www.ati.com poprzez sciagniecie i uruchomienie pliku "ati-driver-installer-8.14.13.run"? W wczesniejszej odp jest link i w nim pisze ze trzeb uruchomic "rpm -qa | grep fglrx" i odinstalowac to co sie pokaze, a co jesli nic sie nie pokaze? A jest np skrot do ATI Control? Tzn. ze moge spokojnie instalowac nowe z yum?

2. Polecenie "yum install ati-fglrx ati-fglrx-devel kernel-module-fglrx-$(uname -r)" wypisuje oczywiscie cos takiego:

updates-released          100% |=========================|  951 B    00:00
extras                    100% |=========================| 1.1 kB    00:00
base                      100% |=========================| 1.1 kB    00:00
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
No Match for argument: ati-fglrx
No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4
Nothing to do

Dlatego pytalem sie wczesniej czy sa gdzies paczki do FC4 i jak sie do nich dostac, bo na http://rpm.livna.org/ nie pisze nic o FC4 i jego konfiguracji :( Jesli stworz swoj plik z nowym rezpozytorium *repo to co mam tam wpisac? Ewentualnie czy gdzies moge taki znalezc albo ktos moze mi udostepnic. Na www.kadu.net tak wlasnie jest rozwiazany ten problem, jest pliczek ktory trzeb sciagnac do /etc/yum.repos.d i wsztstko ladnie potem trybi.

3. enter1 wlasnie problem w tym ze ja nie otrzymuje zadnego komunikatu :( i co najlepsze dziala mi to jesli startne w tekstowym a potem przez startx wejdze do graficznego.

Dzieki za odpowiedz z gory.

Witam!

Sterowniki ATI są dostępne poprzez w repo livna. Tu z kolei ja mam pewien problem. Dodam, że uzywam nakładki na yum pt. Yum Extender. Otóż przeglądając dostepne pakiety widzę następujące:

1. ati-fglrx w wersji 8.14.13.1-0.lvn.5.4

2. kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4

3. kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4smp

Które z tych pakietów powinienem zainstalować? I w jakiej kolejności? W temacie sterowników do kart graficznych jestem raczej zielony, wiec nie wiem jakie kroki należy po kolei wykonać. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc :)