Skocz do zawartości

Checkinstal

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Skuszony przez tutejszych stałych forumowiczów zainteresoałem się checkinstal'em a na pewno się to może komuś przydać. Troszke "pogóglowałem" * i oto do jakich wniosków/niejasności doszedłem:

Przy kompilacji ze źródeł wykonujemy procedurę:

./configure
make
make install

natomiast gdy zamiast make install damy checkinstall to zostanie wykonane make install a po jego wykonaniu zostanie stworzony pakiet: rpm lub pkg lub deb, który możemy sobie instalować

pytania:

1.Czyli, checkinstall po prostu robi nam ze źródeł to co zciągam normalnie jako np.: rpm?

2. Wobec tego po checkinstall nie jest instalowany przez make install ale z pakietu?

3.Czy Check istall można zainstalować YUm'em?

4. Gdzie checkinstall umieszca te stworzone pakiety?

I to by było na tyle. Narazie :)

P.S.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś znający się na rzeczy napisał jakieś rozwinięcie ewentualnie sprostowanie bo widzę, że bardzo przydatna to rzecz być może **

może można by to przypiąć bo check instal to widzę świetna sprawa :)

*- no bo się wymienia na 'o' a nawet dwa :)

**- kurcze gadam jak joda :)

Edytowane przez MC'

Ad 1. Właściwie tak

Ad 2. Make install poprostu 'rozsyła' pliki do odpowiednich miejsc (katalogów), przez co później trudno wszystko dokładnie posprzątać przy uninstall. Jak instalujesz z paczki, to również te pliki umieszcza w miejscach docelowych, ale prościej jest później all wyczyścić.

Ad 3. Chyba można, ale na FC3 ta wersja instalowana przez apt czy (_yum'a_ → yuma) ORT była skopana -> wywalała naruszenie ochrony pamięci. Trzeba było wtedy ją usunąć i skompilować nową wersję beta. Czy od tamtej bety wyszła nowa wersja, to nie wiem.

Ad 4. Będzie pisało, jak skończy ją robić. Tylko warto podkreślić, że nie z wszystkich źródeł checkinstall chce robić paczki.

Ad 1. Właściwie tak

Ad 2. Make install poprostu 'rozsyła' pliki do odpowiednich miejsc (katalogów), przez co później trudno wszystko dokładnie posprzątać przy uninstall. Jak instalujesz z paczki, to również te pliki umieszcza w miejscach docelowych, ale prościej jest później all wyczyścić.

Ad1.

Co znaczy "właściwie". Jakia jest róznica?

Ad2.

No ok. A więc po checkinstall nie instaluje się za pomocą make install tylko z paczki?

Ad 3. Chyba można, ale na FC3 ta wersja instalowana przez apt czy (_yum'a_ → yuma) ORT była skopana -> wywalała naruszenie ochrony pamięci. Trzeba było wtedy ją usunąć i skompilować nową wersję beta. Czy od tamtej bety wyszła nowa wersja, to nie wiem.

ja na FC4 mam to samo (naruszenie ochrony pamieci) a skompilowana wersja beta4 (niby najnowsza) checkinstall nie naprawia tego problemu. :(

Pozdr

Monka

ps. nowy jestem - witam wszystkich :)

ja pod FC4 mam zainstalowane checkinstall z (_rpm'a_ → RPM-a) ORT umieszczonego na stronie domowej checkinstalla i narazie działa spoko nie wywala żadnych błędów (narazie)

sorki teraz chciałem coś skompilować i mi wyskakiwały błędy i nie chciało sie kompilować

• 2 weeks later...

checkinstall tworzy coś w rodzaju atrapy pakietu i RPM może go instalować; takie pakiety zupełnie nie nadają się do "wypuszczenia" na świat, tylko do systemu na którym było kompilowane; paczka zostaje umieszczona w katalogu /usr/src/redhat/RPMS/i386 i stamtąd zainstalowana (trzeba potem pousuwać te pliki RPM, żeby nie zajmowały miejsca)

checkinstala chyba nie ma w repozytoriach, jest tylko pakiet na stronie programiku

checkinstall tworzy coś w rodzaju atrapy pakietu i RPM może go instalować

SeeM co masz na myśli pisząc "atrapa"?

Wg mnie - fakt, że nie znam się na tym za bardzo - RPM utworzony przez checkinstall wygląda w środku tak samo (bardzo-bardzo podobnie?) jak "standardowy" RPM.

Pozdr,

W.

Nie wiem jak to jest w FC4 bo jeszcze się nie "przesiadłem", ale pod FC2 i FC3 wersje chceckinstall wcześniejsze niż 1.60beta4 wywalały się z błędem naruszenia ochrony pamięci - sądzę, że pod FC4 będzie to samo.

Do czego służy Canadian Cross nie mam pojęcia.

Pozdr,

W.

@WadlDo

To jak wobec tego zainstalowałeś Krusadera 1.60 z checkinstall'a?

Ja nie widziałem rpm'ow z wersją 1.6.0beta4 czyżbyś kompilował z *1.6.0beta4.tgz zwyczjnie?

@arturek

Podaj jak zainstalowałeś najpierw checkinstall1.6.0beta4.tgz a podem jak dożuciłeś tego patcha