andrzej_szary Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 czy mozna jakos ja ustawic? wiem, ze jezeli chodzi o gnoma, to moge zapomniec, ale moze chociaz w kde? tylko jak. odpalilem karambe i modol pogody i widze dookola czarna obwodke. aplikacje kde tez nie sa przezroczyste. Any ideas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Wejdź w Menu KDE>Centrum Sterowania>Wygląd i motywy>Styl>Efekty Tam ustaw w Menu: Przezroczystość i suwakiem na dole poziom przezroczystości. A jeśli chodzi o karambe i aplet pogodwy to noramlne że jest do okoła półprzezroczysta czarna ramka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Wejdź w Menu KDE>Centrum Sterowania>Wygląd i motywy>Styl>Efekty Tam ustaw w Menu: Przezroczystość i suwakiem na dole poziom przezroczystości. zrobilem jak podales tylko wywala mi przy starcie systemu musze miec xorg nowszy niz 6.8 i wpisy w xorg.conf: "Nie znaleziono rozszerzenia Composite Efekty cieniowania i przezroczystości wymagają XOrg nowszego niż 6.8. Ponadto w pliku konfiguracyjnym serwera X należy dodać: Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection " (dodalem) zaktualizowalem do 6.8.2 i dlaej to samo, tj. podczas startu kde wyskakuje komunikat, ze musze miec nowsze xorg. skad je wziac? Do tego po ponownym uruchomieniu serwera wywaliły się iksy, że niby composite nie działa z glx Jak któś może niech zapoda mi swój xorg.conf z przeźroczystością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Nowsze xorg z bylekąd, np. z yuma... Glx czasem się gryzie... W każdym razie podawałem już pełną instrukcję jeśli chodzi o wpisy w xorg.conf więc poszukaj na forum, ja niestety nie mam siły zrobic tego za Ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 ja niestety nie mam siły zrobic tego za Ciebie... nerwy, nerwy. tak czy inaczej dziękuję serdecznie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi