Skocz do zawartości

Partycja /boot

adamkesy24

Rekomendowane odpowiedzi

ja miałem windowsa i dwa linuksy (fedore i slacka) i nie robiłem osobnej partycji boot i wszystko działało

chyba tylko urzywało tego boota z fedory ale tego nie jestem pewien, a żeby grub widział slacka to musiałem go dodać do grub.conf czy jakoś tak

Nie potrzebna Ci partycja /boot. Wystarczy dodawac kolejne wpisy do kolejnych linuksow w LILO/GRUB ktorego uzywasz do odpalania windy i 1ego linuksa.

btw. Ja polecam Acronis OS SElector. Taki menadzer bootladerow linuksa i windowsa. GRUBa od Vidalinuxa mam na partycji hdb1, GRUBa od FC4 na hdb3, windowsy chyba w MBR lub hda1 (kto tam wie co te windowsy zrobily.) Z Windowsa instalujesz OS Selectora i dodajesz inne systemy odwolujac sie do /hdax /hdby (linuksowe bootladery musza byc na hdax nie MBR) i masz spokoj przy reinstalacjach + ladne menu :)

• 1 year later...

Jeszcze /var warto dac na osobnej partycji w razie jak by jakis loger zaczal wariowac i zapelniac nam dysk, zeby zabezpieczyc sie przed tym ze logi zajma cala wolna przestrzen na partycji / i system stanie.

Co do pytania adamkesy:

To nie takie proste. Zastanów sie czy na pewno tego potrzebujesz.

1. Trzeba utworzyc nowa partycje okolo 100mb

2. Przegrac zawartosc katalogu /boot na ta partycje (nie kasuj orginalnego katalogu tylko zmien jego nazwe na inny)

3. W /etc/fstab dodac wpis montujacy nowa partycje /boot z parametrami "1" i "2" (chyba, przepisz z partycji /).

W /boot/grub/grub.conf zmien wpisy bootujace na te odpowiadajace twojej nowej partycji /boot (chodzi o 1 linijke root(hdX,Y) (zrób backup orginalnych plików)

4. Odpalic system z plyty w trybie rescue. Bootujesz z plyty i na poczatku instalacji wpisujesz komende "linux rescue"

5. Przejsc na chroota swojego orginalnego systemu komenda "chroot /mnt/sysimage/"

6. Wpisac komende "grub install hdX" - pod hdX wstaw odpowiednio nazwe swojego dysku na którym masz fedore, czyli hda lub hdb czy hdd.

7. "Exit", "exit"

8. Jezeli system sie odpalil to gotowe. Jezeli nie to odpal znowu rescue przywróc orginaly.

Pisze z pamieci nie majac Linuksa pod reka zeby to sprawdzic wiec najlepiej jak by jakis guru tego forum potwierdzil moja wersje. Nie gwarantuje ze to zadziala.

Pozdrawiam.

• 1 year later...
Nieprawda, nie zgadzam się z przedmówcą. Czasami partycja /boot jest potrzebna, ze względu np na stary bios, który nie pokazę partycji / a grub złosi error 18.....

Jesli zainstaluje /boot na osobnej partycji to w jaki sposob skonfigurowac GRUBA ? Czy ma byc zainstalowany w MBR czy moze na tej partycji ? Planuje zainstalowac fedorke na osobnym dysku bez windowsa. Czy jest roznica kolejnosc tworzenia partycji ? Chce oddzielic /home /var /boot i /usr ale nie wiem jak to pojdzie.

Jesli zainstaluje /boot na osobnej partycji to w jaki sposob skonfigurowac GRUBA ?
Jeśli masz na osobnej partycji to np. ścieżkę do jądra podajesz jako "kernel /vmlinuz...." a jeśli na partycji "/" w podkatalogu boot to wpisujesz (a właściwie instalator zrobi to za Ciebie) "kernel /boot/vmlinuz...."

Czy ma byc zainstalowany w MBR czy moze na tej partycji ? Planuje zainstalowac fedorke na osobnym dysku bez windowsa.
Jeśli na osobnym dysku, to nie ma to znaczenia. Chyba, że ten dysk będzie dyskiem bootującym system (również dla Windowsa na oddzielnym dysku) - wtedy instalacja oczywiście w MBR

Czy jest roznica kolejnosc tworzenia partycji ?
Nie ma

Chce oddzielic /home /var /boot i /usr ale nie wiem jak to pojdzie.
Na domowy użytek to chyba przesada. Zazwyczaj warto mieć osobne partycje "/", "/boot", "/home". Szczególnie osobny /home jest korzystny, bo daje możliwość łatwego przeinstalowania oraz upgrade'u systemu bez utraty danych użytkowników.

[EDIT]A jak chcesz bardzo szczegółowo o GRUBie (i nie tylko ) to polecam podręczniki do RHEL (komercyjna Fedora) ze strony http://www.redhat.com/docs

O GRUBie → http://www.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_E...de/ch-grub.html