Skocz do zawartości

[spam (?)] Fc4 Jest W Linux+

SeeM

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Poczytałem dzisiaj sobie w EMPiK-u Linux+ i nieźle się ubawiłem. W porównaniu z numerm, w którym była FC3, zmieniono tylko kolor okładki i numerację systemu z 3 na 4. Poza tym bez zmian. Podziwiam. Ktoś pewnie się skusi, a w domu zobaczy, że już to w zasadzie ma (jeśli kupił wcześniej z tym pismem FC3).

• 4 weeks later...

Linux+ to znany gniot.

Powtarzanie tych samych artykułów to standard. Kiedyś wydali Linux dla początkujących z Auroxem, a oprócz tego wydali czasopismo z Auroksem o wiele tańsze. I artykuły się prawie powtarzały. Tylko cena inna. No i w tym z Auroksem były płyty ze źródłami, a w tamtym nie :D

Zaplanowali sobie wydawać nowego Auroksa co trzy miesiące i lecą z tym koksem, ale jak widać nawet wzbogacanie Fedory nie jest takie banalne.

Np. Aurox 10 - zastanawiałem się nad nim, ale wszedłem na forum i tam tak po nim jechali że szczęśliwie sięgnąłem po Fedorę 3. Podobno pluł błędami.

Goście jak widać nie odeszli od dawnych schematów postępowania.

Aurox - tryumf polskiej myśli informatycznej

a ja sobie kupilem Linux Magazine (numer 19) - fajnie sie czytalo, jest tam artykul "Stare Kapelusze" gdzie autor gladko pojechal po FC 4 ;) chociaz w koncu napisal ze FC 4 "nie jest zla dystrybucja" hehe :P

ale co wazne z magazynem bylo wydanie 4.1 CentOSa, ktorego juz od pewnego czasu chcialem przetestowac i porownac z Fedora, i pomimo iz moglem go miec "za darmo" to jednak ciagniecie ponad 2 GB z netu jakos nie wydawalo mi sie zbyt fajne

artykul jest autorstwa Oliviera Frommela i w trakcie jego czytania mozna odniesc wrazenie , ze autor nie zapalal miloscia (hmm.. nawet przyjaznia) do Fedory ;)

co ciekawe zaprzecza samego siebie poniewaz piszac ze niewiele sie zmienilo co chwile przytacza nowosci wprowadzone w projekcie, aby w koncu napisac ze Fedora jest za bardzo przesiaknieta nowosciami, jednak tutaj podkresla ze nowosci te sa eksperymentem Red Hata (mowa o klastrowych systemach plikow - GFS czy wirtualizacji - Xen)

Frommel omawia dystrybucje poczawszy od instalacji skonczywszy an aktualizacjach, i tak podczas instalacji nie podobalo mu sie dzielenie na partycje przy pomocy LVM - uwaza ze schemat nazewnictwa woluminow jest niezrozumialy a program dosc skomplikowany; w domyslnym srodowisku graficznym GNOME nie podoba mu sie konstrukcja drzewa menu z ustawieniami systemowymi bo wystepuje w dwoch miejscach "Ustawienia systemowe" oraz "Środowisko"; potem nie podobaja mu sie niektore programy wchodzace w sklad dystrybucji (co dziwne ma on pretensje do Red Hata ze je tam umiescil pomimo iz np. sa niedopracowane :?: ) :blink:

podsumowujac przeczytalem ten artykul z dystansem bo nie wiem do konca o co chodzilo autorowi ;) i bynajmniej nie jest to spowodowane tym ze sam uzywam Fedory :)