DAREK WL. Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Witam Wczoraj zainstalowałem core4 od razu przystapiłem do konfigurowania neo+ modem sagem, mam do wyboru 2 wersje sterowników; eagle-usb-2.3.2tar.bz2 i eagle-usb-2.1.1tarbz2. Najpierw instalowałem te nowsze, wszystko szło ładnie do ostatniej chwili gdy po załadowaniu modułu, załadowaniu DSP i opcji modemu [ok] trwa oczekiwanie na stan modemu i trwało ponad 60 sekund i druga dioda sie nie zaswieciła, z instalacji nici na ostatnim etapie Wziałem sie wiec za wersje 2.1.1 instalacja szła prawidłowo do wykonania polecenia make install i wtedy wyskoczył bład127. Na szczescie czytałem gdzies o tym na forum i wiem ze trzeba napisac komende; export PATH=$[PATH]:/sbin/ i ./configure, make , make install od nowa i udało sie połaczenie działa startuje wraz ze startem systemu. Pozostał tylko 1 problem; numery serwerów dns naszej tpsa powinny byc 194.204.159.1 i 194.204.152.34 tymczasem liczba nameserver 217.98.63.164 wraca sama automatycznie po kazdym wyłaczeniu i ponownym uruchomieniu kompa. Dlaczego system automatycznie sciaga te liczbe 217... a usuwa te ...159.1 choc ta druga jest prawidłowa a 1 zła Prosze o porade co nalezy zmienic w konfiguracji aby prawidłowo wpisana liczba nie była wypierana przez zła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Edytować plik /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Ja wiem jak go edytowac i to robie tylko ze za kazdym razem po wyłaczeniu kompa i ponownym właczeniu zawaretosc pliku wraca do poprzedniego nieprawidłowego stanu, jak temu zapobiec :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Słuchaj, teraz mam co prawda router z wbudowanym modemem ale łącząc się przez sagema kiedyś blokowałem automatyczne pobieranie nr DNS. Dodatkowo ten nr wychodził mi na slackware, nie wiem jak jest z fedorą. Na slacku w /etc/ppp/peers był plik adsl. W tymże pliku wpis usepeerdns odpowiadał za automatyczne pobieranie nr DNS, wystarczyło go zahaszować a w /etc/resolv.conf wpisać swoje numery. Teraz nie używam sagema, zobacz jak to u ciebie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Juz robiłem taka próbe polegajaca na usunieciu tej linijki 'usepeerdns' z tego pliku o którym mowisz ale powodowało to całkowity zanik połaczenia tak ze musiałem te linijke przywrócic ale teraz tak spróbuje; linijke pozostawie tylko na poczatku dam # i zobaczymy Z ciebie jest dobry 'pingwin' asasynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi