@Kamills Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Jak włączyć (_yum'a_ → yuma) ORT na FC 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekhem Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 ja wpisuje w konsoli yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Poczytaj man yum lub chociaż yum --help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 sam program yum powinien wystartowac Ci na kazdym koncie (rowniez zwyklych uzytkownikow), natomiast aby mogl cokolwiek zainstalowac wymagane sa uprawnienia superuzytkownika stad 2 pytania: 1. Czy w ogole startuje Ci yum po wydaniu polecenia? 2. Jezeli startuje i nic nie mozesz zainstalowac, to czy uruchamiasz go z konta (_root'a_ → roota) ORT? PS. przejscie na konto superuzytkownika: su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Zapraszam na testową WIKI → http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum Tam jest dosyć sporo na temat YUMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Ja dzis sie przesiadlem z RH9 na FC4 i chyba nie mam (_yum'a_ → yuma) ORT zainstalowanego. Wpisuje yum oraz man yum i pojawia mi sie tylko: [root@localhost ~]# Yum bash: Yum: command not found [root@localhost ~]# yum bash: yum: command not found Jak to zainstalowac? Szukalem w podanych powyzej linkach i na goglach ale nic nie znalazlem :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookash_x Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 www.pbone.net stad sciagnij i zainstaluj rpm -ihv yum.(coś tam).rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Tak wlasnie postapilem i oto rezultat: [root@localhost Downloaded]# rpm -ihv yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm ostrzeżenie: yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, k ey ID 66534c2b błąd: Niespełnione zależności: /etc/yum.conf jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 python-elementtree jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 python-sqlite jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 urlgrabber jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek_22 Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Tak wlasnie postapilem i oto rezultat: [root@localhost Downloaded]# rpm -ihv yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm ostrzeżenie: yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, k ey ID 66534c2b błąd: Niespełnione zależności: /etc/yum.conf jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 python-elementtree jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 python-sqlite jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 urlgrabber jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 Instalacja YUM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Ciężka sprawa... Z zaleznściami pythona bedziesz miał problem bo on sam potzrebuje kolejnych zalezności. Możesz spróbować tu poszukać tych paczek na probie ale może być cięzko. W Red Hacie był up2date i może nim spróbuj yuma zainstalować z oficvjalego repo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Zainstalowalem brakujace pakiety ale nadal mam komunikat: [root@localhost Downloaded]# rpm -ihv yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm ostrzeżenie: yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 66534c2b błąd: Niespełnione zależności: /etc/yum.conf jest wymagany przez yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 Piotrek_22 zrobilem tak jak napisane bylo na stronie do ktorej linka mi podales ale mimo to nic mi to nie dalo bo mam ten komunikat caly czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 yum-2.3.4-62.rhfc4.at.i386 NIE instaluj paczek z atrpms, bo będą problemy... Poszukaj sobie paczki bez dopisku 'at' w nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 lszk dzieki, teraz chodzi piknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuku Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 witajcie, podlacze sie do tego tematu bo wydawal mi sie najbardziej odpowiedni, a wiec: w ramach poznawania systemu (FC6) usunelem (_yum'a_ → yuma) ORT poprzez yum remove yum spowodowalo to usuniecie z menu aplikacjie 'doodaj usun programy' rozne rzeczy probowalem robic aby do przywrocic i tak: sciagnelem taka paczke i zainstalowalem: yum-3.0.3-1.src.rpm dalo taki wynik: "ostrzeżenie: yum-3.0.3-1.src.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 69886cc7 1:yum ostrzeżenie: użytkownik skvidal nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa skvidal nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik skvidal nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa skvidal nie istnieje - użyto grupy root" nastepnie probowalem zainstalowac wedlug tej metody http://stanton-finley.net/fedora_core_5_in..._notes.html#Yum tez bez rezultatow. Kazde wydanie polecenia yum konczy sie takim komunikatem: "bash: yum: command not found" prosilbym o pomoc w wybrnieciu z tej sytuacji;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 w ramach poznawania systemu (FC6) usunelem...No to niezla sobie metode na to poznawanie wybrales! sciagnelem taka paczke i zainstalowalem: yum-3.0.3-1.src.rpmTo zla sciagnales... Sciagnij i zainstaluj http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo....fc6.noarch.rpm http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo....fc6.noarch.rpm Nie wiem co Ci jeszcze yum usunal przez zaleznosci przy usuwaniu samego yuma, w tej chwili nie mam jak sprawdzic (moze ktos siedzacy teraz na FC podejrzy jakie jeszcze pakiety yum wywala - tzn: proponuje do wywalenia przy yum remove yum i Ci podpowie, jak nie to ja dopisze tutaj co nieco wieczorem po powrocie do domu). Nastepnym razem poznawaj system delikatniej Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi