tomek80 Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Witam Jestem nowym użytkownikiem Fedory Core 4 i od razu mam z nią problem. Przeczytałem wiele wątków na tym forum na temat instalacji sterowników do Nvidii i nadal nie mogę nic zrobić . Ściągnąłem sobie sterowniki ze strony Nvidii oraz źródła kernela takie same na jakich uruchamia się Fedora. Postępowałem krok po kroku jak jest podane na stronie poradnika i dokładnie wszystko mi sie skompilowało. Jednak niestety przy próbie instalacji sterowników nadal wywala błąd, że nie ma na dysku źródeł jądra. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? PS. A swoja drogą pierwszy raz sie spotkałem, że do dystrybucji Linuksa nie dołączono standardowo źródeł jądra. Dla mnie już na początku używania Fedory duuży minus (( Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Przeczytałem wiele wątków na tym forum na temat instalacji sterowników do Nvidii i nadal nie mogę nic zrobić . Ściągnąłem sobie sterowniki ze strony Nvidii oraz źródła kernela takie same na jakich uruchamia się Fedora. Tak, tak. Widać, jak wiele wątków przeczytałeś... Gdybyś to zrobił, to pewnie dowiedziałbyś się, że w Fedorze instaluje się stery przez yuma a nie ten instalator. A źródła kernela są zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Witam Co mogę zrobić w takiej sytuacji? ściągnąć te źródła. wcześnej uname -r żebyś wiedział jakie masz ściągnąć. Przy okazji przekop dokładnie to forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek80 Napisano Sierpień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Przeczytałem wiele wątków na tym forum na temat instalacji sterowników do Nvidii i nadal nie mogę nic zrobić . Ściągnąłem sobie sterowniki ze strony Nvidii oraz źródła kernela takie same na jakich uruchamia się Fedora. Tak, tak. Widać, jak wiele wątków przeczytałeś... Gdybyś to zrobił, to pewnie dowiedziałbyś się, że w Fedorze instaluje się stery przez yuma a nie ten instalator. A źródła kernela są zbędne. Ok macie racje. Poszukalem i znalazlem co nieco. Wiec kiedy wykonuje przy wylaczonych X-ach polecenie yum install nvidia-glx kernel-module-nvidia-`(uname -r)` to nastepuje niby ściąganie jakichś plików a potem komunikat: Parsing package install arguments No Match for argument: nvidia-glx No Match for argument: kernel-module-nvidia-2.6.11-1.1369_FC4 Nothing to do Następnie zmieniam w xorg.conf "nv" na "nvidia" i przy probie uruchomienia X-ów ekran parę razy mignie i wywala błąd, że nie można uruchomić SerweraX. Wiec co w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2005 Po pierwsze, nie wyłączaj X Window, nie ma takiej potrzeby. Po drugie, przed wydaniem tego polecenia zainstaluj tę paczkę. Po trzecie nie zmieniaj "nv" na "nvidia", to się zmieni automagicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2005 Po trzecie nie zmieniaj "nv" na "nvidia", to się zmieni automagicznie. Bzdura... Mam WinFast 6600 TD i nie zmianiło mi się automatycznie. Jeżeli FC4 nie wykryj ci karty graficznej, musisz sam zmienić w xorg.conf lub wybrać z listy grafikę (sterownik), który jest "najbliższy" twojej karcie, tak było w moim przypadku. @Tomek80: Parsing package install arguments No Match for argument: nvidia-glx No Match for argument: kernel-module-nvidia-2.6.11-1.1369_FC4 Nothing to do oznacza, że nie znalazł odpowiednich pakietów, a co za tym idzie nie zainstalował sterowników nVidia. Czy masz dodane repozytorium livna.repo?? Jeżeli nie to dodaj je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2005 Bzdura... Mam WinFast 6600 TD i nie zmianiło mi się automatycznie. W przypadku sterów z Livny *powinno* samo się zmienić. Jeśli u ciebie tak się nie dzieje, zgłoś błąd do Bugzilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2005 Ano trzeba to zrobić ręcznie... dodałem Livna.repo, potem instalka z yuma, a potem restart i musiałem sam wybierać grafikę bo nie rozpoznał jej automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2005 Parsing package install arguments No Match for argument: nvidia-glx No Match for argument: kernel-module-nvidia-2.6.11-1.1369_FC4 Nothing to do Czy masz dodane repozytorium livna.repo?? Jeżeli nie to dodaj je. tomek80 poczytaj to http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek80 Napisano Sierpień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2005 Po pierwsze, nie wyłączaj X Window, nie ma takiej potrzeby. Po drugie, przed wydaniem tego polecenia zainstaluj tę paczkę. Po trzecie nie zmieniaj "nv" na "nvidia", to się zmieni automagicznie. Ściągnąłem tą paczkę livna a nastepnie po wykonaniu komendy yum install nvidia-glx kernel-module-nvidia-`(uname -r)` pojawia sie takie coś I co mam zrobić z tym fantem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Cuś wywala z repo extras... z tego co wyczytałem chodzi o przekroczenie czasu łączenia, czyli albo masz słabe łącze (lagi i losty duże), albo poprostu serwer extras leżał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordian Napisano Sierpień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2005 Tak się zastanawiam, czy nie prościej tak: 1. ściągasz i instalujesz źródła kernela z rpm (np. kernel-2.6.12-1.1398_FC4.src.rpm) 2. ściągasz drivery ze strony Nvidi (NVIDIA-Linux-x86-1.0-7667-pkg1.run) 3. naciskasz alt+ctrl+F1 i w terminalu logujemy się jako root 4. przechodzimy w "tryb 3" (telinit 3) 5. instalujemy drivery (sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7667-pkg1.run) 6. zmieniamy wpis w xorg.cpnf (nv -> nvidia i usuwamy lub komentujemy wpisy: Load "dri" i Load "GLCore") 7. powracamy do "trybu 5" (telinint 5) i to wszystko. Żadnego żąglowania paklietami i niespełnionymi zależnościami. Aby sprawdzić czy akceleracjia chodzi w konsoli (pod X'ami) wpisujemy glxgears i jeżeli ilość klatek jest większa niż 600 to wszystko jest ok. U mnie ilość klatek jest na poziomie 3100 - 3600. Dodam jeszcze, że za każdym razem jak zmieniamy jajko trzeba operację powtórzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmazyn Napisano Sierpień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2005 Twój sposób nie zadziałał nawet u mnie a zrobiłem tak zanim jeszcze przeczytałem tego posta, (_wogule_ → w ogóle) ORT nic mi nie wykrywa nawet nie było wstępu NVIDIA (loog)... kompletne nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Ściągnąłem tą paczkę livna Może ZAINSTALUJ ją? Tak się zastanawiam, czy nie prościej tak: [...ciach...] i to wszystko. Żadnego żąglowania paklietami i niespełnionymi zależnościami.[...ciach...] To NIE jest lepszy i prostszy sposób! Primo to jednak jest to znacznie bardziej skomplikowane od wydania 2 (słownie: dwóch) poleceń, nie? Secundo instalator NVIDII *mocno* miesza w systemie, może go nawet rozwalić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek80 Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Chciałem podziękowac wszystkim za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Znalazłem już przyczynę która nie pozwalała mi zainstalować sterowników przez (_yum'a_ → yuma) ORT. Po wyłączeniu usługi SELinux sterowniki poprzez yum ładnie się ściągnęły i zainstalowałe, Troche to dziwne, że SELinux powoduje takie problemy ale najważnijsze, że sterowniki już działają Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam forumowiczów. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi