Skocz do zawartości

Debian - Jak Zacząć ?

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Macie moze jakis poradnik jak bezproblemowo posadzic debiana ??

Musze z przykroscia stwierdzic ze przegralem pierwsze starcie z tym systemem. Wczesniej spotkalem sie z paroma klonami debiana i jakos mi poszlo a z samym oryginalem bylo nieco gorzej.

Np powstal problem przy etykietach partycji miedzy debianem a Fedora i fedora sie wywalila...

Nie moglem nawet podmontowac Fedory bo wywalal mi sie komunikat ze system nie jest kompletny itp itd ... ale nie w tym rzecz.

Chcialbym postawic debiana aby troche go obadac :)

Nie mam problemu z ustawieniem trybu tekstowego itp...

Jednak mialem wielki problem z uruchomieniem Xów.

Zainstalowałem XFree oraz KDE i nie byłem wstanie odpalić serwera X ... non stop jakieś błędy ...

Czy jest jakis "rytułał" uruchamiania Xów w Debianie ??

Mam Debiana 3.1

Debian References

Najprawde bardzo dobry opis, dzięki niemu za pierwszym podejściem go posadziłem :)

Co do X'sów, to ja Ci powiem tak. Są problemy :) Szczególnie o mysz, ale nie zawsze. Ja instalując kilka razy go, prawie za każdym razem miałem inny problem → raz nie było obsługi ps2 w kernelu (po ponownej instalce były), a czasem jeszcze czego innego. Zawsze to miałem po upgradzie kernela do 2.4.27. Sys instalowałem z 30r4.

Do tego w tym jaju nie ma też żadnych modułów dot. kart sieciowych → moduł swój musisz sobie sam dodać poprzez modconfa.

Nie wiem, jaki kernel jest w 3.1, ale na domyślnym 2.4 z 30r4 X'sy nawet dosyć łatwo postawić. Wystarczy po instalacji całego x-window-system skonfigurować xfree86 poprawnymi danymi nt. monitora. Dopiero po upgradzie bywają (czasem) problemy.

Do tego w tym jaju nie ma też żadnych modułów dot. kart sieciowych → moduł swój musisz sobie sam dodać poprzez modconfa.

Z sieciówką akurat nie miałem żadnych problemow (z tą na Relateku bo z tą od nvidi to zawsze są problemy :) )

Ja polecam UBUNTU. To przyjazna dystrybucja oparta na Debianie.

Z Ubuntu nie miałem problemów. Już się z nim spotkałem. Uważam że wizulanie jest o kant d...

Teraz właśnie ściągam Kubuntu :)

Jednak chciałbym poznać samego Debiana a nie jego klony ....

Jeśl chcesz zaczać to ściągnij 14 cd

Coś chyba z czytaniem u ciebie kiepsko. Napisałem ze mam Debiana 3.1 NIe wspominałem nic że korzystam z instalki sieciowej. Debain ten zajmuje 2 płyty DVD.

Dzięki za odpowiedzi

Sprzet wykryty bez problemow i o dziwo wszystko dziala:)

Na normalnym Debianie też :) Ubuntu bawiłem się tylko w wersji live. Jakoś nie znalazłem tam nic, co byłoby ciekawe. Normalne distro z gnome, jakich wiele, tylko oparte da pakietach deb.

Jeśl chcesz zaczać to ściągnij 14 cd

Wystarczy jedna :) Ja tak zawsze swojego instaluje → instalka minimalna (~75 mega), dist-upgrade i instalka wszystkiego, co potrzebne. Mozna też się zainteresować wersją netinstall → również all leci z necika. Potem na starganych paczkach można robić apt-get autoclean i je sobie troche potrzymać. Po przypadkowym formacie jak znalazł ;-)

Z sieciówką akurat nie miałem żadnych problemow (z tą na Relateku bo z tą od nvidi to zawsze są problemy :)

Widocznie w dystrybucyjnym są. W moim też były, a potem nie było ;-)

Z tego, co się naczytałem, to już Ubuntu lepsze. Te ponoć jest bardziej niedorobione. I nawet ponoć hasła roota nie ma → wszystko jedzie na sudo ;) Nie dla mnie.

Jednak chciałbym poznać samego Debiana

Uwierz, warto :)

http://www.dug.net.pl/texty/inst-sarge1.php w ogóle stronka DUGu jest merytorycznie idealna; polecam, sam sie doszkalałem z Debiana... chociaż akurat Debian to jedna z tych dystrybucji, gdzie nadają się każde teksty - po prostu wnosi na tyle mało kreatorków i automatyki, że trzeba uczyć się systemu od podstaw

Z tego, co się naczytałem, to już Ubuntu lepsze. Te ponoć jest bardziej niedorobione.

Mitomania jakaś, mam Kubuntu od dwóch miesięcy i wszystko działa jak należy. Nawet bezprzewodowy modem do neostrady, którego nie udawało mi się uruchomić na paru innych dystrybucjach tu ruszszył od razu, po doinstalowaniu dwóch pakietów z repozytoriów. A po aktualizacji do KDE 3.4.2 - jest to najszybsze KDE jakie kiedykolwiek widziałem (mam już dość stary sprzęt, więc to się dla mnie liczy). Zresztą niektórzy próbują instalować te pakiety z Kubuntu na Debianie i też działa i się w ogóle nie krzaczy.

Ubuntu/Kubuntu, a nawet Mepis, to naprawdę bardzo fajne, stabilne dystrybucje, przy tym łatwiejsze od Debiana. Zresztą popularność Ubuntu, w sumie młodej jeszcze dystrybucji, na distrowatch mówi sama za siebie.

Czyli rozumiem że jako przeglądarkę WWW stosujesz Linksa, do poczty mutta i piszesz w vi ... tak :?:

Jednym słowem srdniowiecze.

Do cze vi służy do tego trzeba go stosować ale we wszystkim umiar trzeba znaleźć... a zresztą i tak nie uwierzę że ktoś uzywa systemu jako desktop bez systemu graficznego ;) Takie system na serwerze może i zdaje egzamin ale na desktop się nie nadaje !!

Źle mnie zrozumiałeś. KDE używam cały czas, ale konsola w tle i jak trza coś skonfigurować to się edytuje, albo jakieś narzędzia konsolowe. Tak postępując zrobisz każde distro i przesiadka też nie jest trudna. Choć nie mówię, że graficzne złe, ale potrafią zawodzić a ostatnio skakałem po różnych dystrybucjach i jak by nie patrzeć nie wszędzie są te same konfiguratory, nwet tekstowe a jak wiesz co i kiedy wyedytować, to już prawie jak w domciu :] Mi osobiście zrobić edita nie jest specjalnym problemem, chociaż np. xorg.conf lepiej śmignąć programikiem(fglrxconfig), ale i tak czasem trza pogmyrać. A uczyć się na pałe wszystkich plików konfiguracyjnych to też bez sensu, lepiej jakiś man, alebo dobry komentarz :) Jak tam kto lubi, ale dobrze wiedzieć gdzie system ma co zakopane :)

Teraz chyba wiesz co miałem na myśli ? :)

Pozdrawiaim

Gryhild