asasyn Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 Witam, po w wpisaniu vim /etc/sysconfig/desktop otrzumuję coś takiego E325: UWAGA Znalazłem plik wymiany o nazwie "/etc/sysconfig/.desktop.swp" posiadany przez: root data: Fri Aug 12 08:25:15 2005 nazwa pliku: /etc/sysconfig/desktop zmieniono: TAK użytkownik: root nazwa hosta: localhost.localdomain ID procesu: 2866 Podczas otwierania pliku "/etc/sysconfig/desktop" data: Mon Aug 29 17:56:15 2005 NOWSZE od pliku wymiany! (1) Pewnie inny program obrabia ten sam plik. Jeśli tak, bądź ostrożny, aby nie skończyć z dwoma różnymi wersjami jednego tego samego pliku po zmianach. Zakończ lub ostrożnie kontynuuj. (2) Sesja edycji dla pliku załamała się. Jeśli tak, to użyj ":recover" lub "vim -r /etc/sysconfig/desktop" aby odzyskać zmiany (patrz ":help recovery)"). Jeśli już to zrobiłeś, usuń plik wymiany "/etc/sysconfig/.desktop.swp" aby uniknąć tej wiadomości. Plik wymiany "/etc/sysconfig/.desktop.swp" już istnieje! To się dzieje niezależnie od tego czy odpalę to w terminalu pod x-ami czy w konsoli. Z kolei edytor nano otwiera ten plik bez problemu. Dla mnie to nie kłopot ale ciekawostka, dlatego ten post w tym dziale umieściłem. Mam tylko pytanie: dlaczego akurat vim robi takie jaja, wspomniany w komunikacie plik swp też mnie zaskoczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 Może po prostu vim jest bardziej ostrożny, a nano nie generuje warningów Można zajrzeć do doc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 nano nie generuje warningów I nie będzie, bo pliki swp są tworzone tylko przez Vima, a nano ich w ogóle nie używa :-) Pewnie asasyn się wylogował bez zamknięcia Vima i pozostały pliki tymczasowe. Można je spokojnie wywalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 pewnie uruchomiles vima i nie zamknąłeś go prawidlowo vim podczas uruchomienia, tworzy plik swp, aby zablokowac mozliwosc edycji jedngo pliku przez kilka osob (programow) skasuj plik wymiany etc/sysconfig/.desktop.swp i wszystko wroci do normy, tylko nastepnym razem wychodz z vima po edycji rm etc/sysconfig/.desktop.swp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2005 Faktycznie, był plik .desktop.swp, usunąłem go i jest ok. Musiałem kiedyś w terminalu bawić się vim-em i zamiast :q zamknąłem terminal. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi