Skocz do zawartości

Internet Dziła Ale Tylko Po Ip

yeti

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem że gdy korzystam z netu po przez domeny np. www.fedora.pl za żadne skarby mi się nie otworzy, a gdy wpisze ip danego serwera to nie ma żadnego problemu. W windowsie działa wszystko ok. Problem pojawił się przy próbuje aktualizacji systemu up2date w pewnym momencie system się zawiesił i klapa.

mam podobny problem tyle ze niektóre strony działaja a inne nie np. onet, wp, linuxnwes, linux.pl działają, ale juz np. fedora.pl, hacking.pl i wiele inny nie dzialają, żadne repo yuma też nie dziala. Przy stornach www pojawia sie komunikat "Nieznany serwer (...)"

Jestem podłaczony do sieci lokalnej, ip uzyskuje przez DNS, w /etc/resolv.conf mam poprawnie wpisane DNSy, system FC4 kernel 2.6.12-1.1447_FC4. Pod windowsem nie ma takich problemów, wszystkie strony działają

jakieś propozycje ??

Jestem podłaczony do sieci lokalnej, ip uzyskuje przez DNS

chciales chyba napisac przez DHCP, tak?

w /etc/resolv.conf mam poprawnie wpisane DNSy
jezeli uzywasz DHCP do uzyskania adresu IP wtedy w systemie plik /etc/resolv.conf jest generowany automatycznie przy starcie lub odnowieniu adresu przez skrypt dhclient-script

sprawdz raczej czy moze nie masz jakos blednie skonfigurowanego firewalla, lub w przegladarce internetowej masz wpisana konfiguracje z proxy

ewentualnie sprobuj uzyc pinga dla tych stron:

ping hacking.pl

potem wydaj:

ping 72.21.41.186

i zobacz czy zadziala