rah_im Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Siema! Od paru dni jestem szczęśliwym użytkownikiem systemy Fedore Core 3 Mam dwa dyski, a problem wynika z tego, iż na dysku, na którym nie ma lina nie ma polskich znaków :/ I gdy chce skopiować z niego mp3 na partycje (fat) na dysku z zainstalowanym linem nie kopiuje mi mp3 z polskimi znakami, które są oznaczane "?" :| nie mam pojecia jak to skopiować, jedyne co moge to skopiować je na partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT, ale tam mam mało miejsca. Może ktoś mi pomoże? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Pokaż wycinek fstab dotyczący tego dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 przed skopiowaniem możesz zmienić ich nazwę np: mv "Ich Tr?je.mp3" "Ich Troje.mp3" a po za tym nie polecam uzywania polskich znakow w nazwach plikow ja w ogole ich nie uzywam o boze cofam sie w rozwoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Tomekz - tamten dysk jest od windy :/ i mam 27 GB mp3 więc nie będę zmieniał :| asasyn - jak użyś fstab ? jak biore geedit fstab to wyskkauje pusty plik textowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 To spróbuj "cat /etc/fstab". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 rah_im masz tu mój kawałek fstab, prównaj ze swoim vfat defaults,auto,user,rw,um ask=0000,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0 To fragment odpowiedzialny za kodowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Ale ja nie mam go zamontowanego na stałe... Oto fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdb5 /mnt/linux vfat user,rw 00 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /etc/fstab (END) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 No to go podmontuj na stałe i będzie po kłopocie.Na forum znajdziesz arty o fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Czyli jak zamontuje na stałe to będę mógł kopiować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 vfat defaults,auto,user,rw,um ask=0000,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0 Masz źle ustawione to kodowanie, zajrzyj do podpiętego posta gajownika o montowaniu FAT-a. Czyli jak zamontuje na stałe to będę mógł kopiować ?? Oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Raven zapewne chodzi ci o to że mam iso8859-2 zamiast utf8. Ta partycja jest także używana z poziomu slacka ( mam wspólny swap i tę samą partycję wykorzystuję). Dlatego to zostawiłem tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Zamontowałem na stałe i to samo Ciągle nie moge kopiować plików z polskimi znakami :/ Tzn. które miały polskie znaki bo spod lina są "?" no musi byc jakis sposob ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 rah_im zrobiłem tak: wszedłem na windę i na rozszerzonej partycji utworzyłem pusty plik o nazwie składającej się z samych polskich znaków. Przeszedłem na slacka i tam wszystko zostało poprawnie wyświetlone. Ale: w slacku mam locale ustawione na iso8859-2 i dlatego nie miałem krzaczków itp. Fedora natomiast wyświetliła mi nazwę składającą się z samych pytajników.Ta różnica bierze się właśnie z kodowania znaków, Fedora ma wszystko na utf8.Spróbuj w fstabie zmienić kodowanie tej partycji na utf8 ale nie wiem czy to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 a jak to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 ale nie wiem czy to coś da. Niewątpliwie da, ale tylko w nazwach plików. Sama zawartość nie pozostaje zmieniona. Wtedy konieczne jest posłużenie się komendą iconv. Chyba, że istnieje jakaś inna metoda... a jak to zmienić? Otwierasz plik /etc/fstab i przy odpowiedniej partycji dopisujesz iocharset=utf8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi