Chamaeleo Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Witam wszystkich! Mam dziwny problem. Zaktualizowałem system wraz z kernelem. Usunąłem sterowniki eagle-usb dla starego jądra i chciałem zainstalować je na nowy jądrze. Instalacja przebiegała bez problemu do momentu wyświetlenia się ERROR podczas uruchamiania modemu. Okazało sie, iż moduł nie jest załadowany. Powróciłem na stare jajko i tam spróbowałem zainstalować i uruchomić internet. Poszło bez bólu. Pomyślałem więc, że usunięcie starego jajka może pomóc. Nie pomogło. Wręcz przeciwnie, jest jeszcze gorzej. Teraz podczas instalacji eagle-usb, program odwołuje się do tylko do starego jądra i rzecz jasna nie może nic znaleźć. Chyba troszkę przesadziłem, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Zainstaluj kernel-devel odpowiedni dla nowego jądra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Kernel-devel nie pomaga. Przy wydawaniu polecenia make, program szuka starszego jądra w /lib/modules. Chyba sobie kupię modem ADSL, który łączy się poprzez karte sieciową. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie, bo w Debianie nie udało mi się w ogóle uruchomić internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 To będzie chyba najlepsze rozwiązanie, bo w Debianie nie udało mi się w ogóle uruchomić internetu. To nie jest wyjście z sytuacji Chyba sobie kupię modem ADSL, który łączy się poprzez karte sieciową Polecam asmax ar 804u śmiga na wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Ciężko jest przełączać się między windą a Linuxem, ale udało mi się skopiować komunikat, który wyswietla się podczas próby instalacji eagle-usb: [root@localhost eagle-usb-2.3.2]# make make -C driver make[1]: Entering directory `/home/robert/Desktop/eagle-usb-2.3.2/driver' USE_CMVS=1 make -C /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/build SUBDIRS=/home/robert/Desktop/eagle-usb-2.3.2/driver modules make: *** /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. make: Entering an unknown directorymake: Leaving an unknown directorymake[1]: *** [eagle-usb.ko] Błąd 2 make[1]: Leaving directory `/home/robert/Desktop/eagle-usb-2.3.2/driver' make: *** [build] Błąd 2 Może to coś pomoże, abyście mogli mi pomóc. Bo nie chcę reinstalować systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Poczekaj, sciągnę ten sterownik, rozpakuję i zobaczę. Nie reinstaluj fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 2.6.11-1.1369 Dobrze byłoby zaktualizować system... make: *** /lib/modules/2.6.11-1.1369_FC4/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.Czyli jednak kernel-devel nie wgrałeś... Wpisz sobie rpm -qa |grep kernel devel i będziesz wiedział, czy masz zainstalowaną tę paczkę. Wpisz uname -r aby dowiedzieć się, na jakim jądrze aktualnie pracujesz; to właśnie do niego powinna być dograna paczka kernel-devel (ta sama wersja i numer). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Ciężko mi jest przełączać się między systemami, ale (_napewno_ → na pewno) ORT odpowoednia paczka jest zainstalowana. Ściągąłem ją z serwera fedory i zainstalowałem: rpm -ivh kernel-devel-[version] A system był aktualizowany dzień wczesniej przed tą awarią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Przed chwilą rozpakowałem te stery w wersji 2.3.2. configure oraz make poszło od ręki. Masz coś z systemem. Moje jądro to:2.6.12-1.1447_FC4. Teraz trza kombinować co jest skopane. Myślę że coś zostało przy usuwaniu poprzednich sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Tylko co? Proces deinstalacji przebiegł bez problemów. Prawde mówiąc to udało mi się wczesniej zainstalowac sterowniki, tylko modem nie startował. Dopiero wtedy odinstalowałem starsze jądro i jest to co teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Jesteś pewien że masz odpowiedni devel?? porównaj uname -r z wesją dewela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Wrzesień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2005 Devel jest taki sam jak jądro. Może to cos pomoże: [robert@localhost ~]$ uname -r 2.6.12-1.1456_FC4 [robert@localhost ~]$ rpm -qa | grep kernel-devel kernel-devel-2.6.12-1.1456_FC4 [robert@localhost ~]$ cd /home/robert/Desktop/eagle bash: cd: /home/robert/Desktop/eagle: Nie ma takiego pliku ani katalogu [robert@localhost ~]$ cd /home/robert/Desktop/eagle-usb-2.3.2/ [robert@localhost eagle-usb-2.3.2]$ ./autogen.sh autom4te: cannot create autom4te.cache: Brak dostępu aclocal: autom4te failed with exit status: 1 [robert@localhost eagle-usb-2.3.2]$ ./configure ./configure: line 88: conf2873.sh: Permission denied ./configure: line 89: conf2873.sh: Permission denied chmod: cannot access `conf2873.sh': No such file or directory ./configure: line 201: conf2873.file: Permission denied ./configure: line 975: config.log: Permission denied O kurde. Zauważyłem, iż nie pracowałem wtedy na roocie. Sprawdzę to jeszce raz. UWAGA! UWAGA! Niech żyje jasność umysłu. Pisze juz sopd fedorki i nawet sie nie domyslacie jak wielki bład popełniłem. Otóż coś mnie przyćmiło i podczas instalacji sterów nie wydałem komendy ./configue, lecz od razu użyłem make. Dziękuję wszystkim za wytrwałą pomoc i żałuję, iż z powodu własnego błędu musiałem Was niepokoić. POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 żałuję, iż z powodu własnego błędu musiałem Was niepokoić. Wiesz, nikt tu raczej nikogo nie niepokoi cudzymi błędami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi