Skocz do zawartości

Terminal Na Pulpicie

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Widziałem kiedyś, gdzieś na jakimś zrzutku taki fajny terminal wbudowany w pulpit. Bardzo mi się to podobało, no i jest praktyczne, bo co jak co, ale pierwszą aplikacją którą zazwyczaj otwieram jest i tak terminal, a tak on by sobie już tam siedzial :)

Znacie może nazwę takiego terminala ?

Dzięki za podpowiedź. Obadam to i zobaczę czy da się go odpowiednio skonfigurować, żeby uruchamiał się przy starcie i pokazywał się zawsze w jednym miejscu.

zeby sie uruchamial razem z Xami wystarczy zrobic odpowiedni skrot do programu w autostarcie. Zeby sie odpalal ze zrobionym przez siebie themem, jako pole "Polecenie" dajesz:

Eterm -X /sciezka/do/twojego/konfiga/theme.cfg

zeby odpalal sie zawsze w okreslonym miejscu w theme.cfg musisz mu podac wartosc zmiennej "geometry" w sekcji "atributes", np "geometry 75x25+280+120", gdzie 75x25 to rozmiar eterma, a +280+120 to wartosci x i y gornego lewego rogu eterma. a najlepiej pobawic sie konfigiem samemu i pokombinowac sobie ze wszystkimi opcjami :)

Wiecie może jeszcze Panowie, jak zrobić (jeśli się w ogóle da) tak, żeby Eterm nie "podnosił" się nad pulpit? Chodzi o to, żeby był tak jakby przyklejony i zawsze pod innymi oknami ?

centrum sterowania kde -->pulpit --> ustawienia danego okna --> nowa.

to skonfigurowac sobie dla eterma i na zakladce preferencje jest "zawsze pod spodem"

• 4 weeks later...

a może mi ktoś pomóc z czymś takim:

po pierwsze nie potrafie zrobić tego:

centrum sterowania kde -->pulpit --> ustawienia danego okna --> nowa.

to skonfigurowac sobie dla eterma i na zakladce preferencje jest "zawsze pod spodem"

mam problem z utworzeniem tej rególy tylko dla eterma.

Tworze nową.

W "klasa okna" wpisuje Eterm, wybieram opcje "Dokładne dopasowanie" później w zakladce preferencje "zawsze pod spodem" i opcje pamietaj lub wymuś ale zadnego efektu.

help smile.gif

Ale puki co ważnmiejsza dla mnie jest sprawa, ze mi etern z themem Escreen-glass znika smile.gif

moze inaczej. Jeżeli jest jako aktywny to chodzi wszytko pieknie, wygląda jak na obrazku.

Kiedy tylko okno staje sie nieaktywne to znika tło eterma. mniej wiecej tak to wygląda.

--Resize_Images_Alt_Text--

Ma ktoś pomyśł co z tym zrobić ??? Zapewne chodzi o edycje theme.cfg (na innych themach chodzi poprawnie) ale ja nie wiem co zmienić, pozbycie sie pasków i scrollbara było banalne, ale z tym nie daje rady....