Sahin Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Witam Widziałem kiedyś, gdzieś na jakimś zrzutku taki fajny terminal wbudowany w pulpit. Bardzo mi się to podobało, no i jest praktyczne, bo co jak co, ale pierwszą aplikacją którą zazwyczaj otwieram jest i tak terminal, a tak on by sobie już tam siedzial Znacie może nazwę takiego terminala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
night Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Eterm + konfiguracja własna. Jeśli chodzi Ci o przezroczysty terminal, bez ramek, bez paska. Nie ma chyba czegoś takiego jak terminal "wbudowany" w pulpit.. oO Instalujesz Eterma, www.google.pl, konfigurujesz zgodnie z artami znalezionymi. No i masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Październik 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Dzięki za podpowiedź. Obadam to i zobaczę czy da się go odpowiednio skonfigurować, żeby uruchamiał się przy starcie i pokazywał się zawsze w jednym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 jest takie cos jak terminal na pulpicie, widzialem cos takiego kiedys u kolegi, ale niestety nie wiem jak to bylo zrobione, chyba za pomoca jakiegos dockera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Dzięki za podpowiedź. Obadam to i zobaczę czy da się go odpowiednio skonfigurować, żeby uruchamiał się przy starcie i pokazywał się zawsze w jednym miejscu. zeby sie uruchamial razem z Xami wystarczy zrobic odpowiedni skrot do programu w autostarcie. Zeby sie odpalal ze zrobionym przez siebie themem, jako pole "Polecenie" dajesz: Eterm -X /sciezka/do/twojego/konfiga/theme.cfg zeby odpalal sie zawsze w okreslonym miejscu w theme.cfg musisz mu podac wartosc zmiennej "geometry" w sekcji "atributes", np "geometry 75x25+280+120", gdzie 75x25 to rozmiar eterma, a +280+120 to wartosci x i y gornego lewego rogu eterma. a najlepiej pobawic sie konfigiem samemu i pokombinowac sobie ze wszystkimi opcjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabool Napisano Październik 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2005 a nie można po prostu ładowac poprzedniej sesji w której byl uruchomiony terminal bez ramek ?? U mnie tak jest i mnie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2005 mozna, ale nie kazdemu pasuje zeby przywracane byly wszystkie okienka z poprzedniej sesji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2005 Z tego co wiem doker dla terminali dostępny jest tylko pod kde, isn't? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Październik 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Wiecie może jeszcze Panowie, jak zrobić (jeśli się w ogóle da) tak, żeby Eterm nie "podnosił" się nad pulpit? Chodzi o to, żeby był tak jakby przyklejony i zawsze pod innymi oknami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 A da się to w ogóle wykonać bez ingerencji w kod? Jeśli tak z chęcią poznam ową metodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Wiecie może jeszcze Panowie, jak zrobić (jeśli się w ogóle da) tak, żeby Eterm nie "podnosił" się nad pulpit? Chodzi o to, żeby był tak jakby przyklejony i zawsze pod innymi oknami ? centrum sterowania kde -->pulpit --> ustawienia danego okna --> nowa. to skonfigurowac sobie dla eterma i na zakladce preferencje jest "zawsze pod spodem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Tak w KDE, wiem jak to zrobić, można wybrać też ALT+F3 i tam jest wiele opcji. Ale chodzi o XFCE4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Tak w KDE, wiem jak to zrobić, można wybrać też ALT+F3 i tam jest wiele opcji. Ale chodzi o XFCE4 I o fluxbox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 a może mi ktoś pomóc z czymś takim: po pierwsze nie potrafie zrobić tego: centrum sterowania kde -->pulpit --> ustawienia danego okna --> nowa. to skonfigurowac sobie dla eterma i na zakladce preferencje jest "zawsze pod spodem" mam problem z utworzeniem tej rególy tylko dla eterma. Tworze nową. W "klasa okna" wpisuje Eterm, wybieram opcje "Dokładne dopasowanie" później w zakladce preferencje "zawsze pod spodem" i opcje pamietaj lub wymuś ale zadnego efektu. help Ale puki co ważnmiejsza dla mnie jest sprawa, ze mi etern z themem Escreen-glass znika moze inaczej. Jeżeli jest jako aktywny to chodzi wszytko pieknie, wygląda jak na obrazku. Kiedy tylko okno staje sie nieaktywne to znika tło eterma. mniej wiecej tak to wygląda. Ma ktoś pomyśł co z tym zrobić ??? Zapewne chodzi o edycje theme.cfg (na innych themach chodzi poprawnie) ale ja nie wiem co zmienić, pozbycie sie pasków i scrollbara było banalne, ale z tym nie daje rady.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi