Skocz do zawartości

Optymalizacja Fedory

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie... ostatnio zastanawiałem się, w jaki sposób możnaby zoptymalizować Fedorkę... no i szukając po necie zbyt wiele nie znalazłem... a interesuje mnie konkretnie:

1.Optymalizacja usług (wiem, co dana usługa robi, bo są one opisane, ale nie znam na tyle architektury Linuksa aby móc zdecydować, czy faktycznie mogę daną usługę wyłączyć czy nie...)

2.Przyspieszanie startu systemu (czyli od momentu naciśnięcia w grubie <ENTER> do ekrana logowania)

3.Przyspieszanie startu komputera (czyli od kliknięcia w Power do gruba)

4.Szybsze uruchamianie programów pod KDE

Z góry byłbym wdzięczny za wszelkie informacje...

Pozdrawiam

Theriel

1.Optymalizacja usług (wiem, co dana usługa robi, bo są one opisane, ale nie znam na tyle architektury Linuksa aby móc zdecydować, czy faktycznie mogę daną usługę wyłączyć czy nie...)

2.Przyspieszanie startu systemu (czyli od momentu naciśnięcia w grubie <ENTER> do ekrana logowania)

Usługi i jeszcze raz usługi - powywalaj tyle ile się da.

3.Przyspieszanie startu komputera (czyli od kliknięcia w Power do gruba)

Tu niewiele możesz zrobić - możesz bawić się BIOSem, ale nie ma to większego sensu.

4.Szybsze uruchamianie programów pod KDE

Na FC4 wiele już nie zdziałasz, jedynie sprzętem - więcej ram, szybszy proc, szybszy dysk. Pozostaje jeszcze zmiana na szybszą dystrybucję vide Gentoo, Arch, Yoper itp lub środowiska na coś "lżejszego" np. XFCE.

Generalnie sporo możesz zyskać na aktualizacji systemu - kernel, usługi i programy użytkowe.

Może ktoś pisał, ale na pewno nie w temacie, który jest jeszcze dostępny... Wiele linków z searcha odnosi się do nieistniejących topiców. To co znalazłem tylko trochę pomogło rozwiązać sprawę (wiele usług nie jest opisanych, a te które są dotyczą głównie FC2)

Pozdrawiam

Theriel

Ja mam np. uruchomione tylko network,syslog,acpid i xfs. I tak moje fc3 działa już sobie prawie rok. Nie ma żadnych problemów, uruchamia się szybko. Nawet już po załadowaniu całego kde użycie pamięci wynosi 30MB :]

Jak masz drukarkę, to przyda ci się jeszcze cups, jeśli pracujesz w sieci z win. to jeszcze smb.

iptables też może być dobrym pomysłem, ja mam akurat router, i poustawiałem tam tak, że mi akurat firewall nie jest specjalnie potrzebny.

Reszta, to już zależy od tego, do czego używasz swojego kompa.

Może ktoś pisał, ale na pewno nie w temacie, który jest jeszcze dostępny... Wiele linków z searcha odnosi się do nieistniejących topiców. To co znalazłem tylko trochę pomogło rozwiązać sprawę (wiele usług nie jest opisanych, a te które są dotyczą głównie FC2)

Pozdrawiam

Theriel

To było jakiś miesiąc temu więc nie cuduj :rolleyes:

http://fedoranews.org/mediawiki/index.php/...an_I_Disable%3F

*Bardoz* mile widziane przetłumaczenie i wrzucenie na nasze wiki. :)

malo tego wytlumaczonego ogolnie :(

tutaj znalazlem troszke wiecej: http://www.hosef.org/wiki/DisablingLinuxServices

gdzies mialem jeszcze fajniejszy opis ale nie moge znalezc :huh:

PS. jak znajde troche czasu to napisze cos na ten temat ;)