Theriel Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Witajcie... ostatnio zastanawiałem się, w jaki sposób możnaby zoptymalizować Fedorkę... no i szukając po necie zbyt wiele nie znalazłem... a interesuje mnie konkretnie: 1.Optymalizacja usług (wiem, co dana usługa robi, bo są one opisane, ale nie znam na tyle architektury Linuksa aby móc zdecydować, czy faktycznie mogę daną usługę wyłączyć czy nie...) 2.Przyspieszanie startu systemu (czyli od momentu naciśnięcia w grubie <ENTER> do ekrana logowania) 3.Przyspieszanie startu komputera (czyli od kliknięcia w Power do gruba) 4.Szybsze uruchamianie programów pod KDE Z góry byłbym wdzięczny za wszelkie informacje... Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 1.Optymalizacja usług (wiem, co dana usługa robi, bo są one opisane, ale nie znam na tyle architektury Linuksa aby móc zdecydować, czy faktycznie mogę daną usługę wyłączyć czy nie...) 2.Przyspieszanie startu systemu (czyli od momentu naciśnięcia w grubie <ENTER> do ekrana logowania) Usługi i jeszcze raz usługi - powywalaj tyle ile się da. 3.Przyspieszanie startu komputera (czyli od kliknięcia w Power do gruba) Tu niewiele możesz zrobić - możesz bawić się BIOSem, ale nie ma to większego sensu. 4.Szybsze uruchamianie programów pod KDE Na FC4 wiele już nie zdziałasz, jedynie sprzętem - więcej ram, szybszy proc, szybszy dysk. Pozostaje jeszcze zmiana na szybszą dystrybucję vide Gentoo, Arch, Yoper itp lub środowiska na coś "lżejszego" np. XFCE. Generalnie sporo możesz zyskać na aktualizacji systemu - kernel, usługi i programy użytkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Spox... a jest gdzieś jakiś howto jeżeli chodzi o optymalizację usług? Wiecie, coś w stylu "zaleca się nie wyłączanie danej usługi" etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Raczej nie ma, możesz poszukać informacji na temat konkretnej usługi i ocenić czy faktycznie jest ci potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Było na forum. Ktoś, ale nie pamiętam niestety kto, pokusił się na długiego posta, w którym w miarę dokładnie wyjaśnił co i dlaczego można powyrzucać, a co powinno zostać. Zapraszam do wyszukiwarki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Może ktoś pisał, ale na pewno nie w temacie, który jest jeszcze dostępny... Wiele linków z searcha odnosi się do nieistniejących topiców. To co znalazłem tylko trochę pomogło rozwiązać sprawę (wiele usług nie jest opisanych, a te które są dotyczą głównie FC2) Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Ja mam np. uruchomione tylko network,syslog,acpid i xfs. I tak moje fc3 działa już sobie prawie rok. Nie ma żadnych problemów, uruchamia się szybko. Nawet już po załadowaniu całego kde użycie pamięci wynosi 30MB :] Jak masz drukarkę, to przyda ci się jeszcze cups, jeśli pracujesz w sieci z win. to jeszcze smb. iptables też może być dobrym pomysłem, ja mam akurat router, i poustawiałem tam tak, że mi akurat firewall nie jest specjalnie potrzebny. Reszta, to już zależy od tego, do czego używasz swojego kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Jeszcze możesz zoptymalizować działanie dysku programikiem zwiącym się hdparm. WIęcej na stronach man Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Może ktoś pisał, ale na pewno nie w temacie, który jest jeszcze dostępny... Wiele linków z searcha odnosi się do nieistniejących topiców. To co znalazłem tylko trochę pomogło rozwiązać sprawę (wiele usług nie jest opisanych, a te które są dotyczą głównie FC2) Pozdrawiam Theriel To było jakiś miesiąc temu więc nie cuduj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 http://fedoranews.org/mediawiki/index.php/...an_I_Disable%3F *Bardoz* mile widziane przetłumaczenie i wrzucenie na nasze wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Jak mi wyjaśnić jak dokonać tłumaczenia to było by ok. Mam po prostu zrobić topic na pl.wikipedia.org/Uslugi_Fedory ? Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 http://fedoranews.org/mediawiki/index.php/...an_I_Disable%3F *Bardoz* mile widziane przetłumaczenie i wrzucenie na nasze wiki. malo tego wytlumaczonego ogolnie tutaj znalazlem troszke wiecej: http://www.hosef.org/wiki/DisablingLinuxServices gdzies mialem jeszcze fajniejszy opis ale nie moge znalezc PS. jak znajde troche czasu to napisze cos na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Jeszcze znalazłem http://defindit.com/readme_files/daemons.html.... jeżeli ktoś skompletuje jakiś konkretną listę to mogę podjąć się przetłumaczenia jej na polski... Pozdrawiam Theriel //dopisane do postu poniżej: Oj bo mi kropki automat doliczył #-P Już poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Jeszcze znalazłem http://defindit.com/readme_files/daemons.html.... niestety link nie dziala ten dziala: http://defindit.com/readme_files/daemons.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Mam po prostu zrobić topic na pl.wikipedia.org/Uslugi_Fedory ? Mówiłem o *naszym* Wiki, mieszczącym się (tymczasowo) pod adresem http://wiki.stemar.com.pl/wiki/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi