rah_im Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Witam! Chciałem zapytać jak w linuksie zmienić atrybuty plików (chmod), które sa na serwerze. np. w skrypcie php - Psnews Trzeba: Najpierw katalog news należy nagrać na serwer. Ustawienia CHMOD (systemy unixowe): >> chmod 777 - dla katalogu news i katalogów znajdujących się wewnątrz niego >> chmod 666 - dla plików znajdujących się w katalogu news i w jego podkatalogach I nie wiem jak to zmienić, w total commanderze nie było problemu bo wpisywałem 666 lub 777 Pozdrawiam Będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 dajesz w konsoli z poziomu roota np. chmod 777 nazwa_pliku_lub_katalogu Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 A jak się połączyć za pomocą konsoli z serwerem ? I jak później spr nadane atrybuty ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 A jak się połączyć za pomocą konsoli z serwerem ? I jak później spr nadane atrybuty ? za pomocą konsoli - kabel konsolowy łączysz z komputerem i serwerem a potem np programem teraterm przez LANa programami telnet lub ssh (jesli te uslugi sa dostepne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 Atrybuty sprawdzasz poprzez ls -l Więcej man ls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 A jak za pomocą konsoli połączyć sie z serwerem ftp :/ np. ftp.webark.pl ? jakie polecenia ? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2005 man ftp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 chmod 777 - dla katalogu news i katalogów znajdujących się wewnątrz niego Jak też dla podkatalogów, to robisz to tak → chmod -R 777 katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rah_im Napisano Październik 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 No już problem rozwiązałem - zainstalowałem croosoverem total commandera :] No ale jestem ciekawy jak za pomocą konsoli :/ bo i tak nie wiem :/ tzn. nie wiem jak się połączyć z serwerem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 / tzn. nie wiem jak się połączyć z serwerem :/ No przecież Ci pisali ... ssh user@host (e.g ssh [email protected]) telnet pewnie tak samo. ftp host Tylko sie najpierw upewnij, czy dany serw obsługuje ssh/telneta itp. zainstalowałem croosoverem total commandera :] Tylko sobie nim przypadkiem nie grzeb na partycjach linuskowych, bo może być nieciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi