MitS Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Witam! Mam takie dość głupie pytanie, ale musze na nie dostać odpowiedź. A więc, jak miałem gnome i podłaczyłem aparat cyfrowy firmy canon PowerShort A70 to od razu pojawiła mi się ikonka na pulpicie, a teraz po przesiadce na kde podłaczam aparat i nic. Zaglądałem do centrum sterowania i wyszukałem (_muj_ → mój) ORT aparat, jest znaleziony, ale jak mam się do niego dostać to nie wiem. Pomóżcie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Jeśli jest zgodny z USB Storage to zamontować jak zwykły pendrive (po włączeniu powinien się pojawić po wykonaniu: fdisk -l), a jeśli nie jest zgodny to Ci nie pomogę. PzdR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Więc tak: robiąc fdisk -l wyświetla mi się tylko to: [root@ozyrys ~]# fdisk -l Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40020664320 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/hda2 14 4865 38973690 8e Linux LVM [root@ozyrys ~]# Jeżeli zaś chodzi o sprzęt to w centrum sterowania -> urządzenia peryferyjne -> aparat cyfrowy widnieje ikonka aparatu cyfrowego pod nazwą: Canon PowerShot A70 i jeśli chodzi o zgodność USB to jest on zgodny. Jeżeli robie test aparatu to wyświetla mi sie że: Test aparatu został zakończony poprawnie Jak mam z niego wydobyć zdjęcia ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Użyj gphoto2 (jest o tym temat na forum) lub zamontuj tak jak doradza kolega MarCiNWz. U mnie po podłączeniu aparat pojawia się w /dev jako urządzenie sda1, podłącz swój aparat i sprawdź czy u ciebie jest podobnie (sda..), jeśli tak to będziesz mógł go podmontować ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 a wtłumaczysz mi jak to krok po kroku zamontować czyli co wpisać, na co zwrócić uwage itp by to zadziałało, a tego sda to nie znalazłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Przede wszystkim - ustaw apart w trybie PTP. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Ok zrobiłem, co dalej ... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Podłącz aparat i sprawdź czy w /dev pojawiło się jakieś urządzenie typu sda - np. sda1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 # gphoto2 --auto-detect Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Dobra poradziłem se z gphoto tak jak to napisał ebnowak bo w dev nic się niestety nie pojawiło Już problem z głowy, będe używał gphoto Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Jak mam z niego wydobyć zdjęcia ??? Szczerze mówiąc nigdy nie korzystałem z tych "dziwnych" narzędzi do aparatów cyfrowych. Zrobiłem tak: 1.mkdir /mnt/aparat 2.podpiąłem aparat do USB i włączyłem 3.mount /dev/sda1 /mnt/aparat no i w katalogu /mnt/aparat miałem wszystkie zdjęcia No i żeby sobie ułatwić życie dodałem potem w /etc/fstab linijkę: /dev/sda1 /mnt/aparat auto noauto,user 0 0 Aparat sam się podłącza, jest ikonka na pulpicie czyli chyba to o co m.in. Ci chodzi... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 polecam program gthumb (opiera sie na bibliotekach gphoto2), wspolpracuje z Canonami bardzo dobrze (a95, a520) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi