San Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Witam! chciałbym u siebie na kompie postawić serwis w postaci forum. nie mam jakichś specjalnych wymagań co by to było jedynie bezpieczne i działało jeśli to może w czymś pomóc to opanowałem już vsftpd^^ . z tym że to nie wykonuje php a poza tym i tak nie mam jeszcze bazy... Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Po kolei, stawiasz Apache, później MySQL, a na końcu instalujesz forum phpBB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Ze swojej strony polecam zamiast phpBB świetne UNB, za niedługo będzie też obsługiwać fedora.pl. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Również XMB jest niezłe, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 chcę mieć phpBB zainstalowałem httpd (http://httpd.apache.org/download.cgi) lecz tym razem gdy wchodzę na moje no-ip to wywala mi błąd 403 - brak uprawnień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 To chyba powinienneś udać się na forum supportowe phpbb Nawiasem mówiąc z bezpieczeństwem i optymalizacją kodu to nie jest najlepiej w phpbb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 co nie ma najmniejszego związku z błędem 403... jak sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Brak uprawnień... nom a chmod jaki jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 777 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 A na localu błędu nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 (edytowane) jest i tak samo sięe prezentuje... edit. działa! nie wiem jak to zrobiłem ale www już chodzi. tyletylko że nie potrafię odpalić i skonfigurować bazy danych (czy w ogóle mam zainstalowaną?) Edytowane Październik 10, 2005 przez San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Ale to pytasz się nas czy Ty masz zainstalowanego sqla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeS13 Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 żeby uruchomić Mysql wpisz /etc/init.d/mysqld start Co do bazy to wpisujesz mysql -u root i musisz ustalić hasło dla roota(domyślnie brak) set password for root@localhost=password('twoje hasło'); i logujesz się teraz do mysqla za pomocą polecenia mysql -u root -p podajesz hasło i jesteś w domu wpisujesz create database nazwa_bazy i to wszystko Ja forum stawiałem na phpBB i spoko a jeżeli chcesz coś bardziej zaawansowanego to spróbuj www.przemo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Październik 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 nie bałdzo chce chodzić [root@8 ~]# mysql -u root -p Enter password: Welcome to the MySQL monitor. Commands end with; or \g. Your MySQL connection id is 14 to server version: 3.23.58 Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer. mysql> set password for root@localhost=password('psswd1'); Query OK, 0 rows affected (0.00 sec) mysql> create database name; Query OK, 1 row affected (0.08 sec) lecz to nie działa... phpBB wywala mi błąd że nie może połączyć się z bazą danych... Server Bazy Danych / DSN: localhost Nazwa Bazy Danych: name Użytkownik Bazy Danych: root Hasło Bazy Danych: psswd1 p.s. używam właśnie skryptu phpBB by Przemo, lecz mam problem z czcionkami, tj polskimi ogonkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeS13 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Jeżeli robisz to na fedorze4 to nie chce działać phpBB od przema na fedorze3 działa poprawnie Na FC4 działa orginalne phpBB Co do polecenia hasła dla roota to spróbuj bez @localhost i jeszce zrób to use mysql ; delete from user where User=' '; delete from db where User=' '; flush privileges; usuwa użytkowników domyślnych bez hasła A jeżeli chodzi o polskie znaki to w /etc/httpd/httpd.conf znajdź UTF-8 i zmień na ISO-8859-2 i będziesz miał polskie znaki Proponuje FC3 jeżeli chodzi o forum bo phpBB od przema jest naprawdę super oczywiście nie jest idealne ale daje olbrzymie możliwości i niezły support. Na FC4 nie chce działać prawdopodobnie dla tego że i php i mysqł jest w nowszej wersji niż te FC3 nie miałem czasu żeby to dokładnie sprawdzić może znajdziesz gdzieś odpowiedź o co chodzi możesz wtedy wrzucić tutaj odpowiedź chętnie sie dowiem. Pozdrawiam i miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi