Skocz do zawartości

Fedora Core 3

senTens

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Xy wink.gif

Mam problem z FC3 w wersji graficznej sad.gif

Studiuję Informatykę i zacząłem pracę z linixem. Kupiłem Pismo Linux+ z FC3. Zainstalowałem go mając WinXP i jest wszystko ok..

Problem w tym, że jakiś zamulony ten system jest :/ Strony wolno wchodzą, programy w Aplikacjach zanim się uruchomią (np. Display) czekam z 10 sekund.. O aktualizacji nie wspomnę, a czytałem Tu na forum, że się zawiesza i mam ten sam problem. Aktualizacji jest 295 dostępnych i nie mogę nawet doczłapać się do ich pobierania sad.gif Ale to nie jest jeszcze problem. Czytałem na fedora.pl o kompilacji jądra. Krok po kroku robiłem co zamieszczono i jedynym plusem jest to, że nareszcie mam coś w /usr/src poza pustymi katalogami. Niby kernel się podgrał, ale jakoś nie widzę różnicy w działaniu systemu. Mam znajomych którzy trzaskają w Linuksie od lat ale nigdy nie używali Graficznego trybu. Pracują na serwerach za 150 000 zł i tam grafa siedzi 4MB smile.gif Tak to jest z prawdziwymi serwerami. Ale straciłem wątek. Wiem że w jakiś sposób powinienem skonfigurować system pod mojego kompa (P3 1000, 512MB, Radek 9600) ale nie wiem jak. Dziwne, że jak coś uruchamiam to przez 10-15 sekund użycie procka jest 100% sad.gif Aż mi się odechciewa siedzieć przy tym Linuksie, ale muszę i z jednej strony chcę.. Ile można na Windowsach siedzieć :/

Tak krótko..

1. Zamulanie kompa.

2. Aktualizacja 295 poprawek - posrać się idzie.

Żeby się chociaż tak nie zamulał to bym przeczytał całe forum i pewnie by się coś znalazło na ten temat ale wierzcie mi, że komp chodzi jak ślimak. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę wdzięczny.

Moje GG: 3726181

email: [email protected]

Help! sad.gif

No OK Yup, ale czy to mi przyspieszy kompa? Naprawdę chodzi jak 386 :/

Wiem że ponoć trzeba skompilować jajko pod kompa ale jak to zrobić.

Nawet jak chce zamknąć system to obraz mi faluje jakbym nie miał grafy zainstalowanej, a instalowałem drajvy pod ATI te co są na 4 CD fedzi. Nie wiem OCB sad.gif

Widać, że mało osób ma ochotę się wypowiedzieć.. Naściągałem różne programy pod Linuksa, C++, Pascal, TS którego mam też na serwie lokalnym. W windowsach trzaskam dobrze od lat ale z Linuxem mam pierwszy poważniejszy kontakt.

Proszę dajcie pare pomysłów..

Pozdrawiam

przeczytaj w faq o konfiguracji yuma: http://faq.fedora.pl/fc3/#getsoftware

plik konfiguracyjny zamiast tego w faqu wez ten: http://www.fedorafaq.org/fc3/samples/yum.conf

zaktualizuj caly system, potem poinstaluj sterowniki do grafy itp. jak w faq i dopiero wpdanij na forum opowiedziec co Ci wolno chodzi wink.gif

Edit:

a tak w ogole to dlaczego nie FC4 ?

Wiesz.. Zainstalowałem FC3 bo jak kupiłem tą gazetkę to nie było czwartej części..

A propos tego co napisałeś, dzięki za pomoc i mam pytanie. Dzwoniłem do kumpla też w tej sprawie i powiedział mi, że powinienem zminić Grub na Lilo :/ Nie wiem OCB ale tak mam zrobić. Poza ty po zainstalowaniu grafy podobno trzeba dodać jakąś ścieżkę żeby jajko zatrybiło 3D przy startowaniu. Nie za bardzo ogarniam jeszcze te instalowanie wszystkiego bo w szkole mam tylko tryb tekstowy typu łączenie się z innymi kompami, archiwizacja, tryb tekstowy, podstawowe komendy itd. W każdym razie mam zajawkę z Linuskem i na pewno będę robił wszystko krok po kroku i pewnie za rok do czegoś dojdę.

Powiedz mi - czy jak podciągnę aktualizację (jak pisałem wcześniej 295 obiektów) to czy podgra mi się też Najnowsze jajo pod tą wersję Linuksa?

I czy przy lilo mam wgrać jajko i586 lub 686 bo tak podobno mam zrobić :/

Boże pochlastać się idzie..

Pozdro

PS. Podczas pisania tego co chciałem itak straciłem wątek wink.gif Pewnie następnym razem coś dopiszę.. hehe

Wiesz.. Zainstalowałem FC3 bo jak kupiłem tą gazetkę to nie było czwartej części..

sa juz FC4 w gazetkach do dostania wystarczy poszukac w EMPIKach,

Dzwoniłem do kumpla też w tej sprawie i powiedział mi, że powinienem zminić Grub na Lilo
a niby czemu masz to zrobic? blink.gif jezeli nie poda Ci silnych argumentow (ktore mi w ogole nie przychodza do glowy) to NIE rob tego

Poza ty po zainstalowaniu grafy podobno trzeba dodać jakąś ścieżkę żeby jajko zatrybiło 3D przy startowaniu
instalujac sposobem z faq, nie potrzebujesz dodawac rzadnej sciezki, po restarcie X'ow bez problemu uruchomia Ci sie stery karty graficznej (i rada: nie cuduj z innymi metodami tylko zrob tak jak w faq)

Nie za bardzo ogarniam jeszcze te instalowanie wszystkiego bo w szkole mam tylko tryb tekstowy typu łączenie się z innymi kompami, archiwizacja, tryb tekstowy, podstawowe komendy itd.
nie rozumiem czym sie martwisz ja praktycznie wszystko robie z terminala, dotyczace administrowania systemem wiec bez problemu sobie poradzisz jezeli w szkole uzywales trybu tekstowego (zreszta jezeli chcesz mozesz wejsc w konsole tekstowa za pomoca [Ctrl]+[Alt]+[F1]...[F6] a [Ctrl]+[Alt]+[F7] wrocisz do trybu graficznego)

yuma zreszta uzywam z lini polecen i nie korzystam z graficznych nakladek typu yumex

Powiedz mi - czy jak podciągnę aktualizację (jak pisałem wcześniej 295 obiektów) to czy podgra mi się też Najnowsze jajo pod tą wersję linuksa?
w korzytstaniu z yuma to jest najlepsze ze dba o wszystko za nas, czyli wystarczy ze dasz mu polecenie:
 yum update

a pobierze Ci najnowsze pakiety lacznie z jadrem systemu i to w takiej architekturze jaka posiadasz

i w dodatku sam wszystko zainstaluje i skonfiguruje, tak ze przy nastepnym uruchomieniu zobaczysz juz w oknie gruba wpis z nowa wersja jajka

najwazniejsze zebys uwaznie przeczytal faq i zastanawial sie nad tym co robisz, korzystaj rowniez z pomocy (polecenia: man {nazwa polecenia} i info {nazwa polecenia})

Normalnie jesteś gość.. W sumie zanim przeczytałem co napisałeś luknąłem FAQ i chyba najważniejsze rzeczy już zrobiłem.

Kernela mam teraz wersję 2.6.1-12 :.

1. Powiedz mi czy WSZYSTKIE elementy w Yum aktualizować? :/ Mam jeszcze wolne 1,8 GB na dysku linuksa.. Wywaliłem te 600 mb z openoffica i zainstalowałem KDE. Z tym że - co jest lepsze? KDE czy GNOM ? Teraz po doinstalowaniu kilku rzeczy (zalecane itp jak na stronie) aktualizacji mam 350 :|

2. Kilka dni temu jak łaziłem po fedora.pl to znalazłem temat o Usługach. Chciałbym zbędne rzeczy wywalić co mi zabiera pamięć i to czego nie używam. Oczywiście Linux nie służy mi do stawiania serwera tylko ogólnie chcę się przesiąść na inny system, na nim mieć tylko C++, TeamSpeaka, Pascala, UML'a i ogólnie klepać projekt w PHP do szkoły. Więc nie potrzebuję zbędnych protokołów ( choiciaż mam z kolegą własną sieć na 14 osób ) i innych pierduł tylko typowa stacja robocza.

3. Pisemko z FC3 kupiłem ok 8 miesięcy temu w Empiku biggrin.gif Nie było wtedy nowej wersji.

4. A z tą akcją lilo to pogadam, być moze coś źle zrozumiałem.

Z góry dzięki za dalsze wskazówki ;] 3m się ciepło i Pozdrawiam

Ad. 1. jezeli masz malo miejsca na dysku to przed aktualizacja CALEGO systemu pousuwaj to czego nie potrzebujesz, jezeli natomiast nie wiesz czy cos potrzebujesz to ZOSTAW TO W SPOKOJU wink.gif

po aktualizacji calego systemu mozesz wyczyscic wszystko w cache'u yuma za pomoca:

yum clean all

zyskasz troche wolnego miejsca

co do KDE i GNOME to wedle gustu sobie wybierz, zapoznaj sie rowniez z Fluxboksem oraz Xfce4 sa szybsze od poprzednich

Ad. 2. warto pousuwac niepotrzebne uslugi ze wzgledu na szybkosci i bezpieczenstwo systemu

Ad. 3. no to troszke polezalo sobie i sie zakurzylo to pisemko tongue.gif

Ad. 4. pogadaj pogadaj moim zdaniem nie ma co zmieniac

Ok to zabiorę się dziś do aktualizacji, ale czy mi starczy miejsca 1,8 GB ?

Chciałbym zaktualizować WSZYSTKO.. Potem wywale z cachu tak jak mówiłeś.

I Teraz najważniejsze co mi się powaliło.. :/

Po aktualizacji jaja zrobiła mi się trzecia pozycja przy starcie systemu. TZN jak mi ma botować system (mam tez Windowsa) to miałem zawsze do wyboru XP lub Linux ale teraz są trzy :/ XP, Linux ze starym kernelem i nowym. A co gorsze teraz jest domyslny Linux a chce Windows :| Co zrobić w tym temacie? Pewnie wystarczy kilka komend w terminalu ale niestety nie mam pojęcia jakie sad.gif

Help..

sugeruję, że jeśil masz jakiś problem, to zakładaj nowy wątek; potem łatwiej znaleźć informacje korzystając z forumowego "szukaja"

ale napiszę - w pliku /boot/grub/menu.lst jest kponfiguracja bootloadera; przypuśćmy, że masz takie "systemy"

pierwszy - Linux 2.6.11

drugi - Linux 2.6.9

trzeci - Windows

GRUB liczy je od zera, więc Linux 2.6.11 będzie zerowy, Linux 2.6.9 będzie pierwszy, a Windows będzie trzeci

popraw linijkę

default=[liczba]

tak, żeby wskazywała na Windows; po drugie, przy okazji popraw linijke

timeout=5

na

timeout=15

dzięki czemu zyskasz nieco więcej czasu na zastanowienie się jaki system chcesz uruchomić

na razie masz dwa jądra systemu, ale to dobrze; jeśli wyłączą ci prąd, albo będzie burza i pójdzie jakieś przepęcie, komputer zrobi reset, albo w ogóle się wyłączy, to kernel potrafi się zepsuć (wiem, trochę ogólne słowo, ale niech już będzie) i wtedy jest w zapasie starszy, ale sprawny

Mam dokładnie tak..

default=0

timeout=15

splashimage=(hd0,2)/grub/splash.xpm.gz

hiddenmenu

title Fedora Core (2.6.12-1.1378_FC3)

root (hd0,2)

kernel /vmlinuz-2.6.12-1.1378_FC3 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.12-1.1378_FC3.img

title Fedora Core (2.6.9-1.667)

root (hd0,2)

kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.9-1.667.img

title Windows XP

rootnoverify (hd0,0)

chainloader +1

Dziwi mnie czemu mam (2.6.12-1.1378_FC3) - jakie to jajo? Nie powinno być 686 końcówka?

Poza tym "perl" - fajny kurs zamieściłeś na forum.

PS. Wiem, że każdy Nowy problem powinien być jako Nowy post, ale wolę pisać Tu cały czas - chyba nikogo to nie urazi :] Będzię widać postępy z każdym postem. Już sporo ogarnąłem.

Zmień default na 2 czyli:

default=2

timeout=15

splashimage=(hd0,2)/grub/splash.xpm.gz

hiddenmenu

title Fedora Core (2.6.12-1.1378_FC3)

root (hd0,2)

kernel /vmlinuz-2.6.12-1.1378_FC3 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.12-1.1378_FC3.img

title Fedora Core (2.6.9-1.667)

root (hd0,2)

kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet

initrd /initrd-2.6.9-1.667.img

title Windows XP

rootnoverify (hd0,0)

chainloader +1

Dziwi mnie czemu mam (2.6.12-1.1378_FC3) - jakie to jajo? Nie powinno być 686 końcówka?

To dokładna nazwa twojego jądra, nie jest tu podawane czy jest to pakiet 386, 486 czy 686, ale jądro jest niewątpliwie w wersji dla procesorów zgodnych z i686, no chyba że masz bardzo stary komputer.

Ok dzięki wielkie. Wszytko działa.

Mam jeszcze problem z grafą..

Jak odpalam Trux Racer z FC3 to mi skacze jak cholera. Nawet jak odpalam wygaszacz z delfinami to poruszają się jak.. wiadomo :/

Niby mam podgrane stery od grafiki, mam Radka 9600.

Ma ktoś jakiś pomysł?