milosz1987 Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 otóż martwi mnie jedna rzecz: moja fedorka spuchła do rozmiarów 10 GB, podczas gdy po zainstalowaniu miała 4.5 przeprowadzałem aktualizację yumem 3 razy łącznie ok. 1 GB a co z resztą? mógłby mi ktoś powiedziec mniej więcej jak się zabrać do odchudzania fedory? gdzie szukać plików które mogą być nieużyteczne (np. pliki tymczasowe, źródła, etc) ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Powyrzucaj niepotrzebne programy oraz ściągnięte pakiety z cache Yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 i jeszcze jedna uwaga - 10 razy się zastanów zanim wyrzucisz jakikolwiek plik, nawet choćby miał 300 megabajtów (wątpliwe, ale co tam); 99.9% plików poza partycją /home wchodzi w skład jakiegoś pakietu, więc wystarczy przeanalizować wielkości paczek i już można dokonywać selekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz1987 Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 a w jaki sposob uzyskac liste wszystkich paczek zainstalowanych w systemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montresol Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 a w jaki sposob uzyskac liste wszystkich paczek zainstalowanych w systemie? # rpm -qa albo # yum list installed Pozdrawiam, montresol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Proponuje so tez odchudzic demony "wojny" hehe to wyłącz: apmd bluetooth - jak nie urzywasz tego cups - jak nie masz drukarki cups-config-deamon - jak nie masz drukarki diskdump iptables irda - jak nie urzywasz irdy isdn lirc - to zdalne sterowanie lisa lm_sensors - jak nie masz bajerół na tym mdmonitor mdmpd named netdump netplugd nfs nscd ntpd pcmcia - to w laptopach psacct rdisc rpcsvcgssd sendmail smnpd snmptrapd vnc server winbind ypbind yum pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Ja bym najpierw wydał polecenie: yum clean packages headers a potem wurzucił wszystko z "/tmp". Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi