milosz1987 Napisano Październik 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 witam przez długi czas używałem na (_linuxie_ → Linuksie) ORT do ściągania p2p programu eDonkey2000 wersja linuxowa. denerwowało mnie w tym tylko to, że aby ściągały się rzeczy musiał być uruchomiony na moim pulpicie. w momencie kiedy mój tata chciał się zalogować, zabawa się kończyła. w tym czasie uzyskałem w eDonkey2000 highID. jednak postanowiłem załadować aMule. i teraz chciałbym postawić kilka pytań: 1) jak zrobić, aby aMule uruchamiał się jakby w tle, niezależnie od tego który i (_wogóle_ → w ogóle) ORT czy jest zalogowany jakiś użytkownik (coś w rodzaju demona) 2) jak przenieść wysokie ID z eDonkey2000 do aMule pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 1)Nie rozumiem za bardzo twojego 1 pytanie 2)"przeniesc".... Musisz miec udostepnione odpowiendnie porty i powinno byc highID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 Jeśli używasz np. KDE to możesz odpalić sobie drugą sesję dla innego użytkownika i wszystkie programy uruchomione na twojej sesji będą działały aż do momentu jej zakończenia, niezależnie od innych sesji pozostałych użytkowników komputera. Amule daemonem nie jest i nie będzie więc nie tędy droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz1987 Napisano Październik 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 hmmm ok, a w takim razie jaki klient posiada takiego demona? co do highID juz sobie poradzilem, kwestia skonfigurowania firewalla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2005 Przypuszczalnie żaden, tego typu aplikacje nie są usługami systemowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz1987 Napisano Październik 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 a w jaki sposób odpalić drugą sesję graficzną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 To zależy od tego jakiego "pulpitu" używasz. Jeśli KDE to w menu - "Przełącz użytkownika >" -> "Uruchom nową sesję", jeśli Gnoma to nie wiem, ale ktoś z forum będzie widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2005 nie wiem jak jest na gnomie, ale zawsze zadziala: 1. alt+ctrl+F2 2. login, passwd 3. startx -- :1 (badz :2, :3 itd...) miedzy kontami przelaczasz sie wtedy alt+ctrl+F7 lub alt+ctrl+F8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 hmmm ok, a w takim razie jaki klient posiada takiego demona? mldonkey (jest w rpm.livna.org). Można nim sterować łącząć się z danym serwerem pod określony port przeglądarką internetową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Gnoma to nie wiem, ale ktoś z forum będzie widział. Aplikacje → Narzędzia systemowe → Nowy login Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 do tego celu służy program sudo. w pliku /etc/sudoers robi się wpis User_Alias SHUT_USERS=ania,czesiekd Cmnd_Alias SHUT=/usr/bin/kdesu czesiekd zen=(ania) NOPASSWD: /home/ania/azureus/azurus SHUT_USERS ALL= NOPASSWD: SHUT *zen to to co jest przed @użytkownik *czesiekd to użytkownik który chce uruchomić azureusa (donkeya) jako ania *ania to użytkownik z prawami do azureusa ( folder pobierania, logi..) ! ty wpiszesz swoją ścieżke do donkeya Teraz wystarczy napisać skrypt #!bin/bash sudo kdesu -u ania /home/ania/azureus/azurus i umiescić w autostarcie Uwaga. jeżeli w powłoce bash bedzie jakiś problem to pisze sie skrypt dla *sh. Warto poczytać o sudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi