Skocz do zawartości

Narzekania Na Sterowniki Nvidii

Miszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Jeju robiłem wszystko co jest w tym opisie i dalej mi wywala ten cholerny błąd. No trudno.. ale pytam się tylko do <cenzura> czy nikt z całego świata kto używa Fedory i ma kartę Nvidi (wydaje mi się że jest to większość) nie wpadł na pomysł aby naprawić ten cholerny !BUG! Przecież on powinien miec priorytet utlra-highly! A tutaj ludzie się tyle czasu męcza. Zachowanie godne micro$oftu...

Wydzielono z tematu "Naruszenie ochrony pamięci".

Edytowane przez Raven

Wyobraź sobie, że nikt z developerów Fedory (ani Linuksa, ani X-ów) nie ma nic wspólnego ze sterownikami od nVidii. To ta firma je tworzy na zamkniętej licencji, i tylko do niej możesz mieć pretensje (no i do siebie, że używasz niewolnego oprogramowania). Twoje zachowanie godne jest zwykłego lamera...

Zauważ tylko, że na Mandrake który używał XFree, jakoś sterowniki Nvidii chodziły bezbłędnie? Więc jak uważasz czyja w końcu jest to wina? Idąć dalej może developerzy Fedory i X-ów powinni jakoś dostosować się i zrobić żeby te sterowniki jednak normalnie zachodziłym Co nie są w stanie? Mnie tylko dziwi, że nikt w tym celu nie zrobił, żadnych kroków ani programisci Fedory i X-ów ani Nvidi. I dlaczego lama? a co niewidzisz podobieństwa w całej tej sprawie do miscoshitu? Błąd jest i nikomu się nie chce go naprawić? Widze, że należysz do grupy ludzi kŧórzym sie w głowie po przewracało już całkowicie od linuksa którym nie można nic złego powiedzieć o tym systemie, bo jak nie to słyszy się: wypie********* do windowsa. Wiesz z takim podejściem to ten system daleko nie zajdzie(nie zaszedłby?) Trochę krytycyzmu jeszcze, żadnemu systemowi nie zaszkodziło a może nawet pomogło...

Wiesz, poczytaj ty sobie trochę o wolnym oprogramowaniu. A potem przyswój sobie, że sterowniki nVidii NIE są wolne, i programiści WO nic nie mogą z nimi robić (poza przepakowaniem). Nie wspominam już o tym, że to producenci sterowników powinni się dostosowywać.

I nie, nie widzę żadnego podobieństwa do Microsoftu.

Wiem, że sterowniki Nvidi są zamknięte i wiem też, że na Mandrejku chodziły poprawnie! I proste pytanie o które chodzi mi tu cały czas chodzi, czy nie dało bys się zrobić tak, żeby sterowniki chodziły tez dobrze pod Fedorą, ale widze, że nie no to: drugie pytanie: dlaczego w innym systemie-ach chodzą dobrze?

Na większości systemów zadziałają poprawnie, co nie zmienia faktu, że wiele dystrybucji udostępnia te sterowniki w formie specjalnie przygotowanych pakietów, z których warto korzystać. Co prawda nie jest to żaden wymóg, ale skoro koledzy twierdzą że lepiej użyć sterownika z pakietu .rpm to pewnie mają ku temu jakieś powody. Naturalnie sterowniki ze strony nvidia również działają poprawnie na FC4, z tym że jak twierdzą koledzy, powodują one sporo problemów przy aktualizacji systemu więc może warto użyć tych rpm. Decyzja należy do ciebie.

A co to ma do znaczenia, że udostępniają je w formie rpm jak i tak nie działają poprawnie(ale lepiej niż normalnie instalując)  huh.gif Ja używam tych z rpmu

odpowiem ci twoja pokrecona logika:

sterowniki te dzialaja wielu osobom, wiec pytanie dlaczego tobie nie dzialaja? ... hmmm sprobujmy zgadnac... moze byles upierdliwy na forum, zamias szukac rozwiazania lamo.gif

Działają mi rzeczy które były tu wymienione(xmms, mplayer itd) nie działa mi ET(Enemy Territory jakbyś nie wiedział) o którym nie był tutaj mowy. Swoją drogą to on chodzi, ale na niektórych mapach się wiesza i wyskakuje kochaniutki błąd a przy dłuższej grze to mi zwiecha ech.. Wiesz sprawdź czy tobie działa dobrze a później możesz mówić, że mam pokręconą logike i że nie umie sobie niczego dobrze zrobić ani znaleść ok? Zrobiłem wszysko co jest tutaj wymienione: aktualizowałem prelinka, kernela 3 razy już(przyczym sprawdzałĸem stery na każdym z nich) szukałem na jakiś 10 forach Fedory, RedHata, Linuksa i tyle powiem d*pa dalej to samo. Prawdopodobnie znalazłbym rozwiązanie gdy nie fakt, że jest to rzecz którą nie jestem w stanie zrobić i chyba nawet wy nie jestescie. Poddałem się w końcu i napisałem na forum, że sZkoda, że develperzy fedory/linuksa/xów nie zrobią coś w tym kierunki SKORO(CZEMU JESZCZE NIKT TEGO NIE ZAUWAŻYŁ I NIE SKOMENTOWAŁ- CZY TO WAS BOLI?)!CHODZĄ ONE DOBRZE NA MANDREJKU! A tu widze, że jestem lama i mam pokręconą logike i jestem uperdliwy bo śmiałem wytknąc błąd. Podziękował.

jestes lama bo sie unosisz dry.gif po drugie forum nie jest od wytykania jakis bledow systemu (od tego jest bugzilla!) tylko od pomocy w pracy z systemem,

a Ty wyskakujesz z jakimis zarzutami wyssanymi z palca, zamiast zalozyc nowy watek na forum w dziale "Strefa gier" i umiescic tam swoj problem, oczywiscie z odpowiednim opisem tego co Ci sie dzieje,

zeby to zrobic uruchom gre w konsoli po wyskoczeniu bledow zachowaj je i wklej do posta (zeby inni wiedzieli co sie stalo) - "naruszenie ochrony pamieci" moze wynikac z bardzo wielu rzeczy (czesto nie jestesmy w stanie tych rzeczy znalezc bo nie mamy dostepu do kodu zrodlowego programow komercyjnych - "niewolnych")

oprocz tego zajrzyj do katalogu z gra ona rowniez tworzy logi z przebiegu dzialania programu i ostatnie linie z tych logow tez wklej do posta ktory stworzysz,

to postepowanie jest standardowe w przypadku kazdego programu,

Gajownik napisał bardzo dobry tekst ładnie tłumaczący kwestię sterowników nVidii: http://wiki.fedora.pl/Hardware/BinarneSterowniki

tekst dobry smile.gif dobrze ze umiescil "zółte" wyjasnienie (komentarz) co jest tym tytulowym "zlem swiata" wink.gif

co do tematu to i tak trzeba powiedziec ze stery nvidii spisuja sie o wiele lepiej od sterow ati,

na miejscu ati uwolnilbym zrodla i powolal projekt OpenRadeon (ktory by wspierali inzynierowie ati), (_napewno_ → na pewno) ORT odbiloby sie to na jakosci sterownika, poniewaz obecnie jest on marny

co do tematu to i tak trzeba powiedziec ze stery nvidii spisuja sie o wiele lepiej od sterow ati,

Tak, grypa daje się mniej we znaki niż dżuma ;-)

na miejscu ati uwolnilbym zrodla i powolal projekt OpenRadeon

Nie trzeba uwalniać źródeł. Wystarczy, że dadzą specyfikację sprzętu. Tworzenie osobnego projektu też jest niepotrzebne, bo już jest DRI → http://dri.freedesktop.org/wiki/ Tam są między innymi już sterowniki do kart Intela czy ATI z rodziny r200 i r300. Problem w przypadku otwartych steorwników ATI jest taki, że deweloperzy muszą stosować reverse-engineering i im to trochę zabiera czasu. Stosując te drivery → http://r300.sourceforge.net/ można sobie pograć w Quake'a i poużywać wielu programów korzystających z OpenGL :] Sterownik ten chyba będzie dostępny w FC5, bo został on ostatnio włączony do Mesa.

http://7thguard.net/news.php?id=4164 - przy kompilacji warto powłączać sobie optymalizacje, bo standardowo sa wyłączone, gdyż tak się łatwiej debuguje ;-)

Tak, grypa daje się mniej we znaki niż dżuma ;-)

zalezy tez jaka grypa, ostatnie grypy daja sie dosc mocno we znaki, ciekawe tez jest ze wczesniej nie byly tak grozne ale z czasem sie staly ;-)

Nie trzeba uwalniać źródeł. Wystarczy, że dadzą specyfikację sprzętu. Tworzenie osobnego projektu też jest niepotrzebne, bo już jest DRI → http://dri.freedesktop.org/wiki/ Tam są między innymi już sterowniki do kart Intela czy ATI z rodziny r200 i r300.
jestem zwolennikiem rozwiazania w ktorym producenci produktu wspieraja projekt, dzieki temu rozwija sie on o wiele dynamiczniej, a przez zaangazowanie inzynierow danej firmy zagwarantowana jest rowniez pelna kompatybilnosc i jakosc sterownikow

Stosując te drivery → http://r300.sourceforge.net/ można sobie pograć w Quake'a i poużywać wielu programów korzystających z OpenGL :]
o tym sterze juz wczesniej czytalem, jednak zniechecil mnie powitalny napis:

The source code on this website may damage your hardware.

It is *UNTESTED* and *BROKEN* !

wink.gif

moze za szybko sie zniechecilem smile.gif

moze za szybko sie zniechecilem smile.gif

Z tego co piszą ludzie na dri-devel to nie jest aż tak źle ;-) Jeśli masz czas i chęci, to zachęcałbym do testowania. Masz już spore doświadczenie w korzystaniu z GNU/Linuksa, więc nie powinno Ci to sprawić większych problemów. Nawet na gnu.org zachęcają do wzięcia udziału w tym projekcie → http://www.gnu.org/server/takeaction.html biggrin.gif

Ja niestety mam nvidię, więc mi tylko zostało siedzenie na standardowych sterach nv :/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...