Skocz do zawartości

Pomysł Na Pakiet

ecik__

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio natrafiłem na interesującą dystrybucję Linuksa pt. GoboLinux. Muszę przyznać, że całkiem mnie zafascynował sposób zarządzania pakietami w tamtej dystrybucji. Jako, że znam się trochę na programowaniu pomyślałem, że można zrobić coś podobnego na Fedorę. Otóż program założył by nowy katalog, np. /Applications, gdzie znajdowała by się lista wszystkich pakietów w postaci folderów. Po wejściu można by zobaczyć dokładnie jakie pliki wgrał ten pakiet i byłyby one dowiązaniami symbolicznymi do tych prawdziwych. Umożliwiłoby to łatwe sprawdzanie i oglądanie sobie pakietów. Dodatkowo możnaby jakoś wygodnie rozdzielić te pliki i np. pliki z katalogu /etc znajdowałyby się w /Applications/NazwaProgramu/Settings, pliki wykonywalne: /Applications/NazwaProgramu/Binaries itd. Oczywiście cała instalacja dalej byłaby wykonywana za pomocą zwykłych RPM-ów. Myślicie, że taki sposób zarzadzania pakietami mógłby się przyjąć i czy uważacie, że ułatwił by wam życie? Proszę o opinie smile.gif

Według mnie lepiej pozostać przy yum-ie smile.gif

no i zostalbys przy yumie wink.gif dodane zostaloby tylko bardziej intuicyjne katalogi

ja juz wczesniej spotkalem sie z ta dystrybucja, uwazam jednak ze standardowy podzial na galezie w linuksie jest lepszy,

w przypadku programow moze niezbyt intuicyjny ale, kiedy chce zobaczyc jakie pliki wchodza w sklad paczki uzywam polecenia rpm -ql pakiet,

No i w FC5 przydałoby się, żeby up2date dobrze działało
w FC5 up2date jako takiego w ogole nie bedzie zastapi go yum

Według mnie Fedora ma bardzo dobry, przemyślany system zarządzania pakietami, nie trzeba go bardziej kolorować wszystko jest wystarczająco intuicyjne.

Ewentualnie można by zrobić jakieś ładne okienkowe gui do zarządzania tym - w ładnej oprawie, z dużą ilością buttons dla fanów okienek wink.gif - sam używając Fedory nie czułem takiej potrzeby.

pozdrawiam

hehe co to niby ten pup bedzie? wink.gif "nakladka" na yuma umozliwiajaca dodawanie, odinstalowywanie, aktualizowanie pakietow oraz zintegrowanie z anaconda i jesze pewnie pare bajerkow wink.gif

Pup będzie tylko aktualizował pakiety, od dodawania, usuwania i zintegrowania z anacondą będzie całkiem nowy system-config-packages. smile.gif

ja juz wczesniej spotkalem sie z ta dystrybucja, uwazam jednak ze standardowy podzial na galezie w linuksie jest lepszy
Ja też wink.gif

w FC5 up2date jako takiego w ogole nie bedzie zastapi go yum
Przyzwyczaiłem się już do up2date, ale jak tak mówisz, to chyba trzeba się przesiąść na coś innego. Aktualnie używam yum-a, ale przydałoby się coś co by samo sprawdzało aktualizacje i powiadamiało o nich. Wiem, że było o tym mnóstwo na forum, ale co polecacie (chodzi mi o coś w stylu up2date właśnie)?