serkamil Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Witam z powodu mojego kaprysu postanowiłęm zminić domyślny (_menadżer_ → menedżer) ORT logowania ( tak się to chyba zwie ) z gdm na kdm ... wszystko by było wspaniale gdyby edycja /etc/sysconfig/desktop wystarczyła ... nie jest tak prosto ... może ktoś wie jak to zedytować ... ?? FC4 + KDE + GNOME ( no i ogólnie standard ) jak coś jeszcze dodać dajcie znać ... pozdrawiam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Widzę, że jesteś leń i do tego niezbyt dobrze wychowany... Leń bo nie skorzystałeś z opcji szukaj tu na forum, że o Googlach nie wspomnę. Niezbyt wychowany, bo nie zapoznałeś się z regulaminem, co być może wynika z lenistwa. Bądź uprzejmy na przyszłość zanim zapytasz zadać sobie trud skorzystania z opcji "Szukaj", żeby nie rozpoczynać po raz setny identycznego, powtarzanego do bólu tematu. Z góry dzięki. Plik /etc/sysconfig/desktop: DISPLAYMANAGER="KDE" DESKTOP="GNOME" Menedżer logowania kdm, domyśłny desktop użytkownika Gnome. Jak chcesz KDE to zamień DESKTOP. Jak zechcesz powrócić do gdm zmień DISPLAYMANAGER albo po prostu skasuj tę linijkę. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 @WalDo To wcale nie musi być takie proste jak piszesz. Jak kiedyś instalowałem fc4 miałem z tym problem. I edycja /etc/sysconfig/desktop oraz jeszcze kilka innych sposobów które znalazłem nic nie dała, tzn. kdm się uruchamiał, ale był natychmiast "przykrywany" przez domyślny ekran logowania (zapewne to było gdm) Przy wyłączaniu kde miałem wszystkie przyciski typu "wyłącz komp.", "wyloguj" itp. więc konfiguracja była z grubsza poprawna. Ostatecznie zainstalowałem fc3 gdzie z tym nie było żadnych probblemów (ale niech ktoś nie pomyśli że to był jedyny powód zainstalowania fc3 zamiast fc4 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 @WalDo To wcale nie musi być takie proste jak piszesz. Jak kiedyś instalowałem fc4 miałem z tym problem. I edycja /etc/sysconfig/desktop oraz jeszcze kilka innych sposobów które znalazłem nic nie dała, tzn. kdm się uruchamiał, ale był natychmiast "przykrywany" przez domyślny ekran logowania (zapewne to było gdm) Cóż W takim razie trzeba mieć nieźle namieszane w systemie. Sprawdzilem jeszcze raz zanim dałem odpowiedź - działa o ile nie było żadnych literówek, podwójnych wpisów itp w /etc/sysconfig/desktop. Hardcorowo to można to pewnie załatwić przez odinstalowanie gdm, ale normalnie powinny zadziałać wyłącznie wpisy w /etc/sysconfig/desktop. Z tego co widziałem na różnych forach jeśli to nie działa, to zazwyczaj jest to wina literówki albo wpisanie DISPLAYMANAGER="KDE" zamiast "KDM" itp. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 (edytowane) mam ten sam problem, edycja /etc/sysconfig/desktop nie działa...i sprawdzałem po kilka razy w różnych kombinacjach razem z cudzysłowem lub bez małymi literami lub wielkimi...nie działa, żadnych zmian. po wielu próbach udało się. użyłem polecenia rpm -e gdm Edytowane Styczeń 19, 2006 przez InIrudeBwoy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi