siomek Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 Witam, Pewnie to pytanie wyda się Wam głupie, ale muszę je zadać. Chodzi mi konkretnie, czy da się za pomocą wine zainstalować programy windowsowe, na partycji np. ntfs i używać ich bez systemu windows. Potrzebuję kilklu programów i sterowników do obróbki multimediów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 Hmm, nie jestem guru w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że wine udostępnia programom interfejs do bibliotek win. Jak nie masz win, to nie masz wymaganych bibliotek, i raczej nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 wine nie korzysta z zainstalowanego windowsa, razem z paczką wine dostarczane są jakieś podstawowe pliki a zapis na ntfs jest jeszcze na tyle niepewny że nie radzę osobiście. no i to nie wine zapewnia możliwość zapisu a jądro (_linuxa_ → Linuksa) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 Chodzi mi konkretnie, czy da się za pomocą wine zainstalować programy windowsowe Tak da sie zainstalować w końcu po to jest tworzone Wine. Jednak nie wszystkie programy działają. Czasem działają, ale mają "przycięte" niektóre funkcje (miałem to w PSP7 i PS7). Listę aplikacji i ich wersji działających pod wine masz na http://www.winehq.org/ na partycji np. ntfs i używać ich bez systemu windows. Potrzebuję kilklu programów i sterowników do obróbki multimediów. A po jaką cholerę, że się tak grzecznie zapytam potrzebna Ci partycja NTFS bez windows? Jakoś nie widzę zastosowania Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 Witam, Pewnie to pytanie wyda się Wam głupie, ale muszę je zadać. Chodzi mi konkretnie, czy da się za pomocą wine zainstalować programy windowsowe [1], na partycji np. ntfs[2] i używać ich bez systemu windows[3]. Potrzebuję kilklu programów[4] i sterowników[5] do obróbki multimediów[6]. Nie przesadzaj - glupia to moze byc odpowiedz. Skoro pytasz o cos o czym nie masz pojecia to bledy sa wybaczalne, niewybaczalne jest za to nie skorzystanie z wyszukiwarki i walkowanie tematu ktory byl juz walkowany wielokrotnie... [1] Tak, ale nie wszystkie. Wiekszosc wykonywalnych programow windowsowych ktore nie wymagaja instalacji uruchomi sie bez najmniejszych problemow, z instalacjami natomiast moga wystapic problemy... nie bierz sie np. za instalowanie OfficeXP czy Reason... [2] Tak, ale po co? Jesli juz to na podmontowanej partycji FAT32 (dopracowana obsluga zapisu i odczytu). Inna sprawa, ze takiej partycji bedziesz potrzebowal tylko wtedy gdy bedziesz chcial miec dostep do plikow na niej przechowywanych spod Win - jesli natomiast bedziesz wszystko robil pod Linuksem to nie potrzebujesz do tego (w zanaczeniu: uruchamiane programy nie potrzebuja) partycji "windowsowej" i mozesz je spokojnie instalowac na ext3 (czy ext2, czy jakiejkolwiek innej - o zapis na takiej partycji troszczy sie emulator, czyli Wine) a w ten sposob unikniesz wielu ograniczen i utrudnien zwiazanych z FAT'em czy NTFS'em... [3] Tak. [4] Jakich? Do czego? Do "obrobki multimediow" [6]?... [5] To jest musze przyznac dosc oryginalne. Chcesz pod emulatorem wine zainstalowac windowsowe sterowniki i za ich posrednictwem odwolywac sie do urzadzen? Nie istnieja ich odpowiedniki linuksowe? [6] Moglbys przyblizyc pojecie "obrobka multimediow"? Jak dla mnie to troche za szerokie... Mam nadzieje, ze choc roche pomoglem... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi