andriusza1 Napisano Styczeń 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 Firma Novell, mocno angażująca się w rozwój Linuksa, na początku stycznia ogłosiła ankietę, w której pyta użytkowników Linuksa o programy których im brakuje. Każdy może napisać, jakie aplikacje chciałby zobaczyć w wersjach na system spod znaku Pingwina, a Novell postara się wpłynąć na producentów, aby przygotowali swoje oprogramowanie do pracy pod Linuksem. nkieta (w języku angielskim) dostępna jest na stronie firmy Novell. adres do ankiety: http://www.novell.com/coolsolutions/tip/16646.html ----------------- Myślę, że to dotyczny wszystkich dystrybucji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 Obudźcie mnie, jak Novell będzie naciskał na producentów, aby *uwolnili* swoje programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 Propaganda i reklama własnych produktów. Cóż, szkoda się głębiej rozwodzić, bo sedno płytkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 @Raven ale tu chyba nie chodzi o to by Novell mial kogoś naciskać do *uwolnienia* swoich produktów tylko do tego by byly takie produkty np jak macromedia flash dostepne rownież na linuksa. Nie można się dopatrywać zawsze czegoś złego, bo jak nikt nic nie robi to źle, jak ktoś coś zaczyna robić to też źle, przecież myśle ze do tego mogą się przyłączyć rownież RedHat, własnie czemu tego nie zrobi? W koncu to wielkie koncerny mogą na innych cos *wymoc* więcej niż my małe robaczki z którymi nikt się nie liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 Obudźcie mnie, jak Novell będzie naciskał na producentów, aby *uwolnili* swoje programy. A gdzie tu jest o uwalnianiu? Zrobią programy pod linucha, które Novell będzie pomagał im sprzedawać. System operacyjny jest wolny, ale oprogramowanie juz nie musi być. Wystarczy spojrzeć np. na Nero pod linuksa. Ja biegnę głosować na Photoshopa Strasznie mi tego brakuje pod linuksem. Nie umiejszając staraniom autorów GIMP to jednak nie to samo, może za parę lat w jakieś wersji 4.0 Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 Bardzo was przepraszam, ale wg mnie używanie jakiegokolwiek zamkniętego oprogramowania (obojętne, czy to OS, czy aplikacje) ogranicza moją wolność i sumienie nie pozwala mi go używać. Co niestety nie oznacza, że tego nie robię (choćby Flash i Windows [do gier ]), po prostu wiem, że to źle. A po prostu czasem nie ma wyboru. I jeszcze jedna uwaga - to wszystko nie wyklucza tego, że kopiowanie niewolnego oprogramowania (mimo, że zgodne z moimi przekonaniami) to zwykła kradzież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2006 ja tam powiem tak, gdyby było wiecej gier (dobre tytuly) dla linuksa to na 100% bym kupował ot proszę wiem że UT2004 ma instalke na linuksa wiec kupiłem, Settlers IV kupiłem (choc przez wine) i tu pies pogrzebany bo przez neta grac nie moge :[ , WarCraf III qrcze też bez windy sie nie obejcie bo oczywiście CDProject skopał grę, że nie idzie jej bezpośrednio instalować pod linuksem, ani poźniej aktualizacje zawsze musze się przełączyć na windowsa → update wc3 → kopiuj na linuksa Ja wiem, że na te przyjemności jestem w stanie wydawać kase, reszty narazie nie potrzebuje no chyba że może kiedyś coś do obsługi sklepu, niby jest lefthand... ale z tego co slysze to narazie nic ciekawego, no ale jestem optimistą i może do tego czasu zanim ja bede miał khekhe sklep to bedzie lepiej, ogólnie to dobry pomysł z tym co Novell robi bo pokarze firmą, że ludzie są w stanie zapłacić za ich produkty! Przynajmniej bedzie wybór co do otwartości i zamknietych formatów.. cóż tak dobrze to nigdy chyba nie będzie, by wszyscy pootwierali swoje źródła, wiec narazie dobrze jak bedzie to i to na linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Bardzo was przepraszam, ale wg mnie używanie jakiegokolwiek zamkniętego oprogramowania (obojętne, czy to OS, czy aplikacje) ogranicza moją wolność i sumienie nie pozwala mi go używać. Hmm, moglbys mi wytlumaczyc , co wspolnego uzywanie uzywanego zamknietego softu za ktory zaplaciles z grzechem, czyli czyms przed czym chroni Cie sumienie? Ze takie uzywanie ogranicza wolnosc to rzecz wiadoma i dla mnie zrozumiala, ale sumienie? I jeszcze jedna uwaga - to wszystko nie wyklucza tego, że kopiowanie niewolnego oprogramowania (mimo, że zgodne z moimi przekonaniami) to zwykła kradzież.Oczywiscie, złodziej zawsze jest złodziejem, niezależnie od okoliczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi