skrok Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Witam, jestem new w linuksie i mam problem z uruchomieniem Fedory. Po zainstalowaniu jej podało, że jest OK. Po restarcie nie chce się odpalić ani fedora ani XP. Wyskakuje tylko napis GRUB/ Co mam teraz zrobić? Udało mi się odczytać plik grub.conf # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd1,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd1,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.11-1.1369_FC4) root (hd1,0) kernel /vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 1. Gdzie instalowałeś GRUB'a ?? 2. ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet // Zastanowiłbym się nad tym. 3. (hd1,0) // Dziwna numeracja partycji 4. Przeinstaluj gruba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrok Napisano Styczeń 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Jechałem instalkę tak jak "ona chciała" jak przeinstalować gruba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Mialem kilka dni temu taki problem. TU masz linka... Tworzyles osobna partycje /boot i tam ladowales gruba czy nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Jak robił wszystko z instalatorem to (_napewno_ → na pewno) ORT nie dawał na /boot, tylko do MBR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrok Napisano Styczeń 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Dzięki za obie podpowiedzi Zrobiłem tak: Zainstalowałem od nowa Fedorę z tym, że sam utworzyłem partycje. Utworzyłem /boot i ustawiłem jako główną. Dalej formatowałem i wszedłem w opcje zaawansowane. Tam wybrałem ustawienia do mbr i jest super. Teraz cieszę się z nowego systemu Daniel_2005 - tobie też wielkie dzięki bo naświetliłeś mi problem. A i dodam, że XP też działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 2. ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet // Zastanowiłbym się nad tym. 3. (hd1,0) // Dziwna numeracja partycji 4. Przeinstaluj gruba. ad.2. Nie ma się co zastanawiać - jest jak najbardziej OK. Przy domyślnym podziale partycji Fedora tworzy wolumin logiczny (przy pomocy LVM) ad.3. Dlaczego dziwna? Drugi dysk pierwsza partycja, czyli zapewne /dev/hdb1, chociaż z uwagi na LVM pewnie jest nieco inaczej np. /dev/VolGroup00/LogVol00 ad.4. Tu masz rację Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi