Skocz do zawartości

Fenomen Mandrivy

Other

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie, dlaczego Mandriva jest tak popularna ? Co stoi za gigantycznym wzrostem popularności tej dystrybucji ? Przeglądając intenet stwierdziłem że jest ona dla początkujących (moim zdaniem dla początkujących też jest Fedora), zajmuje 3 płyty i jest coraz bardziej komercjalna. Spotkał się ktoś bliżej (zwłaszcza z Mandrivą 2006) ?

Mój brat używa i sobie chwali, używa do wszystkiego, chwali sobie dobrą lokalizację, dobrze skonfigurowany system już na starcie (tuż po instalacji). Ostatnio zainstalował bo z pracy chce przez ssh korzystać z GG. Jak dla Mnie nie ma to znaczenia, wszystko to co zrobić się da na Mandrivie da się zrobić też na Fedorze. A najlepszym systemem do nauki jest system który sprawia najwięcej problemów... jak mawiał pewien prof z mojego wydziału cool.gif

Ja na początku korzystałem z Mandrivy 2005. Nie ukrywam że miałem trochę problemów (m.in. przez badziewną sieciówkę z chipsetem rtl8180). Ale system fajnie wyglądał. KDE z różnymi bajerami. Właśnie ten wygląda zachęca do korzystania z Linuksa. Dla wielu osób jest to ważne kryterium wyboru systemu. Pierwsze wrażenia po instalacji Fedory to 'ale brzydal'. biggrin.gif Od razu zainstalowałem KDE.

Pierwszy zainstalowany na dysku Linux jakiego miałem to Mandrake 9.1 Ssytem tragiczny, nawet czasem sie go nie dawało zainstalować. Ale przywykłem i system wydawał mi sie potem wygodny. Mandrive opuscilem po wydaniu wersji 10.1 To był koszmar. Przerzuciłem sie na Fedore, bo duzo dobrego słyszałem o Red Hacie.

Jeden i drugi system sprawia tyle samo problemow i oba systemu czasem doprowadzaja do załamania nerwowego... Ale mit który wyrósł wokół Mandrivy, dawno dawno temu robi swoje.

Ja na początku korzystałem z Mandrivy 2005. Nie ukrywam że miałem trochę problemów (m.in. przez badziewną sieciówkę z chipsetem rtl8180). Ale system fajnie wyglądał. KDE z różnymi bajerami. Właśnie ten wygląda zachęca do korzystania z Linuksa. Dla wielu osób jest to ważne kryterium wyboru systemu. Pierwsze wrażenia po instalacji Fedory to 'ale brzydal'. biggrin.gif Od razu zainstalowałem KDE.

Tak zgadzam się na początku Fedora odrzuca wizualną stroną, no i później trzeba się "namęczyć" żeby działały multimedia. Dla niektórych to przyjemność a dla innych próg nie do przejścia. wink.gif Ale za to jak człowiek szybko się uczy;) zakamarków (_linuxa_ → Linuksa) ORT;)

## edit ##

a tak na marginesie ostatnio przeczytałem że nazwy Linux nie powinno się polonizować... i bądź tu mądry i pisz wiersze;)

a tak na marginesie ostatnio przeczytałem że nazwy Linux nie powinno się polonizować... i bądź tu mądry i pisz wiersze;)

A ja już chyba pyrdyliard razy pisałem, że poprawna odmiana nazw własnych zakończonych na "x" nie jest żadną "polonizacją". tongue.gif

http://faxe.jogger.pl/custom/faxe/files/pisownia.html

http://slowniki.pwn.pl/zasady/629592_1.html

mój kumpel ma podobnego laptopa jak ja, brak mu tylko bluetooth i ma mniej ramu. Mandriva wstała tam bez żadnych problemów, system sam rozpoznał, że wireless wymaga ndiswrappera i go zainstalował. o ile dobrze pamiętam to poprawnie ustawił rozdzielczość i inne drobnostki. Ja musiałem robić to wszystko ręcznie po instalacji Fedory i jak już ktos wcześniej pisał, przydało mi się to, ponieważ posiadając Madrive takich rzeczy bym się nie nauczył.

szczerze mowiac to dopiero fedora mnie nauczyla linuksa, mandriva 2005 to byl tylko taki knoppix zainstalowany na hdd... ale przyznaje NTFS, mp3, drukarka i rozdzielczosci (skanera nie licze, dalej go nie odpalilem) to na poczatku byla mordega biggrin.gif

a teraz? z /etc jestem na ty, ale bz przesady biggrin.gif

Mandriva jest prosta w instalacji i do tego ma wbudowaną obsługę eagle-usb(stery od m.in. Sagem F@st 800). Po instalacji Mandivy 2006(z tej korzystałem ostatnio) jedynie są "problemy" jak z Fedorą(nvidia, ntfs(chyba), win-codecs, kadu ...), ale 99% wymaganych pakietów jest zainstalowana. Instalacja Mandrivy i konfiguracja(aktualizacja, instalowanie dodatkowych pakietów) trwa łącznie ok. 3 godziny. Nie polecam kupowania Mandrivy PowerPacka, etc. , bo to praktycznie Mandriva Free z kilkoma praktycznymi dodatkami(np. stery nvidia).

• 2 weeks later...

Mam mandrive na desktopie od kilku lat (od 8.1 chyba) oraz FC na lapciu. Sa rzeczywiscie bardzo podobne, ale dla mnie podstawowymi rzeczami przemawiajacymi za Mandriva sa wyglad, bardzo dobra domyslna konfiguracja (wraz z rozpoznaniem sprzetu) oraz urpmi... Wlasciwie to to ostatnie powinno byc na poczatku smile.gif Niestety yumowi jeszcze naprawde sporo brakuje, moim zdaniem oczywiscie.

Za to mandrivie zdecydowanie brakuje... inteligentnej nazwy ;-) Jednak Mandrake brzmial znacznie lepiej, tez moim zdaniem wink.gif

A wada obu sa jednak kreatory, ktore czesciowo robia to, co powinny, a czesciowo nie robia nic i nie wiadomo wtedy gdzie jest blad. No ale sie wspaniale rozwijaja, wiec mozna miec nadzieje, ze juz niedlugo...