Skocz do zawartości

Firefox I Klient Poczty

Adalbertus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zuk87
(czy jakoś tak, dla GNOME).

To jakoś tak wygląda następująco:

Środowisko → Preferencje → Więcej preferencji → Preferowane aplikacje

• 2 weeks later...

dla KDE:

centrum sterowania/składniki kde/wybór komponentów

Nie bedzie dotyczyc Firefoxa bo firefox jest na GTK a nie QT i nie jest z KDE.

//Edit:

ok, w takim razie jak to rozwiązać?

ja nie wiem, nie uzywam Firefoxa i w ogole GTK

Edytowane przez patpi

Będzie działać i działa, bo z tego korzystam.

Zaznaczę, że mam i qt i gtk, bo jedne programy wymagają qt, a inne gtk, oraz dwa środowiska graficzne, gnome i kde. Na codzień używam kde, ale w gnome jest wiele pożytecznych programów i kde "widzi" składniki gnome.

pzdr

walwat

Ja mam Fedorę 3 od początków jej powstania, nie zmieniam na nowszą, bo wszystko w tej chodzi OK, no prawie wszystko i nie jestem z tych co gonią za "ostatnią wersją", chyba że zmienię hardware i ta nie wystarczy. Mam też wiele rzeczy zrobionych inaczej niż zalecane jest to na tym forum, ale ja to zrobiłem, zanim forum się rozrosło...

To tak dla wyjaśnienia, że nie wszystko co piszę może mieć zastosowanie w twoim przypadku.

W Centrum sterowania - Składniki KDE - wybór komponentów - zakładka Program Pocztowy nie mam zaznaczone pierwsze pole z KMailem, tylko użyj innego klienta poczty i tu wybrałem Kmaila z dostępnych programów, podobnie mam zrobione, aby przy kliknięciu na link do http w kmailu otwierał się FF, a nie Konqueror.

pzdr

walwat

Cześć!

Dzięki, zrobiłem, jak mi radziłeś. Działa FF (po kliknięciu na link w kmailu), ale w dugą stronę jakoś nie chce. W opcji inny klient wpisałem

kmail -caption "%c" %i %m
. Czy coś jeszcze trzeba uwzględnić?

Ja mam FC3 na stacjonarnym i nie narzekam; na Laptopie - FC4. Ale zastanawiam się poważnie nad zmianą distro z FC4 na... sam nie wiem, mam wielkie problemy z uruchomieniem akceleracji 3D na moim HP nx 6110. Nie wiem, na Mandrivę nigdy już nie wrócę, może Debian?? No chyba, że w FC5 rozwiążą problem kart opartych na chipsecie i915 (Aristo śmiga od razu na sterach z jądra w 3D).

Pozdrawiam

Ja nie wpisywałem ręcznie, tylko wybrałem z dostępnych programów - obok pola inny klient poczty jest ikonka z trzema kropkami, rozwinąłem to i wybrałem KMail z listy jaka jest jak po rozwinieciu menu.

Co zaś do zmiany distro to sam musisz spróbować.

Ja zaczynałem od Mandrake 9.0 i on był ok, 9.2 też niezły, ale potem za bardzo się "zwindowali", więc zacząłem szukać.

Najbardziej podobało mi się BSD, ale z wykrywaniem nowego sprzętu nie najlepiej, za to na serwer super.

Nie polecam SUSe, no chyba, że zapłacisz za pełną distro.

RHE jest bardzo dobry, mój kolega używa i nie ma tych problemów co my, ale on tym zarabia, więc nie ma czasu na rzeźbienie.

Jak chcesz, nowoczesnej dystrybucji z różnymi bajerami, to pewnie tylko Fedora, ale piątka, albo RHE.

Inne to nauka+zabawa+rozwój i czasami adrenalina jak w sportach ekstremalnych, ale duża satysfakcja jak chodzi...

pzdr

walwat

Adrenalina, zgadzam się, kiedy po raz kolejny rozwaliłem np. X. Teraz jestem mądrzejszy niż wcześniej - powłoka w rescue może zdziałać cuda smile.gif

Jakoś udało mi się uruchomić 3D na moim HP zobacz tenpost

Też nie chce mi się gonić za nowinkami, praca na to nie pozwala (na kolejne eksperymentowanie). Też zaczynałem od MDK, tyle że 9.2. Później Aurox, F2, F3 i F4.

Co do Kmaila - wybrałem go z tych trzech kropek, wskazałem program i nic. FF ani drgnie na link mailto:.

Pozdrawiam

No to nie wiem, ale teraz przypominam sobie (to było już jakiś czas temu), że odinstalowałem Evolution, tak, że z klientów poczty został mi tylko mutt i KMail.

Potem jak pierwszy raz odpalalem Kmaila, to pojawił się popup z pytaniem, czy chcę aby był on domyślnym klientem poczty.

walwat