Amos Napisano Luty 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 Tylko dlaczego skrypt napisany w tym IEJavaScript działa w Konquerorze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 nie zalujesz bo php przejl paleczke czy co? ---- oczywiscie tutaj cytat jednego z forumowiczow jest jjak najbardziej odpowiedni IsE słuzy do przeglądania internetu z Twojego komputera i na odwrót poza tym najbardziej mnie rozbawia mnie to ze to produkt szwajcarskich mleczarzy (ser), ktory roznie interpretuje css w swoich wersjach... zrobcie se grafike i css do niej- border 15px, wymiary 300x20 i odpalcie w IsE 5 i 6.1 roznica gwarantowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 Człowiek, który ma pierwsze styczności z internetem chce się nauczyć w ogóle obsługiwac się tym internetem. Nie patrzy przeciez na oprogramowanie jakie ma w komputerze, ale na sam internet. Ja wierze w to ze z czasem Windows nie bedzie tak popularny...A wrecz spadnie jego popularnosc. Jest masa nielegalnych kopii Windowsa, ktore są nieświadomie, bez wiedzy klienta instalowane na ich komputerach. Przykładowo u mnie. Sytuacja zawsze wyglądała tak. Dostawca komputera, niby wielki informatyk sprzedawal komputery w mojej klatce mieszkaniowej. Domyślnie instalował Windowsy. Wtedy nie wiedziałem nawet ze istnieje Linux, bo mialem zaledwie 6 lat. Komputer z Windowsem 95 zrobił wielką furorę wśród mieszkanców. Wszyscy się nim zachwycali. Tnął się ze szok! ale i tak wywoływał zdumienie wsrod ludzi. Taki komputer sluzyl mi tylko i wylacznie do grania w gry systemowe Pasjans, itp... A dziś, u mnie jest podobnie. Ten sam facet przychodzi i sprzedaje składane komputery. Ja własnie taki mam Podzespoły samodzielnie dobierane. Wszystko za tańszą cenę. I zawsze było tak ze domyslnie był Windows. Już nawet był wgrany A moze ja sobie nie zycze W kazdym badz razie musialem sobie zainstalowac Linuksa, innego wyjścia nie było. Sytuacja tragiczna wygląda natomiast u mojego sąsiada, który również ma kompa od tego gościa. Windows XP. Kilka programów na krzyż. Dalej boi się instalować bo będzie się zacinał Dalej nie chcę wymieniać bo szkoda mi tego... Co jakieś pół roku ma formata, albo i nawet szybciej A z jakiego powodu ?? A dlatego że programy się zawieszają. Błędne koło prawda ?? I tak jest wszędzie. Moi koledzy z klasy krytykowali pamietam system Linux, a nawet nigdy go nie uzywali. Błędne koło prawda ?? Poszło o to że w Windowsie nie ma mozliwości zmieniania wyglądu. A w Linuksie mozna sobie nawet stworzyc wlasny motyw prawda ? Takie bajery ma KDE. A oni sie zbuntowali i wykrzyczeli ze są do Windowsa specjalne PROGRAMY !!! Własnie do zmieniania wygladu. Czasem trzeba miec szczęście zeby udało sie zmienic wyglad. Windows ma zabezpieczenia na to... Ogólnie rzecz biorąc Linuksa posiada firma Apple, rzekła moja nauczycielka od angielskiego. Oj boze boze. Co się na tym swiecie porobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 Dlaczego sie przesiadłes na L. z windy? Bo cos ci w windowsie nie wystarczało.. stabilnosc, brak konfiguracji paskow jak w KDE, brak Centrum Sterowania, domyslne kolorki Windowsa, brak TuxRacer... COKOLWIEK Chodzi o to ze Ci cos przeszkadzało, a wiec zaczales szukac czegos co spełni Twoje wymagania. Ale inni są w pełni zadowolenii z tego co maja i nie szukaja nic innego [*] I na siłe nie ma co wpychac, jak ktos czegos potrzebuje to i tak z czasem znajdzie to... [*] oczywiscie pomijam zmiene takie jak "przyzwyczajenie do W." , "strach przed nowym L." , "trwanie w W. pomimo frustracji bo tak" Tak naprawde te aspekty to margines. Wiekszosc ludziom wystarczy jeden pulpi, jeden pasek zadan. chciałem po prostu przestać kozystać z kradzionego softu, skończyć z tym i tyle... i zgadzam sie z tym co napisałeś, na siłę nie ma co wpychać. pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzeci Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 A teraz autor samego skryptu napisanego niby to w IE-JavaScript Pierwsza ważna sprawa jest taka, że zanim testowałem logistyczną zawartość skryptu, to analizowałem interface po operą i tu było ok. Na IE się przesiadłem kiedy stwierdziłem, że opera nie zna podstawowych funkcji albo źle je interpretuje ( żle nie znaczy inaczej niż IE, po prostu zadanie jej jest inne niż to, które wykonywała ) Dalej, Java Script to nie jest żadna własność Microsoftu, przeglądarek nie dzieli się na IE i reszta ( niby to lepsza ), tylko na JavaScript i nonJavaScriptBrowsers. I teraz, jeśli Mozilla, która ogólnie działa identycznie jak IE ( przynajmniej dla mnie ) nie reaguje na wydawane polecenia w Javie Script, a IE na nie reaguje, to czemu mam uważać, że Mozilla jest lepsza ????? Bo tak twierdzi gwiazdor_online, który mnie do tego usilnie od dawna przekonuje ? Bezskutecznie... Ja nie napisałem tego skryptu pod IE, ja go napisałem w JavieScript, a ponieważ IE go odtwarza tak jak zamierzyłem ( nie chodzi tu o różne interpretowanie styli czy czegoś takiego, chodzi po prostu o wykonywanie dość skomplikowanych funkcji na drzewach itd... czyli o programistyczny aspekt, a nie o ładne kolorki ) to czemu mam go nie używać, bo jego wypromował Bill Gates, którego nie cierpię ? Nie bądźmy śmieszni. Ja nie widzę większej różnicy między IE a Firefoxem i uzywasz obu przeglądarek, ale uważam że IE jest lepszy, bo na własnej skórze mnie o tym przekonał. Jeśli twierdzicie, że napisany skrypt jest w języku IE-JavaScript, to proszę mi pokazać funkcje które są tylko windowsoskie... No co taka cisza...? Rozmawiajmy na argumenty a nie powtarzajmy slangów, że Microsoft jest xły dla zasady !!! A najbardziej podoba mi się wypowiedź Patpi, który elegancko wyjaśnił, że uzywa się to co jest nam potrzebne. Ja nie będę leciał do sklepu kupować pięciu kilo nawozu, bo jest jego promocja !!! Bo mi nawóz najzwyczajniej jest niepotrzebny. Tak samo z linuksem. Jak poczuję, że windows mi nie wystarczy, to się przełączę na linuksa. Po co na siłę komus coś wciskać ? Dajcie spokój ludziom, którzy sobie spokojnie przeglądają stronki pod IE, którzy nie wiedzą co to jest html... Oni nie potrzebują Firefoksa, a być może nie potrzebują IE, gdyby zaczęli od Firefoksa. A możecie mnie przekonać że Firefoks jest lepszy, bo być może jest,ale na razie w moich doświadczeniach sromotnie przegrywa. Tylko używajcie argumentów a nie machania rękami... Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Przyznam, że kilka lat już nie śledzę świata JavaScriptu (bo wydawało mi się, że ten język wymrze, a ma się dobrze ). Jednak uprzedzę kilka faktów: 1) JavaScript w pierwotnym pojęciu (bo to co mój poprzednik nazywa JavaScriptem nim nie jest, ale o tym zaraz) był implementowany równolegle w IE jak i Netscape (z którym wiele wspólnego ma Mozilla). Już w tych czasach powstały rozbieżności, ale tu sam się nie orientuję do końca kto by winien (może ktoś kompetentny wyjaśni?). Pamiętam, że w Netscape działa funkcja pozwalająca na załadowanie małego obrazka i zastępowania większego, dopóki ten się nie załaduje. IE tego nie oferował. I tu moje pytanie, bo info o tym nie znalazłem - IE już wtedy nie spełniał standardów czy twórcy Netscape'a je poszerzyli dla własnych potrzeb? 2) Później JavaScript został zaimplementowany w Operze. Oficjalnie i w całości. 3) Jako, że przeglądarki robiły sobie jaja ze standardów, to do gry wkroczyła ECMA, standaryzując Javascript i tworząc tzw. ECMAscript, po dłuższych rozterkach standard ten w wersji 3 został zaimplementowany w Mozilli, IE (o nim zaraz) oraz Operze. Wiem, że powstała wersja 4, ale chyba żadna przeglądarka go nie obsługuje (czemu? - nie mam pojęcia). 4) Dla tych, którzy myślą, że piszą w JavaScript czy ECMAscript złe wieści - Microsoft wprowadza "dżejScript" (JScript), który niby ma być impementacją ECMAScriptu, a czym jest, to wiedzą wszyscy, którzy widzieli inną przeglądarkę niż IE. MS ponoć wciąż pracuje nad "nowymi funkcjami" mając daleko w poważania ECMAScript 4, którego wciąż nie zaimplementowali. 5) Istnieją projekty "tłumaczące" przeglądarkom skrypty, takie jak Alladin, warto zastanowić się nad skorzystaniem z ich. Skrypt jest ociężały, ale działa pod wszystkimi popularnymi przeglądarkami. 6) Nie próbujemy absolutnie zmuszać ludzi do korzystania z innych przeglądarek. Zastanawiamy się tylko, dlaczego nie patrzą na alternatywy i próbujemy uświadamiać ich, co tracą. 7) To nie prawda, że przeciętny użytkownik internetu ma prawo nie wiedzieć co to jest HTML. To tak, jakby kierowca nie wiedział, co to jest paliwo. Rozumiem, że nie każdy czuje nieodpartą potrzebę rozumienia HTML i słusznie - to mu nie jest potrzebne, podobnie jak kierowcy nie jest potrzebna znajomość budowy silnika. Ponieważ wiele ludzi nie wie co to HTML, próbujemy ich uświadomić... 8) Kilka linków http://www.mozilla.org/js/language/js20/ ← propozycja standardu 2.0 złożona przez Netscape i Mozilla Fundation http://pl.wikipedia.org/wiki/Javascript Przepraszam, że tak chaotycznie, ale zaraz mam zajęcia i nie mam czasu pisać i dowiadywać się szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaer Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Co prawda to offtop, ale _PaT ma rację - jestem płci żeńskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Przepraszam serdecznie za pomyłkę Shaer.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Shaer- jak ktos sie wczyta w posto to dostanie dowod na 100% --- ladny masz awatar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 (...)I teraz, jeśli Mozilla, która ogólnie działa identycznie jak IE ( przynajmniej dla mnie ) nie reaguje na wydawane polecenia w Javie Script, a IE na nie reaguje, to czemu mam uważać, że Mozilla jest lepsza ????? Bo tak twierdzi gwiazdor_online, który mnie do tego usilnie od dawna przekonuje ? Bezskutecznie... (...) Ja nie napisałem tego skryptu pod IE, ja go napisałem w JavieScript, a ponieważ IE go odtwarza tak jak zamierzyłem ( nie chodzi tu o różne interpretowanie styli czy czegoś takiego, chodzi po prostu o wykonywanie dość skomplikowanych funkcji na drzewach itd... czyli o programistyczny aspekt, a nie o ładne kolorki ) No cóż, pragnę się z Tobą nie zgodzić. Przede wszystkim - w mojej opinii - porządny administrator powinien sprawdzić skrypt na WSZYSTKICH popularnych przeglądarkach, a nie tylko na jednej. Po drugie: pamiętam taki przypadek, jak kiedyś się bawiłem w Xara Webstyle i on generował skrypt do obsługi menu, które generował. Faktycznie, na IE chodziło elegancko, ale na Operze nic a nic. I w tym momencie mógłbym tą drugą przeglądarkę spisać na straty. Ale postanowiłem zajrzeć do tego skryptu, pozmieniałem parę linijek i... no proszę - działa na Operze, na IE też. Wniosek? Jeśli się chce to można stworzyć skrypt, który będzie działał pod wszystkimi przeglądarkami. Nie można go testować tylko na IE i powiedzieć, że reszta przeglądarek to kaszana, bo - jak się okazuje - można zrobić skrypt o większej kompatybilności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Co prawda to offtop, ale _PaT ma rację - jestem płci żeńskiej. A tam zaraz ot. Któż, jeśli nie Ty mógłby zweryfikować prawdziwość mojego twierdzenia? Forum służy m.in. do uświadamiania ludzi, wyprowadzania z błędu. Cóż, tym razem detal, ale warto nie tkwić w błędzie. A poza tym do Hyde Park Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Forum służy m.in. do uświadamiania ludzi czy ja o czyms nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Zgadzam się z twórcątematu. U mnie także wszyscy używają IE bo "po co sobie komplikować życie". Oni nie chcą sobie komplikować ? Używając IE już mają skomplikowane. Firefoxa używaja jedynie Ci, co mieli kontakt z Linuksem i nawet jeżeli już go nie używają, to na pulpitach Windowsa mająFirefoxy i to przynajmniej mnei cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Other- ucieszy cie to ze na kompach w szkole sa liski i opery? normalnie jak widze Internet sExplorera to mnie penis strzela... sorry, ale innej mozliwosci nie widze- FF, opera albo Mozilla. NIC INNEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Other- ucieszy cie to ze na kompach w szkole sa liski i opery? normalnie jak widze Internet sExplorera to mnie penis strzela... sorry, ale innej mozliwosci nie widze- FF, opera albo Mozilla. NIC INNEGO No cóż. Z przykrością muszę stwierdzić ze w mojej szkole uzywa się IE Nie wiem jak przekonac belfra. Moze macie jakieś pomysły ?? A najlepiej do zmiany systemu operacyjnego, choć wątpię w to czy takowy inny umie obsługiwać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi