Skocz do zawartości

System W Pracy

gwiazdor_online

Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz w pracy?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz w pracy?

• Linux
      4
    • Windows
      13
    • Inny
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Już niedługo pójdę do pracy. Zastanawiam się, czy kładzenie maksymalnego nacisku na rozwój umiejętności pracy w linuksie jest słuszną drogą. Wielu moich kolegów-studentów-informatyków stawia na komercję (.NET, CSharp, MS Visual Studio), twierdząc, że takie oprogramowanie jest dużo lepsze i ja w duchu liczę, że kiedyś Open Source zatryumfuje technologicznie.

Tymczasem jestem ciekaw, jak wygląda dziś pozycja systemów unixowych w miejscach pracy.

Proszę o nie wpisywanie się uczniów/studentów, ponieważ chodzi mi jedynie o pracę zarobkową. Wyjątkiem może być oddanie odpowiedzi za znajomego, nie zrzeszonego na tym forum.

Pozdrawiam i liczę na wasze głosy!

Zależy do jakiej firmy trafisz. Mała firma idzie często na oszczędności, więc instaluje linuksa. Duże firmy, korporacje instalują prawie bez wyjątku Windows.

[edit] mam na myśli oczywiście stacje robocze. Z serwerami bywa podobnie z tym, że "duzi" działają na AIX, Tru64 (chyba że po przejęciu Compaq'a przez HP to jest już HP-UX wink.gif) jeśli chodzi o serwery bazodanowe z koniecznością dostępu przez kilkuset, kilka tysięcy userów jednoczesnie. Albo oczywiście Windows Server sad.gif. Często i uniksy i windowsy, w zalezności od zastosowania. U mnie np. główny system chodzi na AIX, ale poczta, fileserwery, "domki" dla wędrujących profili użytkowników itp na windach.

Pozdr,

W.

Mój współlokator korzysta z obu naraz. Woli środowiska Linuksowe, zle ostatnio kazali mu się przerzucić na .NET-a, więc w Linuksie robi już tylko to, co możliwe.

Wcześniej Windows miał tylko formalnie na dysku smile.gif

u mnie księgowość daje radę na Mandrake; reszta ma zainstalowany Windows, bo w większości to graficy, no i generalnie zajmują się grami komputerowymi na Windows właśnie

a ja się wyłamię, niedługo Aurox 11.1 będzie w pisemku, "zafakturuję" sobie i pomęczę szefostwo; może sobie zainstaluję, żeby reszta zazdrościła

U mnie jest różnie: na PC-tach rządzi Winda. Ja mam zarówno Windę (bo muszę) jak i Linuksa (Fedorka, a co!). Jednak na krytycznych serwerach bazodanowych to już komercja w postaci AIX. Domena i serwery aplikacji na MS WIndows Server. Poczta na Linuksie smile.gif

Piotr