ciama Napisano Luty 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 No więc usunąłem przez przypadek kernela... tz. chcialem go usunąć i nowego zainstalowac, i myslalem że to zrobiłem, kiedy się okazało, że zapomniałem. Mam rescuecd, ale nie wiem co tam wpisać jak juz tam wejde? Z góry dzieki. //edit przepraszam... pomyslilem fora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 Najprosciej bedzie chroot i instalka z plyty instalacyjnej przy pomocy rpm... Ale glowy nie dam ze to najlepsze i najprostsze rozwiazanie, bo sam nigdy nie zostalem bez kernela... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciama Napisano Luty 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 no tak... ze tez ja nie pomyslalem... A może by tak zaktualizować system z plytki? ;> zobacze co sie da zrobić. //edit e... aktualizacja nic tu nie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Luty 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 Poprostu z chroota zainstaluj jakiegoś kernela, może być z płyty instalacyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-) ciama na przyszłość będziesz miał nauczke, ze starszy kernel wywala się dopiero po w miare gruntownym przetestowaniu kolejnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 ... będziesz miał nauczke, ze starszy kernel wywala się dopiero po w miare gruntownym przetestowaniu kolejnego. A zwlaszcza jak ten starszy to jednoczesnie jedyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 Ale ja nie rozumiem, bo co odinstalowywać jądro w ogóle! Przy aktualizacji wszystko załatwia się przecież samo, jest odpiwiedni wpis w GRUB-ie i na dodatek, stare nie są usuwane, na wypadek, gdyby nowe jajko sie nie spisywało. Nawiasem mówiąc to bardzo prezydatna funkcjonalność.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-) ciama na przyszłość będziesz miał nauczke, ze starszy kernel wywala się dopiero po w miare gruntownym przetestowaniu kolejnego. Da się, bo cały obraz ze wszystkimi modułami jest załadowany do pamięci. Dopiero po kolejnym uruchomieniu jest kiszka. Robiłem tak i nie miałem problemów z zainstalowaniem nowego. Ale jednak lepiej jest zrobić aktualizację jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciama Napisano Marzec 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 @dj_oko - to proste... chciałem zainstalować innego... No ale cuż... system przeinstalowałem i jest dobrze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 Caly system?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-) Nawet więcej - do czasu zresetowania kompa lub konieczności wczytania jakiegoś modułu możesz nawet nie zauważyć, że Ci jajko urwało Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 <LOL> Spadlem z fotela!... a do tego te glupie spojrzenia wspolpraconikow, jak ja im mam wytlumaczyc czemu tak rycze?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 Moment, po co reinstall skoro mozna aktualizować? Jak instaler nie znajdzie jajka, to potraktuje jak stare i wrzuci to z płyty... Poza tym, zeby wgrać jakiś kernel, nie trzeba usuwać starego. Nawet niepowinno się, bo jak się okaże że nowy nie działa? Kapa. Wtedy w GRUB-ie wybierasz wpis startu poprzedniego jądra i hulasz dalej. To ratuje skórę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-) Nawet więcej - do czasu zresetowania kompa lub konieczności wczytania jakiegoś modułu możesz nawet nie zauważyć, że Ci jajko urwało Pozdr, W. OT - dodam, że jak tak robię bardzo często: instalaca nowszego kernala, usunięcie starego i potem restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi