Skocz do zawartości

Usunąłem Kernela -.-

ciama

Rekomendowane odpowiedzi

No więc usunąłem przez przypadek kernela... tz. chcialem go usunąć i nowego zainstalowac, i myslalem że to zrobiłem, kiedy się okazało, że zapomniałem. Mam rescuecd, ale nie wiem co tam wpisać jak juz tam wejde?

Z góry dzieki.

//edit

przepraszam... pomyslilem fora.

A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-)

ciama na przyszłość będziesz miał nauczke, ze starszy kernel wywala się dopiero po w miare gruntownym przetestowaniu kolejnego.

Ale ja nie rozumiem, bo co odinstalowywać jądro w ogóle! Przy aktualizacji wszystko załatwia się przecież samo, jest odpiwiedni wpis w GRUB-ie i na dodatek, stare nie są usuwane, na wypadek, gdyby nowe jajko sie nie spisywało. Nawiasem mówiąc to bardzo prezydatna funkcjonalność....

A to się tak da usunąć kernel, na którym się system uruchomiło? Nawet nie wiedziałem ;-)

ciama na przyszłość będziesz miał nauczke, ze starszy kernel wywala się dopiero po w miare gruntownym przetestowaniu kolejnego.

Da się, bo cały obraz ze wszystkimi modułami jest załadowany do pamięci. Dopiero po kolejnym uruchomieniu jest kiszka. Robiłem tak i nie miałem problemów z zainstalowaniem nowego. Ale jednak lepiej jest zrobić aktualizację jądra.

Nawet więcej - do czasu zresetowania kompa lub konieczności wczytania jakiegoś modułu możesz nawet nie zauważyć, że Ci jajko urwało tongue.gif

Pozdr,

W.

Moment, po co reinstall skoro mozna aktualizować? Jak instaler nie znajdzie jajka, to potraktuje jak stare i wrzuci to z płyty...

Poza tym, zeby wgrać jakiś kernel, nie trzeba usuwać starego. Nawet niepowinno się, bo jak się okaże że nowy nie działa? Kapa. Wtedy w GRUB-ie wybierasz wpis startu poprzedniego jądra i hulasz dalej. To ratuje skórę.

Nawet więcej - do czasu zresetowania kompa lub konieczności wczytania jakiegoś modułu możesz nawet nie zauważyć, że Ci jajko urwało tongue.gif

Pozdr,

W.

OT - dodam, że jak tak robię bardzo często: instalaca nowszego kernala, usunięcie starego i potem restart