ryandel Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 http://ryandel.republika.pl/100_0090.jpg http://ryandel.republika.pl/100_0088.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 http://ryandel.republika.pl/100_0090.jpg http://ryandel.republika.pl/100_0088.jpg no i co z tego ma wynikać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 http://ryandel.republika.pl/100_0090.jpg http://ryandel.republika.pl/100_0088.jpg ? taaaaaaaak jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Moze ryandel ma problem z uruchomieniem systemu? A tak na marginesie to "root=LABEL=fedora core 4..." a kilka linijek ponizej "mkrootdev: label fedora not found" i "mount: missing mount point"... Hmmm? Do przemyslenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryandel Napisano Marzec 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 No człowiek zupełnie nie wie o co chodzi a Wy sie nabijacie, cóż miałem napisać jak nic mi do glowy nie przychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 wejdz do trybu linux rescue z plytki (patrz temat o reinstalacji gruba) i przyjzysz sie mojemu konfigowi gruba [root@localhost ~]# cat /etc/grub.conf # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd1,1) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hde2 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=2 timeout=3 splashimage=(hd1,1)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.15-1.1831_FC4) root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.1831_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.15-1.1831_FC4.img title Fedora Core (2.6.15-1.1830_FC4) root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.1830_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.15-1.1830_FC4.img title Windows XP Pro rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 [root@localhost ~]# popraw bledy w konfigu u siebie i hej vista, wio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 No człowiek zupełnie nie wie o co chodzi a Wy sie nabijacie, cóż miałem napisać jak nic mi do glowy nie przychodzi? Hmmm, nie wiem gdzie widzisz w moim poście chęć wyśmiania.. rzuciles linki do dwoch fotek, a my mamy ściągac zdjecia (nie wiadomo po co i jakie) i domyślać sie "o co moglo chodzic?".. Nie przyszlo Ci do głowy takie dodatkowe zdanie wyjaśnienia: "Mam problem z uruchomieniem systemu, po tym jak [zrobilem to, to, i to] [niczego nie zrobilem]" lub jakiekolwiek inne zdanie kometarza. Nie przeczytales regulaminu tego forum, zrob to TERAZ! A dokladnie trzy razy przeczytaj §4 punkt 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Hejki! Minal tydzien, moze ryandel pochwali sie czy rozwiazal problem?... I czy przypadkiem problemem nie byl wskazany przeze mnie wpis root=LABEL=...? No i kto tu sie nabija? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 help me plz!! Mam podobny PANIC!! jak kolega... z tym ze mount pisze coś o montowaniu systemu ext3 i czepia sie "1" przy LABEL (jak zrobie reseta to przepisze... ) miałem extra systemik i go popsółem niechcący usuwając katalog boot. Opisze czego juz próbowałem: CD-Rom: linux rescue, grub-install /dev/hdd, mkinitrd, tworzą mi sie pliki gruba, tworzy mi sie tez plik initrd-2.6.15-1.1833_FC4.img nie wiem jak stworzyć plik vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4. próbowałem zrobić grub.conf analogicznie jak do zamieszczonych tu i gdzie indziej ale zawsze to samo... może zacytuje swój obecny plik: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,4) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda5 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,4)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.15-1.1833_FC4) root (hd0,4) kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.15-1.1833_FC4.img title other root (hd1,0) chainloader +1 miałem nieuzywany dysk twardy i zainstalowałem na nim fedorke, zaktualizowałem jajko i skopiowałem plik vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4 ale tez coś nie teges... jest jakaś możliwość uruchomić tamten system operacyjny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Pokaz jeszcze zawartosc pliku /etc/fstab i $ fdisk -l Obie rzeczy mozesz "zrobic" w trybie rescue Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 miałem extra systemik i go popsółem niechcący usuwając katalog boot. Całkiem katalog usunąłeś? Może chociaż jakieś resztki zostały? Bo jak nie masz /boot, to nie powinno być również /boot/grub a Ty pokazujesz aktualnego grub.conf Zrób może ls -lR /boot i wklej tutaj. Swoją drogą to jak coś takiego można zrobić niechcący Przecież to trzeba jako root zrobić "rm -rf /boot". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Przecież to trzeba jako root zrobić "rm -rf /boot" No to teraz WalDo narobiles... Dziesiatki uzyszkodnikow z padnietym GRUBem beda uruchamiac "rm -rf /boot" a potem dopiero czytac caly watek i Twoj post... A pozniej pytac o ratunek... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Dziesiatki uzyszkodnikow z padnietym GRUBem beda uruchamiac "rm -rf /boot" a potem dopiero czytac caly watek i Twoj post... A pozniej pytac o ratunek... To już nie moja wina jeśli ktoś najpierw wykonuje komendy, a potem sprawdza co one tak właściwie robią Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Troche słabo opisałem problem... Niechcący usunąlem... No właściwie przez głupote: Siedziałem na czymś przypominającym KNOPPIX'a i zapisałem sobie kopie /boot na RAM-disku... po restarcie jakoś juz go tam nie było.... (zapomniałem wklepać scieżke do podmontowanego dysku) Usunąłem cały folder, później wykonałem instalacje grub'a i stąd ten plik.. Tak apropos... kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet root=LABEL=/1 problem w moim przypadku był w tym miejscu. skasowałem tą jedynke i teraz pisze już z odzyskanego systemu. jednak pytanie pozostaje: Nie wiem jak stworzyć plik vmlinuz-2.6.15-1.1833_FC4 ?!!? Chyba musi być jakiś sposób na stworzenie czegoś takiego w trybie rescue... Jak pisałem wczesniej ja zainstalowałem kolejną FEDORE i zaktualizowałem ją do wymaganego jajka ale to troche puste zeby w ten sposób odzyskać ten plik... Pytam bo jak znam siebie to znowu mi sie to przydaży i bede w kropce... Dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 pewnie najprościej zainstalować kernel z rpm-a jak się będzie pluł że już ma to rpm -ihv --force nazwa_pakietu_kernel.rpm Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi