Skocz do zawartości

Blue Connect Pod Linuksem?

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Firma obdarzyła mnie laptopem smile.gif Dorzuciła do tego blue connecta biggrin.gif System oczywiście jedynie słuszny biggrin.gif

Ale ja przez swoją przekorę chciałbym mieć możliwość korzystania na laptoku z linucha i do tego jeszcze mieć dostęp do Inetu przez blue connect.

Słyszałem, że są jakieś pakiety umożliwiające korzystanie z BC na Auroksie (właśnie ciągnę LiveDVD). Zna się ktoś na tym? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Aha, WAŻNE!!! To musi być LiveCD/LiveDVD, bo nie mogę (nie wolno mi) instalować linuksa na dysku, więc muszę sobie jakoś radzić wink.gif Mam pen drive'a więc w razie potrzeby jestem skołonny za każdym razem instalować jakiś dodatkowy pakiet - w końcu nie trwa to wiecznie wink.gif

Dzięki z góry za wszelkie wskazówki, porady itp.

Pozdr,

W.

Przy okazji że kolega założył temat, można rozwinąć dyskusję. Aurox to Polska dystrubucja Linuksa oparta na Fedorze Core. Używał go ktoś kiedyś ? Nie wiem czy opłaca się używać "innej" Fedory. Czy Aurox bardzo się rózni od "swojej matki" ?

Przy okazji że kolega założył temat, można rozwinąć dyskusję. Aurox to Polska dystrubucja Linuksa oparta na Fedorze Core.
Przy okazji nieśmiało przypomnę, że ten temat dotyczy (głównie!) blue connect a nie Auroksa tongue.gif i nadal oczekuję na jakieś sygnały dot. używania tego sposobu dostępu do Inetu pod linuksem!!!

Używał go ktoś kiedyś ?
Ja miałem przez dłuższy czas zainstalowanego Aroksa 9.2. Niestety kolejne wersje 9.3, 9.4 były tak beznadziejne (np. niespełnione zależności pomiędzy pakietami bezpośrednio po instalacji, nagłe załamywanie się aplikacji w trakcie pracy, czyli ogólnie niestabilność), że przesiadłem się wtedy właśnie na FC (dokładnie z nr 2) i nie żałuję do tej pory smile.gif O wersji Aurox 10.0 już tylko czytałem, ale opinie raczej niepochlebne.

O ile pamiętam Aurox miał dostarczać dystrybucję bardzo zbliżoną do FC, ale ukierunkowaną na obsługę multimediów. Czyli m.in. distro zawierało wtyczki do mp3 i jakieś być może inne rzeczy, które w FC trzeba dociągnąć z Livny albo Extras.

Ze względu na opisane wyżej problemy z blue connect zobaczę jak się sprawuje wersja 11.1 na Live DVD. Jeśli będą jakieś mocniejsze wrażenia wink.gif dobre lub złe, to spróbuję za jakiś czas podzielić się nimi na forum, ale to już raczej w osobnym temacie.

Zainteresowanych Auroksem jako dystrybucją, czyli w sposób nie związany z tematem mojego postu b. proszę o założenie osobnego wątku.

Pozdr,

W.

Przez przypadek znalazłem coś takiego:

W ostatnim czasie deweloperzy Auroksa zaczęli więcej uwagi poświęcać użytkownikom laptopów. Na efekt nie trzeba było długo czekał. Aurox jest obecnie jedyną dystrybucją oficjalnie wspierającą usługę internetową Ery - Blueconnect (tu ściągnij pakiet RPM). Oprócz tego, w aktualnej wersji (Aurox 11) poprawiony został zdecydowanie komfort pracy z Auroksem na komputerach przenośnych dzięki lepszemu wsparciu dla WiFi, hibernacji i technologii ACPI.

Teks ten pochodzi z www.jakilinux.org , masz linka do paczki, więc może to rozrysuje Ci coś co masz dalej zrobić :-)

Przez przypadek znalazłem coś takiego:

[...]

Teks ten pochodzi z www.jakilinux.org , masz linka do paczki, więc może to rozrysuje Ci coś co masz dalej zrobić :-)

Widziałem to rolleyes.gif Ale to znowu paczka pod Auroksa (i to stara wersję 10.3). Poza tym ponieważ z Auroksa moje wspomnienia nie są najlepsze to szukam informacji czy w innych linuksach można zainstalować i korzystać z urządzeń typu blue connect.

A jak już wszyscy koniecznie muszą o Auroksie, to może ktoś ma jakieś własne doświadczenia, korzystał z teg pakietu, próbował itp. Jak to się zachowuje? Stabilne czy łączność zrywana co chwilę? Nie zawiesza systemu? Wiem, że blue connect to nie jest powszechny sposób łączności z Inetem, ale w końcu jest tu nas na forum trochę, więc może...

Pozdr,

W.

poze poszukac src.rpm i przebudowac? tylko ze to zabawa ze specem....

No jest zabawa, ale o tym nie pomyślałem rolleyes.gif Dzięki za pomysł, jak się nie da inaczej to będę się uczył jak sobie z tym poradzić. Mam nawet odłożonych kilka linków o budowie RPM, ale nigdy nie ma czasu poczytać i potrenować. Może wreszcie życie mnie zmusiło biggrin.gif

Pozdr,

W.