antysys Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 witam mam dwa zasadnicze problemy z flux'em. pierwszy to ikony w menu. co zrobic zeby dzialaly.. od wczoraj mialem juz (_flux'a_ → fluksa) ORT 0.9.14, 0.9.11, a teraz 0.9.9 i na zadnym nie dzialaja, a wczesniej gdy uzywalem mandrivy nie mialem z tym problemu. jaka moze byc przyczyna? czy do obslugi ikon flux wykozystuje jakis specjalny programik? fragment menu: [exec] (kadu) {kadu} </home/admin/.icons/kadu-22.xpm> sprawa druga to tapeta.. bez wiekszych problemow (co nie znaczy ze bez komplikacji) udalo mi sie ja ustawic, ale problem w tym ze przezroczyste menu nie ma w tle mojej tapety tylko jakis gradient. z czego to wynika. EDIT: juz znalazlem odpowiedz na moje pierwsze pytanie:] ikony wmenu dzialaja tylko w wersji 0.9.10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 2. Zainstaluj feh. Więcej: http://www.coding-portal.com/readarticle.p...p?article_id=38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antysys Napisano Marzec 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 Dziala znakomicie. Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 a czy możecie mi powiedzieć jak z poziomu KDE uruchomić fluksa? znam patent ze startx, ale aby w ten sposób uruchomić mojego fluxa musze w konsoli wpisać init 3 i dopiero startx - beton, a nie uruchamianie. Interesuje mnie jakiś inny sposób. Czy nie można uruchamiac fluksa w KDM tzn. w miejscu gdzie wpisuje login oraz hasło oraz wybieram sesję - Kde,Gnome,Failsafe itp ?? Czy mając fluksa mogę się pozbyć kde,gnome i innych środowisk? Mam utworzone pliki ~/.xsession oraz ~/.xinitrc oraz katalog ~/.fluxbox W plikach .xsession oraz .xinitrc mam wpisaną ścieżkę exec /usr/bin/fluxbox w kataogu .fluxbox mam pliki menu,init,keys. help. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 a czy możecie mi powiedzieć jak z poziomu KDE uruchomić fluksa? znam patent ze startx, ale aby w ten sposób uruchomić mojego fluxa musze w konsoli wpisać init 3 i dopiero startx - beton, a nie uruchamianie. Interesuje mnie jakiś inny sposób. Czy nie można uruchamiac fluksa w KDM tzn. w miejscu gdzie wpisuje login oraz hasło oraz wybieram sesję - Kde,Gnome,Failsafe itp ?? Czy mając fluksa mogę się pozbyć kde,gnome i innych środowisk? a czy nie masz w menu wyboru (w KDM) mozliwości otwarcia sesji Fluxbox? Instalowałem Fluksa bo przeczytaniu twojego posta, i wystarczy zmienić sesję przy logowaniu i wszystko gra.. napisz czy masz do wyboru środowisko fluxbox w menu wyboru sesji.. jeśli chodzi o usunięcie środowisk, to odpowiedź brzmi tak.. jest możliwe usunięcie ich i pozostawienie fluksa.. Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 a czy nie masz w menu wyboru (w KDM) mozliwości otwarcia sesji Fluxbox? no wlasnie o to by mi chodziło. Ale niestety tak nie mam... poradź mi jak zrobić aby flukx był w oknie wyboru przy logowaniu. Tak jak mówiłem, mam utworzone pliki: ~/.xsession oraz ~/.xinitrc oraz katalog ~/.fluxbox w ~/.xsession oraz ~/.xinitrc mam linijkę "exec /usr/bin/fluxbox" ale to nie daje nic. Mogę fluxa uruchomić tylko przez init 3 -> startx HELP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Mogę fluxa uruchomić tylko przez init 3 -> startx Zawsze możesz jeszcze wywalić kdm i za każdym razem uruchamiać X'sy poprzez startx ustawione w ~/.xsession. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 teraz tak własnie uruchamiam Fluksa - FC3 jako init 3 i startx, ale wolałbym jednak miec mozliwość, jak to pisał Rasp, wyboru X`ów w KDM, czyli w miejscu gdzie podaję mój login i hasło przed wejściem do któregokolwiek z X`ów (kde,gnome,failsafe). mam też jeszcze jedno pytanie odnośnie fluxa. Jak zrobić aby były w nim widoczne wszystkie programy z KDE ?Mam na myśli to, że jak wchodzę do Kmenu w KDE to mam bardzo dużo progsów w tym m.in. System Guard i wiele innych użytków i wizardów, a we Flux mam tych programów ubogą ilość. Jak zaimportować tę listę programów z KDE ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Jeśli chodzi o Fluksa w menu Session w KDM to muszę powiedzieć że po instalacji pojawił się tam sam... jedyny plik konfiguracyjny jaki mam to ~/.xinitrc o treści exec fluxbox startx Mam pytanie jak instalowałeś Fluksa? yum.. gotowy pakiet RPM z netu, czy kompilowałeś ze źródeł? Może to różnice w dystrybucjach są powodem nieobecności Fluksa w menu wyboru sesji... Sam korzystam z FC5, Ty z FC3.... ale nie jestem pewny czy to właściwy powód... tu musi pomóc osoba która zna się na tym nieco lepiej ode Mnie... ...a jeśli chodzi o Twój problem z menu to nie znam sposobu automatycznego tworzenia menu w Fluksie, ale bardzo możliwe że istnieją do tego odpowiednie skrypty... poszukaj... Ja swoje menu we Fluksie układałem sam... zachęcam do przeczytania artów: Sorrora (ogólenie o Fluksie) - www i Bod2ia (menu we Fluksie) - www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 te artykuły znam barzo dobrze podobnie jak wiele innych... ale własie w tym sęk, że mimo to mam dalej prooblem... bo ja chce miec tak jak Ty Rasp Fluksa instalowałem przez "yum install fluxbox*" A tego motywu z zawartością menu KDE w menu we Fluksie nie moge znaleźć nigdzie... a może Sorror pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi