Skocz do zawartości

Wady Fedory Core ?

Other

Co najbardziej irytuje Cię w Fedorze Core ?  

57 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co najbardziej irytuje Ci? w Fedorze Core ?

• Instalator/proces instalacji
      4
    • Niestabilno??
      1
    • Powolno??
      17
    • Ma?a ilo?? pakietów
      7
    • Niskie bezpiecze?stwo
      0
    • Trudno?? w obs?udze
      1
    • Zbyt ma?a ilo?? graficznych konfiguratorów
      3
    • Niezbyt atrakcyjny domy?lny wygl?d
      10
    • Ma?e wsparcie spo?eczno?ci
      2
    • Nie mam nic do zarzucenia
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie, co My/Wy użytkownicy Fedory myślimy/cie o tym systemie :-) Testowałem wiele dystrybucji Linuksa, ale Fedora mi jakoś najlepiej "podeszła", ciekawe czy jakieś wady inni użytkownicy widzą w tej dystrybucji :-)

Hmmm... nie moge oddac glosu poniewaz mnie najbardziej irytuja (a nie ma ich na liscie opcji): opoznienia w publikacjach kolejnych wydan i ciagle gorsze niz w innych dystrybucjach wsparcie dla rozrywki/multimediow.

O ile to drugie moge zrozumiec ("polityka firmy") o tyle obsuwy doprowadzaja mnie do szalu.

Z zalozenia - nowa wersja miala sie pojawiac co okolo 6 miesiecy, w praktyce na FC5 musimy czekac juz dziewiaty miesiac.

... nie zebym byl fanatykiem pogoni za numerkami, ale swiadczy to o mniejszej niz zakladana dynamice rozwoju dystrybucji - czyli takze pojawiania sie nowych pojedynczych pakietow i implementacji najnowszych rozwiazan. Rozwoj FC sprawia wrazenie nie stalego postepu, a poruszania sie blizej nieskoordynowanymi skokami naprzod. Dobrze, ze naprzod wink.gif

Zdaje sie ze projekt Fedora Core potrzebuje wiecej pomocy ze strony spolecznosci, bo programisci juz w nim pracujacy nie nadazaja...

Ale i tak zawsze sie znajdzie u mnie miejsce dla FC

To tylko taka moja mala dygresja na marginesie...

Pozdro

P.S. Co mam zaznaczyc w ankiecie zeby dac wyraz moim odczuciom?...

Z zalozenia - nowa wersja miala sie pojawiac co okolo 6 miesiecy, w praktyce na FC5 musimy czekac juz dziewiaty miesiac.

Tuż po wydaniu FC4 zapowiedziano, że piątka zostanie wydana po 9 miesiącach z powodu olbrzymich zmian w instalatorze. Co ciekawe, wykłócił się o to zresztą niezależny (od Red Hata) developer Fedory (właściwie to autor yuma).

Byc moze... pamietam tylko przejscie z RH do FC1 i poczatki projektu, i wtedy oficjalne info stanowilo miedzy innymi o tym, ze nowa wersja ma byc co pol roku.

Mniejsza z tym.

Bardziej niepokojacy (i niestety potwierdzajacy moje obawy o rozwoj FC) jest fakt iz FC5 opozniono ze wzgledu na yuma, a w FC5 yum to juz margines - bedzie PUP/pirup...

Pozdro

//edit

Sorry, faktycznie bredze - zupelnie co innego mialem na mysli i chcialem napisac, ale uciekal mi wlasnie pociag... mniejsza o yuma - jest w Fedorce kilka innych projektow/pakietow do ktorych mozna by sie przyczepic

Pozdro wink.gif

...fakt iz FC5 opozniono ze wzgledu na yuma, a w FC5 yum to juz margines - bedzie PUP/pirup...

Albo ja czegoś nie rozumiem albo kolega jest niedoinformowany :-) Myślałem że PUP/Pirut to graficzna nakładka na yuma a nie nowy (_menadżer_ → menedżer) ORT pakietów =]

Albo ja czegoś nie rozumiem albo kolega jest niedoinformowany :-) Myślałem że PUP/Pirut to graficzna nakładka na yuma a nie nowy menedżer ORT pakietów =]

Kolega jest niedoinformowany, dobrze rozumiesz smile.gif

Ho, ho... Czyżbym był jedyną osobą, której coś zgrzyta z instalacją? smile.gif

To właściwie jedyna rzecz, która mi przeszkadzała w FC - przerzucanie płyt, użeranie się z anakondą, żeby zmieścić się w jak najmniejszej ilości pakietów ( bo i tak sporo będzie do aktualizacji ) ... i na koniec zawsze to samo: "Do instalacji będą potrzebne płyty 1,2,3 i 4"... scared.gif

To pewnie tylko kwestia mojego pecha, ale kiedy raz ( no dobra, dwa razy wink.gif ) próbowałem zainstalować tylko bazę, żeby dociągnąć resztę yum'em, instalator opluł mnie błędem...

W zainstalowanym systemie miałem jeszcze niezbyt przyjemne przejścia z opcją "doinstaluj" ( czy jak się to nazywa ) - program prosił o płytę, po czym nie chciał przyjąć do wiadomości, że właśnie ją dostał... Ten temat był kiedyś poruszany na forum - ale chyba nie zdążyłem już wtedy doczytać, czy ktoś namierzył problem.

Wracając jeszcze do kwestii instalacji - mógłby mnie ktoś oświecić, czemu Fedora jest tak "porozrzucana" po tych płytach? Tzn: czemu, skoro już jest coś takiego, jak "domyślna konfiguracja" , nie jest ona rozłożona tak, by domyślny "standard" dał się zainstalować z pierwszej płyty? Przecież to by była sama oszczędność - czasu, nerwów, przepustowości łącz... To tak na marginesie.

Pozdrawiam.

Przyłączając się do dyskusji

powiem że mam małe doświadczenie

Ale jakoś nie mogę się zgodzić z tą pogonią za numerkami może to wynika z tego iż lubię rzeczy przetestowane – bo jeszcze jestem laikiem – i nie za bardzo rozumiem “rewolucyjne zmiany nr1 z nr2” mogę się mylić ale każdy numerek można potem zaktualizować do nowszego itp ..

fakt przeszkadza mi powolność , wciąż mała “baza” sterowników – ale to już inny problem leżący gdzie indziej – pewnie jak ten element się poprawi to komercyjne firmy będą się bać Linux-a .

Z tego co już wyczytałem to strasznie go krytykują, co pewnie oznacza iż czują oddech na plecach wolnego oprogramowania.

próbowałem zainstalować tylko bazę, żeby dociągnąć resztę yum'em, 

tego nie rozumiem więc się nie będę śmiał

nie znam się na bazach danych biggrin.gif SQL

a fakt też miałem problemy instalacyjne ale to ja robiłem błędy akurat w innej dystrybucji

a Fedora – no cóż okazała się inteligentniejsza niż ja biggrin.gif nie pozwoliła mi zrobić błędu bo anakonda zaprotestowała

no i jeszcze przeszkadza mi i386

raczej powinni przesiąść się na i586 co najmniej

ale wspierać na przykład FC4-i386

narka

Fedora jest spoko. Jest bardzo duzo pakietów i nie narzekam. Red Hat jest o wiele gorszy niz Fedora. Fedora to bardzo dobre rozwiązanie. Nadaje się dla średnio zaawansowanych uzytkownikow Linuksa jak i początkujących. Yum to bardzo dobre narzędzie, takie jak Apt, więc nie ma o czym gadać.

Ciężko mi jest znaleźć jakąś wadę w Fedorze (poza, oczywiście, wadami całej rodziny systemów spod znaku pingwina). Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to duża objętość "podstawowej" instalacji systemu w porównaniu np. z Mandrivą (FC - ok. 3GB, Mandriva - ok. 2GB) przy tej samej, mniej więcej, ilości oprogramowania.

pozdrawiam

Ja raczej niczego nie mam do zarzucenia.. ale nie rozumiem dlaczego w ankiecie widnieje punkt: "Niezbyt atrakcyjny wygląd"..

Fedora moze wyglądać tak dobrze jak tylko zechcecie.. wystarczy poświęcić trochę wolnego czasu na odpowiednie skonfigurowanie, i można cieszyć oko... nie ma co na to narzekać..