XAL Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 jak odinstalować Fedore 4? musze przeinstalowac windowsa, a przez gruba nie moge, (_wogle_ → w ogóle) ORT mi windows działać.... więc? prosze o szybką i konkretną pomoc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 musze przeinstalowac windowsa, a przez gruba nie moge przeinstalowanie Windowsa tylko nadpisze GRUBa. Mozna go odzyskac i miec mozliwosc odpalanie i starej Fedory i nowego Windowsa w jakies 10 sekund. Na forum jest przyklejony wątek o tym w ktoryms dziale. łacznie 30 minut i 15 sekund roboty. Gdzie 30 minut to instalacja windowsa a 15 sekund nowa instalacja GRUBa na starej fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 jak odinstalować Fedore 4?Jak Ci nie wstyd... A co do GRUBa - wystarczy, że zainstalujesz windy na nowo. Bill G. już zadbał o to, żeby jedynym odpalającym się systemem po instalacji Windows był... Windows Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Marzec 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 no ale windows mi (_wogle_ → w ogóle) ORT nie działa, poza tym sformatowałem juz partycje z windowsem u kolegi. a zainstalowac windowsa nie moge no bo jak odpala sie instalator windows to najpierw jest te "Instalator sprawdza konfiguracje sprzetową" potem to znika no i juz tylko czarny ekran zostaje,slyszalem ze to wina gruba. a fedore pozniej zainstaluje spowrotem WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 a fedore pozniej zainstaluje spowrotem WalDo No spróbuj nie A instalacja powinna raczej pójść bez bólu. Chyba? Może odpal linux rescue, fdisk, usuń partycję z linuksem. Z windą to ja ostatnio nie za bardzo ale chyba można jakiś tryb recovery odpalić i uruchomić "fixmbr" czy jak jak to się nazywa? Wtedy na pewno będziesz miał windowsowy MBR. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Marzec 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 no a skąd ja mam wiedzieć ja te partycje wywalić ? =.=' fdisk /dev/hda i numerek partycji? instalacja windowsa priorytetowa jest na tym sie skupmy więc, ale jesli trzeba (_linuxa_ → Linuksa) ORT odinstalowac najpierw zeby dzialala instalka windy to dziaaałajmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 @XAL - raczej szybko i chyba konkretnie: a] zdobyc dyskietke startowa z jakiejkolwiek wersji windows lub DOS (dyskietka systemowa + fdisk bo to polecenie zewnetrzne) i po zbootowaniu z niej fdisk /mbr lub b] zbootowac z CD Win 95 lub 98 i po starcie (wystarczy "Bez obslugi CD-Rom") to samo polecenie co w a] lub c] jesli potrafisz uruchomic CD Win XP w trybie Rescue / Odzyskiwanie systemu i przejsc do Konsoli odzyskiwania systemu to fixmbr lub fixboot a najlepiej oba na raz i na przemian Po tych zabiegach XP bez problemu poleci z instalacja... Chyba, ze wywala Ci sie wcale nie ze wzgledu na GRUBa, a np dyk Serial-ATA? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Marzec 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 dzieki spróbuje, ale ja nie mam sata. moja plyta glowna nie obsluguje sata, ani nawet agp 8 =.=' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 Czyli spoko - Twoja plyta nalezy do tych "starszych", calkiem jak moja wiec po naprawie mbr-a juz nic nie powinno zatrzymac instalki Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Marzec 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 a jednak wciąz coś stoi na przeszkodzie. jutro będę znowu musiał do kogos iść i po prostu zainstalować u kogos windowsa, ech.... czemu Fedora nie ma mniejszych wymagań sprzętowych i nie chodzą pod nią co niektóre gry? ;( spale dom Gatesa i nasle na niego Osame bin Czekoladena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 problem z czarnym ekranem może wynikać z kilku rzeczy. główna przyczyną jest...sam windows. czasem nie startuje bo mu się nie podoba cdrom/dvdrom, czasem tablica partycji, czasem jakaś opcja w biosie bądź inne. Najlepiej spróbować z nowym xp+sp2 czy poleci, a jeśli i to nie idzie to kombinować dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 a jednak wciąz coś stoi na przeszkodzie... Witka ponownie... Poradziles sobie? Mam nadzieje ze nie zapomniales wspomniec o podkreconym procesorze???... Nie bylo mnie tutaj kilka dni, ale wlasnie zauwazylem ze naprawa mbr-a nie pomogla... coz, wiec moze tak: a] zresetuj wszystkie ustawienia BIOSa do ustawien domyslnych / Auto - nie zapomnij wylaczyc wbudowanego w BIOS antywirusa b] wyczysc naped CD(RW) / DVD(RW) plytka czyszczaca... c] jesli po a] + b] XP dalej lezy (a w zasadzie - wisi) i kwiczy, to: sprawdz zworki na napedach, podlacz napedy "optymalnie" (HDD, HDD2, DVD(RW), CD(RW) ...) d] jesli nic nie pomoglo, to uaktualnij BIOS plyty glownej, i zacznij od a] Mam nadzieje ze plytke instalacyjna masz sprawdzona i w 100% sprawna (oryginalna? ) i ze te wszystkie zabiegi to nie strata czasu w zwiazku z padnietym nosnikiem CD... Powodzenia, i daj znac co to bylo (jestem ciekawy, poniewaz to po prostu nie mozliwe zeby XP mial problemy z instalka na takim sprzecie...) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi