siomek Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 Witam, Czy ktoś spotkał się z klonem MathCad'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 Mathcad'a nie ma, ale pod pingwina jest dużo programów obliczeniowych: konsolowe bc i octave, graficzne - maxima i scilab..., i do licha i trochę programów specjalizowanych. Ostatecznie możesz spróbować uruchomic mathcad'a pod wine. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doberski Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Jeżeli interesuje Cię uruchomienie Mathcad-a pod wine to napisałem krótki tutorial w języku angielskim który mieści sie pod tym adresem Mam nadzieję że okaże sie przydatny. Dotyczy on wersji 11 Enterprise Edition, Ale ze zwykłą 11-stka nie powinno byc problemów. Próbowałem tez zainstalowac wersje 12 , ale nie dałem rady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Jak dla mnie dobra jest maxima + nakładka graficzna: wxMaxima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 najnowszy mathcad za bardzo integruje się z windowsem, i wine nie umie sobie z tym niestety poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 najnowszy mathcad za bardzo integruje się z windowsem, i wine nie umie sobie z tym niestety poradzić Jeżeli wykorzystujesz wszystkie możliwości mathcada to tak naprawde nie zastąpisz go niczym pod linuksem (podobnie jak Autocad, Revit itp.). Najlepsze rozwiązanie to chyba wirtualna maszyna z Windowsem (VMware, Xine). Ja tak rozwiązywałem problem z brakiem Mathcada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 MathCADa nie ma. GPL-owa Maxima została już wspomniana. Tak że kilka komercyjnych pakietów obliczeń symbolicznych, np. Mathematica, MuPad, Maple, ma wersje natywne pod Linuksa. Możesz je nawet ściągnąć na miesięcznej licencji typu trial (z wyjątkiem Maple). Są silniejsze od Maximy, a moim zdaniem także od MathCADa. Ale zależy, czego potrzebujesz, i na jakich warunkach. <edit>Ech, spojrzałem tylko na datę ostatniego postu ..[[</edit> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CalcTeX Napisano Lipiec 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2008 Witam, Czy ktoś spotkał się z klonem MathCad'a? Witam, Można sprobować prymitywnego narzędzia jakim jest CalcTeX, źródła + przykłady+ dokumentacja jest na stronie: http://sg.bzip.pl/CalcTeX/ w powyższym inku można jedynie znaleść plik *tgz zawierajazy dokumentacje, źródła i przykłady, powodzenia. CalcTeX używa TeX-a/LaTeX-a do składu a pythona do obliczeń i mimo prymitywnego działania myśle, że może spodobać sie zwolennikom systemu TeX/LaTeX. P.S. Widzę, że mój poprzedni post został usunięty... znalazłem jedynie komentarz, że ,,to wygląda mi na reklamę'' no cóż jestem pomysłodawcą programu który z założenia może mieć podobne funkcje jak MathCAD - o nazwie CalcTeX, sam mam login CalcTeX ... no cóż to może to wyglądać na reklamę, i pewnie po części tak jest, niemniej jednak, to nie zamieszczenie reklamy lecz odpowiedź na pytanie kolegi uzytkownika (_linuxa_ → Linuksa) ORT jest powyżej i mam nadzieję, że może przyda się innym. pozdr, CalcTeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi