@Kamills Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 mam problem pobrałem Linuxdcpp i zonk nie wiem jak zainstalowac do pobrania tutaj cvs -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/linuxdcpp login zostawiamy pusty password i naciskamy enter i teraz wpisujemy cvs -z3 -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/linuxdcpp co linuxdcpp i się ściąga i nie wiem jak zainstalować HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 a wiesz co to jest README ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Marzec 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 wiem ale nie kapuje nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 Jesteś pewny, że nie chcesz użyć jakiejś alternatywy dla tego klienta? W Fedorze mamy spaczkowanego valknuta. yum install valknut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Żeby odpalić kompilację dc++ musisz mieć zainstalowany "scons" (yum -y install scons). Jak już to zainstalujesz po prostu w katalogu ~/linuxdcpp wydaj polecenie: scons. Nastąpi teraz sprawdzenie systemu i jeśli brakuje ci jakiś biblotek to zainstaluj je standadowo yumem( pamiętaj żeby instalować pakiety devel). O ile dobrze pamiętam biblioteki "libglade2-devel" nie było w repozytoriach (może już jest, a może nie miałem odpowiednich repozytoriów włączonych), ale można ją ściągnąć z: http://rpm.pbone.net/. Jak będziesz już miał wszystkie potrzebne pliki scons zbuduje dc++, które uruchamiasz poleceniem ldcpp(będąc w katalogu `/linuxdcpp). Naprawdę warto się troche pomęczyć, ponieważ ldcpp jest o niebo lepszy od valknuta i jak zachowasz sobie katalog linuxdcpp to nie będziesz musiał powtażać jego instalacji, nawet po, np: zmianie systemu. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 po komencie scons wywala mi scons: Reading SConscript files ... CXX env variable is not set, attempting to use g++ Checking for g++ >= 3.4...No C++ compiler found! failed Compiler version check failed. g++ 3.4 or later is needed czy to chodzi o gcc ? bo samego g++ yum nie zna i nie istaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 czy to chodzi o gcc ? Nie. bo samego g++ yum nie zna i nie istaluje yum provides g++ yum install gcc-c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 zrobilem jak napisales i teraz mi wywala scons: Reading SConscript files ... Checking for g++ >= 3.4...ok Checking for pkg-config... ok Checking for gtk+-2.0 >= 2.6... failed gtk+ >= 2.6 not found. doinstalowalem ja pisales to teraz mi wiecej brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Jak chcesz coś kompilować to powinieneś być zaopatrzony w biblioteki/kompilatory itp. Doinstaluj to wszystko czego wymaga od Ciebie "skrypt kompilacyjny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Checking for gtk+-2.0 >= 2.6... failed gtk+ >= 2.6 not found. Brak pakietów -devel z plikami nagłówkowymi i innymi plikakami potrzebnymi do kompilacji → http://wiki.fedorapl.org/Administracja/RPM#devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strażnik Bramy Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Jestem w tym samym miejscu co Darknerk, a podpowiedzi Karlika i Gajownika niestety nic mi nie pomogły. Próbuje juz 3 dzień sobie z tym poradzić i nic. Nie być informatykiem ani programista , chce tylko zkonfigurować system no imam z tym problem, licze na waszą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 a po co przez CVS?? http://linuxdc.nd.e-wro.pl/ na Forum jest opis jak zainstalować... :-) Ja zainstalowałem i śmiga że ta lallala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecka229 Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 Ja zainstalowalem Linuxdcpp z RPM-a , ktorego znalezlem na rpm.pbone.net. Wprawdzie jest przeznaczony dla Mandrivy, ale instaluje sie bez zadnych problemow (instalowalem na FC6). link---->LinuxDCpp.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Jeśli podczas kompilacji brakuje jakiegoś pakietu, to trzeba zainstalować odpowiedni pakiet "devel" Czyli jak wysypało się przy gtk+ to instalujesz pakiet 'gtk+-devel" itd. Generalnie o ile dobrze pamiętam to powinno załatwić sprawę yum -y install bzip2-devel libglade2-devel glib2-devel gtk+-devel glib-devel Wszystkie te pakiety były w "standarodwych" repozytoriach (core,updates,extras) więc nie powinno być problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 ja nawet jak je miałem to musiałem robić machlojki w postaci dowiązań, bo linuxdc++ szukał ich gdzie indziej a gdzie indziej biblioteki były... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi