Skocz do zawartości

Linuxdcpp

Kamills

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem pobrałem Linuxdcpp i zonk nie wiem jak zainstalowac do pobrania tutaj

cvs -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/linuxdcpp login

zostawiamy pusty password i naciskamy enter i teraz wpisujemy

cvs -z3 -d:pserver:[email protected]:/cvsroot/linuxdcpp co linuxdcpp

i się ściąga i nie wiem jak zainstalować HELP

Żeby odpalić kompilację dc++ musisz mieć zainstalowany "scons" (yum -y install scons). Jak już to zainstalujesz po prostu w katalogu ~/linuxdcpp wydaj polecenie: scons. Nastąpi teraz sprawdzenie systemu i jeśli brakuje ci jakiś biblotek to zainstaluj je standadowo yumem( pamiętaj żeby instalować pakiety devel). O ile dobrze pamiętam biblioteki "libglade2-devel" nie było w repozytoriach (może już jest, a może nie miałem odpowiednich repozytoriów włączonych), ale można ją ściągnąć z: http://rpm.pbone.net/. Jak będziesz już miał wszystkie potrzebne pliki scons zbuduje dc++, które uruchamiasz poleceniem ldcpp(będąc w katalogu `/linuxdcpp). Naprawdę warto się troche pomęczyć, ponieważ ldcpp jest o niebo lepszy od valknuta i jak zachowasz sobie katalog linuxdcpp to nie będziesz musiał powtażać jego instalacji, nawet po, np: zmianie systemu. Powodzenia.

• 7 months later...

po komencie scons

wywala mi

scons: Reading SConscript files ...
CXX env variable is not set, attempting to use g++
Checking for g++ >= 3.4...No C++ compiler found!
failed
Compiler version check failed. g++ 3.4 or later is needed

czy to chodzi o gcc ?

bo samego g++ yum nie zna i nie istaluje

• 2 weeks later...

Jeśli podczas kompilacji brakuje jakiegoś pakietu, to trzeba zainstalować odpowiedni pakiet "devel" Czyli jak wysypało się przy gtk+ to instalujesz pakiet 'gtk+-devel" itd. Generalnie o ile dobrze pamiętam to powinno załatwić sprawę

yum -y install bzip2-devel libglade2-devel glib2-devel gtk+-devel glib-devel

Wszystkie te pakiety były w "standarodwych" repozytoriach (core,updates,extras) więc nie powinno być problemu :rolleyes: