Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Ntfs-3g


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
118 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daniello

Daniello

    Fedora Fan !

  • Użytkownicy
  • 645 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chocianów

Napisano 20 wrzesień 2006 - 16:19

[Edytowane przez WalDo]
WAZNE!!! Uzgodnilem z Daniello, ze zrobie mala korekte ponizszego krótkiego tutka do instalacji NTFS w trybie odczytu-zapisu.
Od jakiegos czasu pakiet ntfs-3g znajduje sie juz w repozytorium extras Fedory. Nie ma juz potrzeby sciagania i wlasnorecznej kompilacji zawartosci paczki ntfs-3g-20070920-BETA.tgz. Zamiast tego
KOD
yum install ntfs-3g
To powinno dla spelnienia zaleznosci sciagnac równiez fuse i fuse-devel. Daniello pisal zreszta juz o tym, ale kilka postów nizej, wiec nie wszyscy dotarlli do tego fragmentu wink.gif Dodatkowo polaczylem wiec 3 najbardziej istotne posty Daniella w jeden. Moze jak znowu ruszy Wiki na fedora.pl, to którys z "wikipedystów" skorzysta z tego tematu.

Ponizej zostawiam oryginalnym tekst napisany przez Daniello. Nieaktualna czesc opisu zaznaczam na czerwono.
____________________________________________________

Przedstawiam sposób instalacji i konfiguracji sterownika odczytu i zapisu NTFS, ntfs-3g.

Sciagamy ntfs-3g. Rozpakowujemy:
KOD
tar zxf ntfs-3g-20070920-BETA.tgz

Przed tym jeszcze musimy zainstalowac fuse i naglówki do niego fuse-devel:
KOD
sudo yum install fuse fuse-devel

Wchodzimy do wypakowanego katalogu i odpalamy konfiguratora:
KOD
./configure --prefix=/usr/local

Kompilujemy i instalujemy:
KOD
make && make install

Zmieniamy wlasciciela i grupe na /dev/fuse i na poszczególnych dyskach z systemem plików NTFS. W moim przykladzie zmieniam wlascieciela na daniel i grupe na users. Domyslnie jest root.


Otwieram plik /etc/rc.local:
KOD
sudo vim /etc/rc.local

## i dopisujemy

chown nazwa_usera:users /dev/fuse
chown nazwa_usera:users /dev/hdXY



Nastepnie dopisujemy w /etc/fstab:
KOD
/dev/hdXY      /mnt/punkt_montowania     ntfs-3g     user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0

__________________
Aha. jeszcze jedno. Trzeba stworzyc plik /etc/fuse.conf i napisac w nim:
KOD
user_allow_other


No i jeszcze zmienic uprawnienia na /mnt/dyski_windowsowe. To chyba wystarczy smile.gif Z tego bledu wynika, ze nie zmieniles jeszcze praw na /dev/fuse
__________________
Obecnie juz nie trzeba odmontowywac partycji po pracy. Bo sa paczki i jest to juz skonfigurowane.
KOD
yum install ntfs-3g

  • 0
Szanowanie, daniello ;)




#2 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 21 wrzesień 2006 - 17:01

zrob z tego poradnik na wiki i fedora.pl i bedzie cymes gut smile.gif
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#3 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11664 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 21 wrzesień 2006 - 17:35

Założyłem sobie partycję NTFS, bo korciło mnie żeby wypróbować wink.gif
No i kiszka sad.gif Tzn. jeśli chodzi o montowanie jako zwykły user, bo jako root jest OK.
Mam tak:
CODE
[waldo@waldo ~]$ rpm -qa fuse fuse-devel
fuse-2.5.3-1.fc5
fuse-devel-2.5.3-1.fc5
Pakiet ntfs-3g-20070920-BETA.tgz skompilowany i zainstalowany. W każdym razie nie zwróciło błędów. Na własny użytek, żeby łatwiej odinstalować, zrobiłem paczkę przy pomocy checkinstall
CODE
[waldo@waldo ~]$ rpm -qa | grep ntfs-3g
ntfs-3g-20070920-BETA-1
[waldo@waldo ~]$ id
uid=500(waldo) gid=500(waldo) grupy=500(waldo)
[waldo@waldo ~]$  tail -2 /etc/rc.local
chown waldo:waldo  /dev/fuse
chown waldo:waldo /dev/hda1
[waldo@waldo ~]$ grep ntfs-3g /etc/fstab
/dev/hda1      /mnt/ntfs         ntfs-3g      user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0
[waldo@waldo ~]$ ls -ld /mnt/ntfs
drwxrwxrwx 2 root root 4096 wrz 20 22:48 /mnt/ntfs
Czyli wszystko wg instrukcji, no i tu jako zwykły user:
CODE
[waldo@waldo ~]$ mount /dev/hda1
fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied
Retrying mount ...
fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied
Failed to mount NTFSUnmounting /dev/hda1 ()

Rozumiem, że przedstawiona powyżej instrukcja ma umożliwić zwykłemu userowi (określonemu przez chmod w /etc/rc.local) montowanie partycji NTFS w trybie r/w.
Pytanie co ja robię nie tak?

Pozdr,
W.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#4 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11664 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 22 wrzesień 2006 - 14:44

QUOTE(Daniel_2005 @ 22 Sep 2006, 13:13 ) Wyświetl post

Aha. jeszcze jedno. Trzeba stworzyc plik /etc/fuse.conf i napisac w nim:
CODE
user_allow_other

Hehe, z bledów tak mi wynikalo, ze potrzebny ten plik z takim wpisem. Nie pomyslalem, ze wystarczy samo user_allow_other i kombinowalem rózne user_allow_other 1, user_allow_other=1, user_allow_other true itp biggrin.gif
Ale teraz jest juz OK.
Sadze, ze faktycznie móglbys to jakos ladnie "ubrac" i podczepic do wiki wink.gif

Pozdr,
W.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#5 Daniello

Daniello

    Fedora Fan !

  • Użytkownicy
  • 645 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chocianów

Napisano 24 wrzesień 2006 - 13:40

Nom , narazie póki co wiki jest niekatywna, ale jest ładny poradnik na moim blogu. Zreszta w podpisie mam linka do tego smile.gif
  • 0
Szanowanie, daniello ;)




#6 daf

daf

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 419 postów

  • Rejestracja: 13 wrzesień 06
  • Skąd:Poznań

Napisano 02 październik 2006 - 23:21

witam,

mam problem z ta instrukcja. siedze i kombinuje nad tym od 6h i nic nie moge zrobic.

zrobilem wszystko krok po kroku i jesli chodzi o wlasciciela fuse to nie ma problemu z montowaniem. natomiast kiedy inny uzytkownik (czlonek grupy users) chce podmontowac to nie ma uprawnien do fuse. jako wlasciciel pliku zmienilem uprawnienia i zaczelo dzialac, ale po restarcie wszystko wraca do ustawien kiedy grupa nie ma uprawnien. nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje. bede wdzieczny za pomoc.

drugie pytanie jest takie czy istnieje mozliwosc auotmountu partycji ntfs kiedy uzywam ntfs-3g?

daf

  • 0
But why, some say, the moon? Why choose this as our goal? And they may well ask why climb the highest mountain. Why, 35 years ago, fly the Atlantic? Why does Rice play Texas?

We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard. -JFK
-----------
Jak uczyc patriotyzmu? Wystarczy obejrzec ten film.

#7 Daniello

Daniello

    Fedora Fan !

  • Użytkownicy
  • 645 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chocianów

Napisano 03 październik 2006 - 19:07

Czytaj dokładnie instrukcję. TRzeba dopisać te komendy zmiany właścicieli do /etc/rc.local.
  • 0
Szanowanie, daniello ;)




#8 daf

daf

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 419 postów

  • Rejestracja: 13 wrzesień 06
  • Skąd:Poznań

Napisano 03 październik 2006 - 19:33

QUOTE(Daniel_2005 @ 3 Oct 2006, 20:07 ) Wyświetl post

Czytaj dokładnie instrukcję. TRzeba dopisać te komendy zmiany właścicieli do /etc/rc.local.


no wlasnie czytam i czytam, ale nic z moich eksperymentow nie wynika:(

jedna rzecz ktorej nie podalem - musze zamontowac dwie partycje win. kiedy ustawiam /etc/rc.local wg wzoru to moge zamontowac tylko jedna partycje. po tym grupa traci uprawnienia do /dev/fuse i nawet odmontowac nie moge:(
  • 0
But why, some say, the moon? Why choose this as our goal? And they may well ask why climb the highest mountain. Why, 35 years ago, fly the Atlantic? Why does Rice play Texas?

We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard. -JFK
-----------
Jak uczyc patriotyzmu? Wystarczy obejrzec ten film.

#9 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 26 październik 2006 - 00:42

Konkretne pytanie:
Czy przed wylaczeniem systemu nalezy odmontowac ntfs-3g zeby nie stracic danych z partycji NTFS? czytalem w kilku miejscach i czasem sie o tym wspomina a czem nie? czy to jest istotne??
  • 0
RE5PECT

#10 siekiera

siekiera

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 331 postów

  • Rejestracja: 06 czerwiec 05
  • Skąd:Mazury

Napisano 26 październik 2006 - 01:18

IMHO b. istotne, bo system zapisu wciąż niepewny. Ale nie mam tego ustrojstwa, i chyba nie odważę się na to. Mam jeszcze windę... ;-(
  • 0
Pozdrawiam, Robert.

IPB Image

#11 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 26 październik 2006 - 11:45

QUOTE(da_niel @ 26 Oct 2006, 0:42 ) Wyświetl post
Konkretne pytanie:
Czy przed wylaczeniem systemu nalezy odmontowac ntfs-3g zeby nie stracic danych z partycji NTFS? czytalem w kilku miejscach i czasem sie o tym wspomina a czem nie? czy to jest istotne??
Zdaje sie, ze ja o tym tez gdzies tu wspominalem?...

Dla Swietego spokoju ("jak to mowiom") ja zawsze restartuje/wylaczam system przy partycjach NTFS przemontowanych do read-only. Moze to przesada, ale musze powiedziec ze nigdy (od kilku miesiecy) nie mialem najmniejszego problemu z tymi partycjami, nie mowiac juz o utracie danych.

Pod wzgledem stabilnosci i szybkosci ntfs-3g zachowuje sie jak 100% wersja stable/finalna - przynajmniej na moim sprzecie, nie wiem czego mozna chciec jeszcze. No moze tylko dodatkowego przyspieszenia bo operacje na plikach sa nadal zauwazalnie wolniejsze niz na systemach plikow FAT32 czy ext3... biggrin.gif
Pozdro
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#12 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 26 październik 2006 - 13:18

QUOTE(exbros @ 26 Oct 2006, 10:45 ) Wyświetl post

Zdaje sie, ze ja o tym tez gdzies tu wspominalem?...

Dla Swietego spokoju ("jak to mowiom") ja zawsze restartuje/wylaczam system przy partycjach NTFS przemontowanych do read-only. Moze to przesada, ale musze powiedziec ze nigdy (od kilku miesiecy) nie mialem najmniejszego problemu z tymi partycjami, nie mowiac juz o utracie danych.

Wiem, ze o tym pisales ale chodzi mi o to czy ktos zna kogos osobiscie lub zna kogos kto zna kogos (nie dalej) kto stracil dane (te, nad ktorymi pracowal lud jakiekolwiek inney) nie odmontowawszy z cala ta procedura podana przez exbrosa?
czy np moge przenosic (kopiowac z usuwaniem) Z partycji NTFS bez narazania innych danych na tejże?
  • 0
RE5PECT

#13 6taurus

6taurus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 17 postów

  • Rejestracja: 18 sierpień 06

Napisano 17 listopad 2006 - 21:57


zrobiłem wszystko j/w
pojawił sie folder w mój komputer i taki wpis w szczególach :

error opening partition device: nie ma takiego pliku ani katalogu

failed to startup volume: nie ma takiego pliku ani katalogu

failed to mount '/dev/hdxy': nie ma takiego pliku ani katalogu

  • 0

#14 Adi1981

Adi1981

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1327 postów

  • Rejestracja: 06 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:/dev/home

Napisano 17 listopad 2006 - 22:35

nie mów tylko że wpisałeś w /etc/fstab "/dev/hdxy" ...
  • 0

Jestem tym, kim jestem. A tym kim nie jestem...tym mnie nie uczynicie.
Fedora Rawhide; Kernel 2.6.27 KDE 4.2 beta1

#15 6taurus

6taurus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 17 postów

  • Rejestracja: 18 sierpień 06

Napisano 18 listopad 2006 - 20:19

QUOTE(Adi1981 @ 17 Nov 2006, 22:35 ) Wyświetl post

nie mów tylko że wpisałeś w /etc/fstab "/dev/hdxy" ...


biggrin.gif def/sda1 tez nic nie dało -czy pod amd 64 jest nie zrbane ???

zrobiłem jk na linku http://laci.linuxforum.hu/#ntfs-3g
montuje prawidłowo ale wywala bład zamykaniiu systemu zwiazany z SELinux

niech mi ktoś wytłmaczy

sciagnołem Ntfs-3g + fuse w/g wskazówek i nic nie dziłało
załamany byłem

(_usunolem_ → usunąłem) ORT wpis w ect/festab
(_usunolem_ → usunąłem) ORT wpis w etc/ metab

pzostał wpis w ect/fuse.conf
pzostał wpis w ect/rc.local

natepnie restard kompa

w moim koputerze pojawił sie
dysk C (z systemem NtFS r/w)
dysk D (z systemem NtFS r/w)
w
ect/metab [b] pojawija sie atomatycznie wpis o zamontowaniu dysków
dev/sda1
dev/sdaa5
na nich własnie znajdujasie partycje NtfS
przypominam sobie ze wczesniej wgrywłem jakś paczke obsługi NTFS pod Gnoma (teraz nie pamietam jak ) ale moŋe znalezć

ntfsprogs-1.13.1-3.fc6.src.rpm
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników