Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pomocy - Nie Moge Zainstalować Żadnego Programu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 matteus

matteus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 24 styczeń 13

Napisano 24 styczeń 2013 - 18:31

Witam, jestem nowy i nie mam dużego doświadczenia z fedorą ale przeczytałem troche i postanowiłem zainstalowac fedore 18. I tutaj napotykam problem: jak chciałbym zainstalować z jakikolwiek program czy wtyczkę mam komunikat że brak podpisu bezpieczeństwa. Próbowałem zainstalować przez yum ale nic z tego mam komunikat nic nie znaleziono przykładowo terminalu:
najpierw su potem yum install kadu no i nic "nie ma pakietu kadu" i "błąd: nie ma niczego do zrobienia" próbowałem również z opcją rpm -Uvh ale też nic. Nie wiem już co robić. PROSZĘ O POMOC
  • 0

#2 matteus

matteus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 24 styczeń 13

Napisano 24 styczeń 2013 - 19:34

Czy nikt mi nie odpowie?
  • 0

#3 SeeM

SeeM

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1184 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 05
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 24 styczeń 2013 - 19:41

Napisz dokladnie co wpisujesz do terminala i co yum odpowiada. Najlepiej calosc.
  • 0
+

#4 matteus

matteus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 24 styczeń 13

Napisano 24 styczeń 2013 - 19:50

Z poradnika wiki.fedora zainstalowalem repozytoria, wpisalem
yum install --nogpg http://download1.rpm...g/free/fedora/\
rpmfusion-free-release-18.noarch.rpm http://download1.rpm...n.org/nonfree/\
fedora/rpmfusion-nonfree-release-18.noarch.rpm
i zainstalowalo. Chcialbym zainstalowac programy np. openoffice czy kadu albo mplayer wiec w konsoli wpisuje su a potem yum install openoffice
[Monika@localhost ~]$ su
Haslo:
[root@localhost Monika]# yum install openoffice
Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit
Nie ma pakietu openoffice.
Blad: Nie ma niczego do zrobienia
[root@localhost Monika]#

I nie wiem co robie zle i dlaczego jak pobieram np ze strony https://admin.fedora...apps/name/list/ to wyskakuje komunikat brak podpisu bezpieczenstwa? Prosze o odpowiedz





Prosze tylko o wyjasnienie dlaczego pojawia sie komunikat BRAK PODPISU BEZPIECZENSTWA??????
  • 0

#5 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11163 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 24 styczeń 2013 - 20:27

Bo nie ma pakietu openoffice, jest libreoffice.
A ten ze strony pokazuje brak podpisu bezpieczenstwa, bo... nie ma podpisu bezpieczenstwa, czyli nie jest rozpoznawany przez Fedore jako zaufany. Szczególowo co to znaczy mozesz przeczytac w dokumentacji a i w Googlach sporo wyszukac.
Skorzystaj z jakiegos graficznego instalatora pakietów, który pokaze Ci liste dostepnego oprogramowania, zajrzyj do naszej wiki (link na belce na górze strony).

P.S. Przenosze na "laczke".

[EDIT]
Widze, ze link, który podalas to strona projektu Fedora, wiec jesli pakiet nie jest podpisany, to prawdopodobnie nie powinien byc instalowany. Byc moze znalazlas pakiet do innego wydania Fedory niz to, które masz zainstalowane.

[EDIT2]
Z Poradnika na naszej wiki → http://wiki.fedora.p...enOffice.org.29
Radze przeczytaj caly "Poradnik" - nie bedziesz musiala dopytywac sie o wiele róznych i absolutnie podstawowych rzeczy dotyczacych Fedory.

Użytkownik WalDo edytował ten post 24 styczeń 2013 - 20:38

  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#6 mateczek

mateczek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów

  • Rejestracja: 09 lipiec 09

Napisano 27 styczeń 2013 - 19:45

w rpm fusion masz kilka bardzo fajnych programów wiec warto dodac to repo.
Na stronie rpm-fusion jest taka instrukcja jak dodac to repo.


su -c 'yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-18.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-18.noarch.rpm'


Uzywaj opcji search to ci ulatwi wyszukiwanie programu


yum search office

Pokaze ci liste opcji.

A kadu chyba faktycznie wywalili z repo fedory. Trzeba samemu kompilowac. Jesli zainteresowany instrukcja kompilacji kadu to sie moze pobawie. Bo tak dla siebie to mi ekg2 wystarcza :)
  • 0

#7 Subaru

Subaru

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 749 postów

  • Rejestracja: 05 październik 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ura-Net
  • Zainteresowania:Programowanie na platformę Nintendo DS oraz Nintendo Wii
    Zabawa w Terminalu :P

Napisano 13 luty 2013 - 01:19

Ja osobiście kompiluję Kadu już samemu od jakiegoś długiego czasu, chociaż jak pamiętam ktoś na forum Fedory tutaj chyba przygotowywał paczki od czasu do czasu i wrzucał do jakiegoś repozytorium "trzeciego" po za głównymi i RPMFusion


  • 0

[Subaru@SkyNet ~]$ info.sh

Kernel - 3.15.4-200.fc20.x86_64
Terminal - Terminal 1.8.1 (MATE)
Pracuję na: Fedora 20 x86_64 MATE 1.8.1 Trinity Desktop Environment 3.5.13.2 (chwilowo bez Trinity)

Używam Wine 1.7.27

 

Clash of Gods - TCG/CCG in progress

 

SeeM, to nie jest portal hazardowy :) Nie przyjmujemy zakładów :)
Termin wydania F21 jest równie mało przewidywalny jak zero w ruletce.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników