Skocz do zawartości

Kiedy W Repo Nowa Wersjia Azereusa I Javy ?

freezer

Rekomendowane odpowiedzi

To pytanie chyba nie do nas i raczej nie spodziewaj się że na tak zadawane pytania dostaniesz odpowiedź, gdyż my nie zajmujemy się tworzeniem paczek do repo. Ale żeby cię kompletnie nie zbywać to powiem abyś paczki Azureusa raczej się nie spodziewał przed wydaniem FC6, no chyba że wykryją w nim jakiś poważny błąd. Co do Javy to paczki z Java Sun, o tą tobie chyba chodzi bo na innej Azureus nie działa :unsure: , mogą być najprawdopodobniej za dwa lata, gdyż jak czytałem tyle potrwa dla Suna otwarcie kodu do ich wersji Javy.

PS: masz jakiś problem z Azureusem? U mnie działa bardzo dobrze.

To chyba nie problem tylko pytanie. Pojawiła się wersja 2.5.0.0. a w repo jest 2.4.0.3 - też uważam, że bardzo dobrze się sprawuje, a uczeni mówią, że lepsze jest wrogiem dobrego ;) Sądząc po changelogach, to zmiany w 2.5.0.0 nie są jakieś rewolucyjne w stosunku do starszej wersji z repo.

@freezer jak się nei możesz doczekać, to możesz gdzieś na boku, z poziomu zwykłego usera odpalić sobie 2.5.0.0 z paczki ze strony Azureusa. Tylko nie wpychaj tego gdzieś do /usr/bin czy coś takiego raczej do $HOME/bin zwykłego usera.

To pytanie chyba nie do nas i raczej nie spodziewaj się że na tak zadawane pytania dostaniesz odpowiedź, gdyż my nie zajmujemy się tworzeniem paczek do repo. Ale żeby cię kompletnie nie zbywać to powiem abyś paczki Azureusa raczej się nie spodziewał przed wydaniem FC6, no chyba że wykryją w nim jakiś poważny błąd. Co do Javy to paczki z Java Sun, o tą tobie chyba chodzi bo na innej Azureus nie działa :unsure: , mogą być najprawdopodobniej za dwa lata, gdyż jak czytałem tyle potrwa dla Suna otwarcie kodu do ich wersji Javy.

Czy ja wiem czy tylko na javie suna? Gdyby tak było to azureusa pewnie by w repo nie było. Ale ja tam nie wiem :P

Przecież Azureus przy aktywnej opcji aktualizacji sam aktualizuje się do wersji 2.5.0.0, nie rozumiem w czym problem.
U mnie nie <_<yum search azuereus pokazuje we wszystkich repo 2.4.0.3. Musiałeś jakiś zaktualizowany serwer dopaść. Albo yum clean all by mi pomogło.

Pozdr,

W.

pytanie takie jak w temacie... kiedy będzie w repo azureus 2.5.0 ?

W Fedora Extras Development jest już od ponad 3 tygodni -> http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/rpms/...amp;view=markup

Jeśli potrzebujesz 2.5.0.0 w FE5 to zgłoś to w bugzilli.

Przecież Azureus przy aktywnej opcji aktualizacji sam aktualizuje się do wersji 2.5.0.0, nie rozumiem w czym problem.

Wersja z FE ma tę opcję wyłączoną -> http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/rpms/...el/?root=extras (patche azureus-no-update*) Przypuszczam, że niektóre moduły mogą nie działąc z gcj bez patchowania.

Czy ja wiem czy tylko na javie suna? Gdyby tak było to azureusa pewnie by w repo nie było. Ale ja tam nie wiem :P

Nie tylko. Nowe wersje dzialaja juz na GCJ.

Versions of Azureus before 2.4.0.0 were criticized by some for its use of CPU and memory resources. This was due, in part, to the program's reliance on the Java virtual machine. However, this issue has been rectified as of version 2.4.0.0. It is now possible to run Azureus using GCJ, thus performing as native code and considered fully free software as it no longer depends on a proprietary virtual machine.

W związku z tematem tego wątku postanowiłem nie tworzyć nowego, ew. moderator może przenieść.

Otóż do niedawna Azureus mi działał poprawnie, a od jakiegoś czasu, możliwe, że od aktualizacji jądra, przestał się uruchamiać. Oto szczegóły:

Po wpisaniu w konsoli 'azureus' otrzymuję następujący komunikat:

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/eclipse/swt/SWT
        at org.gudy.azureus2.ui.swt.mainwindow.SWTThread.createInstance(SWTThread.java:52)
        at org.gudy.azureus2.ui.swt.mainwindow.Initializer.<init>(Initializer.java:108)
        at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.<init>(Main.java:147)
        at org.gudy.azureus2.ui.swt.Main.main(Main.java:162)

Korzystam z Javy ze strony firmy Sun, zainstalowanej i skonfigurowanej według tego. Zainstalowałem jej nową wersję [Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 8], mimo to problem nie ustąpił.

Próbowałem też odinstalować azureusa i zainstalowac ponownie. Procesy te wyglądają jakby zostały zakończone sukcesem, jednak pojawiają się dodatkowe komunikaty:

Removing  : azureus                      ######################### [1/1]
dirname: brakujący argument
Spróbuj `dirname --help' dla uzyskania informacji.
mkdir: brakujący argument
Spróbuj `mkdir --help' dla uzyskania informacji.
/usr/bin/rebuild-gcj-db: line 17:  4370 Naruszenie ochrony pamięci   /usr/bin/gcj-dbtool -n $dbLocation 64
xargs: /usr/bin/gcj-dbtool: zakończony sygnałem 11

Removed: azureus.i386 0:2.4.0.3-0.20060604cvs_1.fc5
Complete!

oraz

Installing: azureus                      ######################### [1/1]
dirname: brakujący argument
Spróbuj `dirname --help' dla uzyskania informacji.
mkdir: brakujący argument
Spróbuj `mkdir --help' dla uzyskania informacji.
/usr/bin/rebuild-gcj-db: line 17:  7337 Naruszenie ochrony pamięci   /usr/bin/gcj-dbtool -n $dbLocation 64
xargs: /usr/bin/gcj-dbtool: zakończony sygnałem 11

Installed: azureus.i386 0:2.4.0.3-0.20060604cvs_1.fc5
Complete!

Przeglądałem też plik /usr/bin/azureus pod kątem błednych ścieżek, jednak nic nie znalazłem. Wygląda on następująco:

#!/bin/sh

# Create the fake application dir.
APPDIR=`(cd ~; pwd)`/.azureus/app
if ! test -d $APPDIR; then
  mkdir -p $APPDIR;
fi

# Reconstruct the plugins dir.
rm -rf $APPDIR/plugins
mkdir -p $APPDIR/plugins
pushd $APPDIR/plugins > /dev/null 2>&1
for pdir in /usr/share/azureus/plugins/*; do
  ln -s $pdir .;
done;
popd > /dev/null 2>&1

LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/eclipse:/usr/lib CLASSPATH=`build-classpath jakarta-commons-cli log4j swt-gtk-3.1.1 gtk2.8 glib0.2`:/usr/share/azureus/Azureus2.jar java -Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never -Dazureus.install.path=$APPDIR org.gudy.azureus2.ui.swt.Main "$@"

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić celem wskrzeszenia azureusa, więc proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry thx.

TU ktos opisal ten sam blad. Wychodzi na to, ze jest to jakis problem z azureus'em. Hmmm mozesz sprobowac przeinstalowac gcj, azureus. Osobiscie radzilbym Ci sprobowac uruchomic program przy uzyciu GCJ. U mnie azureus 2.5.0.0 chodzi na

Java 1.4.2

Free Software Foundation, Inc.

SWT v3232, gtk

Linux v2.6.17-1.2174_FC5smp, i386

i nie ma zadnych problemow.

Jesli nadal obstajesz przy javie SUN'a sprobuj uruchomic azureus'a z binarki z ich strony domowej.

sprobuj uruchomic azureus'a z binarki z ich strony domowej.
Też tak sugerowałem w poście powyżej. Nawet sam spróbowałem :( No i po odpaleniu okazało się, że w zakładce "Moje torrenty" mam widoczną tylko część okienka z oddawanymi torrentami. Za to po uruchomieniu "normalnego", czyli z repo, Azureusa miałem dokładnie odwrotnie - była tylko część z torrentami ściąganymi ;) Kosztowało mnie trochę pracy zanim wszystko od nowa postawiłem na nogi: usunięcie konfigów, odpalenie od nowa, dodanie jeszcze raz wszystkich torrentów do kolejki. Po tych doświadczeniach raczej nie polecam instalowania paczki binarnej ze strony azureus.sourceforge.net (2.5.0.0) - bezpieczniej poczekać na rpm-a. Z tego co pisze gajownik wynika, że update w extras pojawi się na dniach.

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...