rafori Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Witam, jestem w trakcie przechodzenia na calkowite korzystanie z FC. Szukalem w roznych tabelach informacji dot. aplikacji zamiennych w Linuksie, czytalem info na oficjalnych stronach itp. Jednak chcialem zapytac o Wasze typy dla ponizszych aplikacji. W niektorych przypadkach znalazlem juz rozwiazania. Podaje je rowniez. Moze znacie cos lepszego, ciekawszego niz wybrane przeze mnie. Bat -> Balsa AllPlayer -> Mplayer BestPlayer -> Mplayer PowerDVD -> Xine. QTPlayer -> DivX,Xvid (konieczne tylko kodeki?) -> Photoshop -> Gimp Corel Draw -> SodiPodi Adobe Album -> Acdsee -> Cdex -> Grip. iTunes -> TheGodFather -> Winamp -> Xmmp, Winamp Wave Editor -> Audiacity Nero -> K3B BitCommet -> TotalCommander (ftp) -> gFTP Obsluga wbudowanej kamery -> NOD32 -> NortonGhost -> PartitionMagic -> gparted PDF995 (tworzenie pdf) -> ZoneAlarm,Outpost -> Z gory dziekuje za informacje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Ja mam tylko jeden typ: ACDSee -> ShowImg Jeśli będziesz używał KDE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Zone Alarm i inne ustroństwa->Firestarter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Wszystkie moje typy beda dotyczyc Gnome, bo akurat tego srodowiska uzywam. Napisz które srodowisko Ty masz w planach. AllPlayer -> Mplayer BestPlayer -> Mplayer Mplayer to dobry wybór. Ja polecam wypróbowac jeszcze Totem - bardzo przyjemny minimalistyczny odtwarzacz. QTPlayer -> Mplayer. Wystarczy zainstalowac jedna biblioteke (nie trudno ja znalezc w repo, ja nie pamietam teraz nazwy) DivX,Xvid (konieczne tylko kodeki?) -> Mplayer i to tyle Albo wszystkie gstreamery do Totema lub po prostu Xine. Na ten temat znajdziesz duzo w http://poradnik.fedorapl.org/ Corel Draw -> SodiPodi (albo Inkscape, albo - moja ulubiona - Xara Extreme) Adobe Album -> Nie jestem pewny, ale zdaje sie, ze odpowiednikiem bedzie F-Spot. Acdsee -> gThumb iTunes -> Listen, Rythmbox, Banshee, Exaile albo SongBird. Ten ostatni ma z tego co wiem interface wzorowany na iTunes. Ale musisz po prostu sprawdzic co Ci najbardziej pasuje. Winamp -> Xmmp, Winamp <- to jest stare Zamiast XMMS'a moze lepiej Audacious? Nero -> K3B - mhm. Ew. GnomeBaker BitCommet -> Ja uzywam BitTorrent po prostu PartitionMagic -> gparted PDF995 (tworzenie pdf) -> W OpenOffice Writer jest wbudowany exporter do PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Bat -> Balsa Zamiast Balsy polecam Claws Mail, pelno(no sporo w porównaniu z Thunderbirdem) wtyczek mozna zintegrowac zarówno z Spamassasin jak i Clam AntyWirus. AllPlayer -> Mplayer BestPlayer -> Mplayer PowerDVD -> Xine. QTPlayer -> DivX,Xvid (konieczne tylko kodeki?) -> MPlayer plus Totem na gstreamerze (wraz z kodekami z Livna) i wszystko u mnie dziala(no jak dotychczas to co chcialem by dzialalo). Acdsee -> Zobacz F-Spot Photo Manager, choc mi nie przypadl do gustu, gThumb mi wystarcza. Cdex -> Grip. Wole Sound Juicer, choc trzeba troche pokombinowac by na mp3 zgrywalo. Winamp -> Xmmp, Winamp XMMP juz praktycznie nie ma, kolega ostatnio pokazal Audacious(podobno nastepca??), ale i tak lepsze sa kombajny w stylu Rhythmboksa lub Amaroka. Nero -> K3B Fakt jest najlepszy na Linux ale moje zboczenie na punkcie gnoma nakazuje mi uzywac Brasero. BitCommet -> Jak dla mnie najlepszy jest Azureus, jednak zbyt wymagajacy. Ostatnio uzywam Transmission ale od czasu do czasu zerkam na Deluge. NOD32 -> NortonGhost -> ZoneAlarm,Outpost -> Takze sie o to martwilem... na poczatku. Fakt ze czasami przelece system chkrootkitem a co do firewalla domyslne IPtables sa wystarczajace. PS: zapomnialem: PDF995 (tworzenie pdf) -> Scribus, ewentualnie Texmaker i nauka Lateksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Bat -> Thunderbird AllPlayer -> Mplayer BestPlayer -> Mplayer PowerDVD -> Xine. DivX,Xvid (konieczne tylko kodeki?) -> http://matlas.obsysa.net/?p=79 Photoshop -> Gimp Acdsee -> gThumb Winamp -> Audacious Nero -> K3B TotalCommander (ftp) -> GNOME Commander NOD32 -> w (_linuxie_ → Linuksie) ORT antywir nie potrzebny PartitionMagic -> gparted PDF995 (tworzenie pdf) -> Open Office - Writer ZoneAlarm,Outpost -> iptables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Do torrenta zdecydowanie kTorrent nawet jeśli używasz GNOMe (tak jak ja) . Jest zdecydowane najszybszy i w ogóle fajny Do ftp w gnomie masz masz menu miejsca i tam 'połącz z serwerem' łączysz się ze swoim ftp i pracujesz na nim jak na zwykłych folderach - najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 ACDsee -> digikam + digikamplugins NOD32 -> zbedny BitCOmmet -> Ktorrent (ostatnio wprawdzie cos mi sie ostatnio czasem wykrzacza, ale to raczej moja "lokalna" przypadlosc). Ew. jeszcze Deluge (jesli wolisz biblioteki Gnome), ale nie ma wtyczki typu SafePeer - generalnie brak ochrony przed "zlosliwymi" site'ami. No i oczywiscie full wypas Azureus. Total Commander -> Krusader, prawie tak wypasiony jak TC. GNOME Commander wciaz jeszcze troszke niedorobiony (brak rozwinietej przegladarki z podgladem plików graficznych, brak wbudowanej przegladarki archiwów), wiec to tylko dla zwolenników czystego GNOME. Osobiscie pomimo, ze usunalem cale GNOME i KDE (korzystam z XFCE 4.4 ze wzgledu na "lekkosc") instaluje programy zarówno z GNOME jak i z KDE. yum dociaga niezbedne biblioteki. Photoshop -> GIMP (wlasna kompilacja v.2.3.15 zainstalowana w katalogu domowym i z uprawnieniami zwyklego usera, zeby nie robic smiecia w systemie) Wideo, filmy -> mplayer + odpowiednie kodeki Przechwytywanie strumieni video i audio -> mplayer (z mencoderem) No i jeszcze do obslugi karty telewizyjnej i nagrywania TV xdtv oraz Audacity (nie mylic z Audacious) do obróbki i konwertowania plików dzwiekowych. [EDIT]Jeszcze a propos Deluge - projekt porzucony mniej wiecej 1,5 roku temu jak wynika z informacji na stronie Sourceforge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Off topic BitCOmmet -> Ktorrent (ostatnio wprawdzie coś mi się ostatnio czasem wykrzacza, ale to raczej moja "lokalna" przypadłość). To raczej nie Twoja przypadłość. Od jakiegoś czasu ja także mam z nim problemu (dokładnie od momentu przebudowy interfejsu programu). Może w przyszłych wersjach sytuacja się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 A jaki bedzie najlepszy odpowiednik programiku, ktory kiedys na windzie uzywalem "easy cd-da extractor" byl to najlepszy programik do ripowania plyt i przetwarzania mp3 na porzadane bitraty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi